מאת: לירון כהן ותמי דינס

"הבטיחו ייצוג לנשים בצוות המומחים להתמודדות עם מגפת הקורונה או שנעתור":

הבוקר (א', 12.4.20) פנה המטה הפמיניסטי לשעת חירום, בשם 59 ארגונים חברתיים ולמעלה מ-100 נשות אקדמיה, עורכות דין ופעילות פמיניסטיות, לראש הממשלה, בנימין נתניהו, ולראש המל"ל,  מאיר בן שבת, בדרישה להבטיח ייצוג הולם לנשים ממגוון קבוצות אוכלוסייה בצוות המומחים להתמודדות עם מגפת הקורונה. הפניה יצאה לאחר שאתמול פורסם הרכב הצוות, המונה 31 חברים – מתוכם 29 גברים, 2 נשים בתפקיד עוזרות מחקר ואף לא מומחית אחת.

הרכב צוות המומחים החסר נשים מומחיות

בעוד שבמדינות בראשן עומדות נשים נראה כי ישנה התמודדות טובה יותר עם מגיפת הקורונה, כך על פי עיתון "הגארדיאן", בישראל מתעקשים להשאיר את ההתמודדות עם המגיפה בידיהם של גברים בלבד.

המל"ל הוא הגוף שהקים את הצוות לגיבוש אסטרטגיית היציאה ממגיפת הקורונה, גיבוש מדיניות חברתית וכלכלית שתשפיע על כולנו. גוף שמשום מה כולל בעיקר דוקטורים לפיזיקה. המטה לבטחון לאומי (המל"ל) הוא גוף שהוקם ב-1999 בתור המטה של ראש הממשלה לגיבוש אסטרטגיות ביצועיות בתחום מדיני-בטחוני.

למה הוטלה עליו המשימה למציאת אסטרטגיית היציאה ממגיפה, תחום חברתי-בריאותי?

מה ההצדקה בכלל לקיומו של גוף כזה שמתוקצב בנפרד ממשרד הבטחון בתקציב המדינה?

בראש המל"ל עמדו עד כה עשרה גברים בעלי עבר צבאי-בטחוני. למל"ל עשרה אגפים, בראש כל אחד מהם – מלבד האגף לביקורים וקשרי חוץ שבראשו עומדת אשה – עומד גבר, בעל עבר צבאי-בטחוני.

"עבודת המטה של המטה לביטחון לאומי נחשבת לחשאית ונעשית הרחק מעין הציבור. בין הנושאים שהמל"ל עסק בהם בעשור הראשון של המאה ה-21 והותרו לפרסום: תכנון גדר ההפרדה ובקרה על הקמתה, גיבוש תוכנית ההתנתקות כולל ההסכם עם מצרים לגבי ציר פילדלפי, יישום חוק טל, תוכנית לפתרון בעיות האוכלוסייה הבדואית בנגב." (מתוך ויקיפדיה)

ישנה דחיפות לדרוש תיקון בהרכב הצוות, אך שורש הבעיה נמצא בגוף שמינה אותו, אין ספק.

העדרן של נשים מומחיות ממגוון קבוצות אוכלוסייה מהצוות עשוי לגרום לכך שצרכיהן של נשים, מחצית מאוכלוסיית ישראל, לא יילקחו בחשבון במסגרת קבלת ההחלטות. עוד נכתב בפניה של המטה הפמיניסטי כי יישום הדרישה לייצוג הולם של נשים ממגוון  קבוצות אוכלוסייה

"ישרת את מטרותיה של הוועדה ויגשים את השאיפה לקבלת החלטות ראויה יותר לכלל הקבוצות בחברה" וכי "התמודדות עם משבר הקורונה דורשת ראייה רחבה של הצרכים של קבוצות אוכלוסייה רבות בחברה הישראלית. ההשלכות של המשבר על נשים בכלל, ועל נשים מאוכלוסיות מוחלשות במיוחד, הן מרחיקות לכת, וגם מסיבה זו ייצוג שוויוני לנשים ממגוון האוכלוסיות בצוות הוא הכרחי. מומחיות בתחומים הרלוונטיים עם היכרות של צרכים של  נשים מאוכלוסיות מגוונות במסגרת המשבר מצויות בשפע."

פניית המטה הפמיניסטי אל ראש הממשלה וראש המל"ל

במסגרת הפניה נמתחה גם ביקורת על תחומי המומחיות המשתקפים מרשימת המומחים, הכוללת ייצוג יתר לפיזיקאים וכלכלנים אך נעדרים ממנה תחומי מומחיות הקשורים להיבטים נוספים של יציאה מהמשבר ורלוונטיים במיוחד לנשים כמו רווחה, חינוך ובריאות.

עו"ד קרן הורוביץ, מנכ"לית מרכז רקמן, אוניברסיטת בר אילן: "העובדה שיש צוות מומחים רב משתתפים שממונה על ידי גוף ממשלתי ללא אף מומחית אישה היא מציאות שאין להשלים איתה. גם אם לא הייתה יד מכוונת לאפליה זוהי דוגמה מובהקת לפעולתה של היד הנעלמה של רשת הקשרים של הגברים – old boys’ network."

עו״ד נטע לוי, מקדמת מדיניות באיתך מעכי – משפטניות למען צדק חברתי: "במדינות רבות בעולם כבר ברור שנשים צריכות להיות במרכז ההתמודדות עם משבר הקורונה, אבל בישראל נראה שעדיין לא הבינו זאת! אחרת לא ברור איך צוות מפואר של 31 מומחים לא כולל אף אשה מומחית ולא ערבים, חרדים, אתיופים ואחרים. מעבר להפרה הבוטה של החוק, יש כאן נורמה פסולה שאין להשלים עמה. הגיע הזמן שגברים יסרבו לשבת בצוות שמפלה נשים ואוכלוסיות מוחלשות. מן הראוי שהצוות הנבחר להתמודדות עם משבר הקורונה ייצג את הפסיפס העשיר והמגוון של החברה בישראל ויוכל להביא זוויות ראייה שונות שיאפשרו התמודדות עם השלכות המשבר על כלל החברה".

כאמור, אם לא ישתנה הרכב הצוות בכוונת הפונות לעתור לערכאות בנושא.

את הפניה ניסחו עו"ד נטע לוי מעמותת איתך מעכי, משפטניות למען צדק חברתי, ועו"ד קרן הורוביץ ממרכז רקמן לקידום מעמד האישה באוניברסיטת בר אילן.

המטה הפמיניסטי לשעת חירום הוקם עם פרוץ משבר הקורונה ביוזמת צוות משפיעות: אני אשה أنا امرأة | NCJW |  מתחברות להשפעה ועל ידי למעלה מ – 70 נשים פעילות ומובילות התארגנויות וארגונים בשדה הפמיניסטי מתוך הכרה בצורך לפעול במשותף בשעת המשבר למען נשים בישראל. המטה הוקם על מנת להגביר את כוחן של הנשים הפעילות בשדה ולהעצים את יכולותיהם של הארגונים הקיימים. לכן, רוב עבודת המטה מבוססת על עבודה משותפת של מתנדבות ועל מתן מענה שוטף לצרכים העולים מדי שעה מהשטח.

–      מצ"ב פניית המטה הפמיניסטי במלואה.

תגובות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

מה עוד מעניין אותך היום?

חיילות המועמדות לתפקיד תצפיתניות מסרבות להתגייס לתפקיד והן נכנסו לכלא במעמד גיוסן. כתבת המשך למעצרן של חיילות מפי נ', שפנתה אלינו בעקבות הכתבה הקודמת. על תנאי המעצר והסירוב לשרת בתפקיד אך לא לכולן זה מתאפשר. נ' התחילה את ההכשרה למרות שהיא זכאי לתנאי שירות קרובים לבית.

לראות את התמונה המלאה

פעם בשבוע אנחנו שולחות מייל שמחבר בין הכתבות ומציע לך דיון פמיניסטי מורכב.  

הדיון הזה חייב להתקיים ואנחנו זקוקות לעזרתך כדי להמשיך אותו

גם במלחמה, התפקיד שלנו הוא להביא את הסיפור האנושי ולתת במה לקולות של הנשים שלא תשמעו בשום מקום אחר.