מאז שנת 2012, פועלת פוליטיקלי קוראת לקידום חברה שיוויונית יותר
לזירה התקשורתית יכולת לשנות את הלך הרוח הציבורי ולסלול את הדרך לשינויים רחבים במערכת המשפט, החקיקה, התרבות והחברה. שינוי בהלך הרוח הציבורי, משמעותו שינוי רחב יותר. "פוליטיקלי קוראת" נולדה כדי להציף סוגיות ומאבקים פמיניסטיים, לקדם נקודת מבט ביקורתית על אירועי השעה ולתת רוח גבית לכל מהלך לקידום השוויון.
מאז היווסדה, ״פוליטיקלי קוראת״ מסקרת בעקביות סוגיות חדשותיות מנקודת מבט הלוקחת בחשבון את חוויותיהן של נשים בעולם. אלימות נגד נשים על צורותיה השונות, אפליה והטרדה במערכת הבריאות, הסדרת מעמדם של מקצועות נשיים, חסמים העומדים בפני נשים מקהילות שונות, דיונים על דרך קידום המאבק הפמיניסטי ועדכונים על מחאות, כל אלה הם נושאים שאנו מסקרות כבר יותר מעשור. בין אם מדובר בסיקור פמיניסטי של אירועים שכבר נמצאים בחזית החדשותית, ובין אם מדובר בהבאת סוגיות חדשות לקדמת הבמה – השיח הציבורי בישראל הולך ומשתנה הודות ליכולת שלנו להבהיר את חשיבות הנושאים הללו לציבור הרחב.
תפקידנו תמיד לחפש ולהביא את נקודת המבט שחסרה מהדיון, להרחיב את השיחה לאזורים חדשים ולסקר באופן עקבי סוגיות הקשורות לחייהן של נשים. אנחנו לא עוסקות בסוגיה כזאת או אחרת כי היא פופולרית, אנחנו הופכות את הסוגיות החשובות לכולנו לפופולריות ומוודאות שעוולות כמו רצח נשים, אלימות מגדרית, אי שיוויון ועוד. לא יירדו מסדר היום.
אנחנו שמחות לראות את פירות העשייה שלנו ושל ארגונים פמיניסטיים נוספים שמתבטאת, בין היתר, בעלייה בסיקור של סוגיות הקשורות לחייהן של נשים בתקשורת הממוסדת. אך המהפכה עדיין לא תמה.
יש הבדל בין גוף תקשורת שמסקר נושאים פמיניסטיים כשהם פופולריים, או בעין הסערה, לבין גוף תקשורת שמחוייב בראש ובראשונה לסיקור פמיניסטי. ההבדל הזה נעוץ במחוייבות ובהתמדה. אנחנו ממשיכות ונמשיך לסקר את הנושאים הרלוונטים לחיינו ולחייהן של נשים נוספות גם כשיש ״דברים יותר חשובים״ על סדר היום. מבחינתנו, אלימות נגד נשים, אפליה, אי שיוויון, זה תמיד הסיפור.
אלה גם הסיפורים שנלחם לספר. פעמים רבות דיווח על אלימות נגד נשים, נתינת הבמה לנשים שנמצאות תחת איומי השתקה, תחקירים על פוגעים סדרתיים – כל אלה גוררים מחירים. הם דורשים מאיתנו עמידות בפני איומים משפטיים, בפני תביעות, בפני תגובה אלימה. הם דורשים מאיתנו לשמור על הנשים שכותבות לנו ולתת להן גב.
גופי תקשורת אחרים יכולים להחליט, לאור שיקולי עלות תועלת, שאין צורך להתעקש על הכתבה הספציפית הזאת, היא גם ככה עוסקת בנושא לא פופולרי. אבל אנחנו מתעקשות על הסיפורים הללו כי הם המנדט הבסיסי שלנו להמשיך ולפעול.
״פוליטיקלי קוראת״ נוצרה מתוך ההבנה שרוב גופי התקשורת הקיימים, גם אלה שעושים עבודתם נאמנה, תפקידם לשמור על הסטטוס קוו, לא לשנות אותו. תפקידה הקלאסי של העיתונות הוא לוודא שהמערכת הציבורית פועלת כשורה ולדווח על המקרים שבהם בעלי הכוח מועלים בתפקידם. אבל מה קורה אם רוצות לדמיין תפקיד חדש לגמרי? מערכת אחרת לגמרי?
גוף התקשורת שלנו נולד מתוך החסך שהרגשנו שקיים בתקשורת הקיימת. הרגשנו שמרבית הכתבות והשיח התקשורתי שמקיף אותנו, לא פונה אל נשים ולא מדווח על סוגיות הרלוונטיות לחייהן של נשים. נשים הן לא קהל היעד העיקרי של גופי התקשורת הממוסדת, הן לא אוחזות בתפקידי כוח בתוך מערכות העיתונים הקיימות ובמקרים הנדירים שהן מגיעות אליהם, הן נאלצות לשחק לפי כללי המשחק הקיימים – לסקר את מה שנחשב ״חשוב״ על פני מה שבאמת חשוב לחיים של רבות מאיתנו, החוויות שמגדירות את חיי היומיום שלנו.
לכן גוף התקשורת שלנו מתנהל אחרת, גם מבחינת התוכן שהוא מייצר וגם באופן בו הוא מתנהל מאחורי הקלעים.
אנחנו פועלות לאור ההבנה שאין אדם או ארגון שחפים מנקודת מבט. יש רק את מי שמצניעים – אולי אולי מתכחשים, לנקודת המבט ממנה הם כותבים. נקודת המבט שלנו חשופה לפניכן. היא נקודת מבט שמחוייבות לערכים פמיניסטיים של שיוויון, פירוק מבני כוח וקידום חברה צודקת לכל. לאור נקודת המבט הזו, הסיקור שלנו מחפש תמיד להביא את קולותיהן של מי שנעדרות מהשיחה, מי שהכי קרובות לסוגייה מסויימת ויכולות להביא ידע אינטימי עליה.
אנחנו זוכרות תמיד שהסיפורים שאנו מביאות שייכים בראש ובראשונה למי שמספרות אותם. אנחנו מחוייבות לנשים שכותבות, מתראיינות ומדווחות לנו על סוגיות מהותיות שהן רוצות לשנות. אנחנו מנסות לתת להן כמה שיותר שליטה. תפקידנו הוא לקדם תקשורת כסוג של שירות ציבורי, כזה שנועד לא להכתיב מראש מה רלוונטי אלא לעזור למי שיש להם סיפור לספר אותו בצורה הטובה ביותר, שתוביל לשינוי והשפעה חברתית.
כל הערכים הללו מתבטאים לא רק בסיקור שלנו אלא גם במבנה הפנימי של הארגון שלנו. אנחנו מקפידות להעריך שוב ושוב את יחסי הכוח שנוצרים אצלנו בארגון, בין התפקידים בתשלום, הכותבות, העורכות, המתנדבות, הוועד המנהל, המרואיינות ועוד…
חלק מהתפיסה שלנו של תקשורת פמיניסטית היא ההבנה שהאבחנה בין אתר ועמוד פייסבוק היא מלאכותית. התוכן המקורי שאנו מעלות בעמוד הפייסבוק שלנו הוא תוכן חדשותי לכל דבר ועניין. אנחנו פועלות במספר מישורים כדי לייצר השפעה ציבורית רחבה ככל האפשר. לרוב, תחקירים וכתבות ארוכות יותר יופיעו באתר שלנו ודעות ומחשבות על ענייני השעה יעלו ברשתות החברתיות אבל גם האבחנה הזו אינה הרמטית. הרשתות החברתיות, בדיוק כמו פוליטיקלי קוראת, יוצאות מנקודת הנחה שלכולנו יש משהו לומר על המציאות.
אנחנו מחוייבות לפמיניזם רדיקלי והצטלבותי.
בפמיניזם רדיקלי הכוונה היא לא "פמיניזם קיצוני״, אלא פמיניזם שורשי. כזה שמכיר בכך שאי שיוויון הוא תולדה של מבני כוח חברתיים. כלומר, שכדי לייצר שינוי מהותי בעולם לא מספיק לקדם נשים לעמדות כוח, אלא יש גם לשנות את מבנה הכוח עצמו. המחוייבות הזאת מתבטאת, למשל, באופן בו הארגון שלנו פועל ובהבנה שגוף תקשורת שמנוהל על ידי נשים לא הופך אותו לפמיניסטי. רק כללים שמייצרים סביבת עבודה שווה, שמאפשרת לכמה שיותר קולות להתבטא, הם שבאמת מייצרים גוף פמיניסטי.
בפמיניזם הצטלבותי הכוונה היא שאנו מבינות שלנשים שונות ישנן דאגות שונות והשקפות שונות על המאבק הפמיניסטי לשיוויון. פעמים רבות מדי המאבק הפמיניסטי הפך לכלי לשימור זכויותיהן של נשים לבנות, אמידות, בלבד. אנו מכירות בכך שהמאבק לשיוויון עבור נשים אינו מנותק מהמאבקים של קהילות אחרות לשיוויון ומבינות שפעמים רבות דיכוי מגדרי משולב באופן בלתי ניתן להפרדה בדיכוי אתני, לאומי, מעמדי, מיני ועוד…
פמיניזם מבחינתנו היא בראש ובראשונה פרקטיקה – לשינוי ולראיית עולם ביקורתית. אין פמיניזם אחד ואין השקפה פמיניסטית אחת על כל נושא ונושא. כל זה בלי לדבר על כך שהתנועה הפמיניסטית, כמו כל תנועה, משתנה ומתפתחת לאורך השנים. לכן, העקרונות שלנו נובעים מהקהילה שלנו, מהמתנדבות, התומכות, הקוראות והכותבות שלנו. אנחנו מקבלות החלטות יחד, בצורה רחבה ככל האפשר ומנסות להביא מספר נקודות מבט על סיטואציות שאנו רואות שיש בהן חילוקי דעות.