הדעות הקדומות של פרופ' אלבשן

מאת יעל יחיאלי

ביום שישי האחרון, במקביל לפרסום הטור של יובל אלבשן שבו ערך השוואה בין חברת הכנסת טלי גוטליב לאחת ממנהיגות המחאה נגד הרפורמה המשפטית, שקמה ברסלר, התפרסם דו"ח האו"ם על שבירת דעות קדומות על בסיס מגדרי.

דו"ח האו"ם מציג תמונה מדאיגה על דעות קדומות מגדריות שאם לא נטפל בהן – שוויון מגדרי ימשיך להיות חזון רחוק, שאינו בר השגה. ההתקדמות לקראת החזון איטית מידי ובחלק מהמדינות בעולם – כמו ישראל – יש נסיגה, כך מראה הדו"ח. הנסיגה מתבטאת בהיעלמותן של נשים מהמרחב הציבורי: פחות נשים בכנסת. פחות שרות בממשלה, שתי מנכ"ליות בלבד במשרדי הממשלה, וכל זה רק בחצי שנה מאז הבחירות. אבל המגמה הזו מתרחשת לא רק בישראל, אנחנו חלק מתהליך עולמי.

הדאטה מראה שיש כל כך מעט נשים בעמדות מפתח וזאת למרות בשנים האחרונות קמו מאות תוכניות לקידום שוויון מגדרי, נעשו מאמצים על ידי ארגונים ומדינות, הוקצו תקציבים ואף תיקוני חוק וההתקדמות מאכזבת.

שקמה ברסלר, מתוך טוויטר
שקמה ברסלר, מתוך טוויטר

הדו"ח מציג את התשובה - דעות קדומות כלפי נשים. 

הטור של אלבשן מוכיח בדיוק את מה שמראה הדוח – תפיסה תרבותית המזלזלת בנשים וממעטת בהישגיהן.  נשים יכולות להיות משכילות, מובילות, מנהיגות, אבל התפיסה התרבותית שלנו תתייחס ותבחן אותן לפי המגדר שלהן, בזילזול.

המספרים חד משמעיים – מתוך הדוח ניתן לראות כי תשעה מתוך עשרה גברים ונשים יניחו דעות קדומות לגבי נשים. אחד מתוך שני גברים ונשים יחשבו כי גברים מקבלים החלטות פוליטיות טובות יותר ושניים מתוך חמישה גברים ונשים יחשבו כי גברים מקבלים החלטות עיסקיות טובות יותר.

אלו ההטיות, בפועל מחקרים רבים שנעשו בשנים האחרונות הראו את ההיפך – נשים מקבלות החלטות עיסקיות טובות, וגם פוליטיות. על אף שיש מעט מידי נשים בעמדות מפתח כך שאולי מוקדם להוכיח את הטענה הזו.

תהיו קצת יותר נחמדות

באופן אישי אינני בטוחה שנשים מקבלות החלטות טובות יותר, אלא שקבלת החלטות בשותפות של גברים ונשים יביאו להחלטות טובות יותר. המפתח הוא השותפות ולא המגדר. והדרך להגיע לשותפות היא בהכרה בדעות הקדומות כלפי נשים ויצירת מרחבי החלטות של שותפות. גם גברים וגם נשים.

אלבשן בטור שלו מנצל את הבמה המכובדת שיש לו על מנת להשוות בין שתי נשים, על בסיס מגדר בלבד, ובהשוואה הזו מוכיח את מה שנאמר בדוח של האו"ם – דעות קדומות על נשים הן הסיבה המרכזית לאי שוויון מגדרי.

טלי גוטליב, מתוך ויקיפדיה
טלי גוטליב, מתוך ויקיפדיה

אלבשן מבקר את התנהלותן של שתי הנשים, הוא רוצה פשרה ומבחינתו שתי הנשים האלו מפריעות לפשרה הזו. הן נשים שלא מתפשרות, וזה מה שעלול לפרק את הבית המשותף. באמת? איזו השוואה מופרכת.

נראה שהדבר היחיד שאכן דומה בין שתי הנשים האלו זה המגדר שלהן – נשים. והדעות של אלבשן על נשים זה מה שהוביל אותו לטור.

שקמה ברסלר לא נבחרה על ידי אף אחד לשום דבר, היא קמה ועשתה מעשה ומובילה מחאה כבר 24 שבועות, כשמאחוריה עשרות אלפים אם לא מאות אלפים שלא בחרו בה באופן רשמי אבל רואים בה מנהיגה. ואילו טלי גוטליב בתפקיד רשמי, חברת כנסת שהגיעה אל הכנסת בגלל שיריון מקום ברשימת הליכוד ל "אישה חדשה", ועשתה שבוע שעבר מעשה שמקבל ביקורת מתוך הקואליציה ומחוץ לה, וכמעט ולא ניתן למצוא מי שמאחוריה במהלך הזה, היא לא מובילה שום מחנה.

אלבשן, ממש כמו במתואר בדוח, לא מודע להטיות שלו, לדעות הקדומות שלו ולכן מבחינתו הוא רק כתב על שתי נשים שנראות לו דומה, בין השורות הוא מבקש מהן להיות מתונות יותר, נחמדות יותר. מתפשרות יותר. כמו שמצופה מנשים, ככה זה כשדעות קדומות מנהלות אותך.

ישראל תמשיך ללכת אחורה אם לא נתעורר ונתחיל להתמודד עם הדעות הקדומות, לא צריך תוכניות מנהיגות לנשים, יש המון נשים ראויות. צריך תוכניות להכרה בדעות הקדומות של כולנו על נשים, אלבשן וחבריו צריכים לעבור סדרת חינוך והכרה בנטייה לבחור גברים לעמדות מפתח, ולצפות מנשים להיות עדינות יותר, פשרניות יותר. זו בקשתו של אלבשן וזה מה שימנע מנשים להיות במוקדי הכוח ולשמר את יסודות הבית הישן – בית שמדיר נשים ממוקדי הכוח. מול הדעות הקדומות של אלבשן רק מאבק עיקש ולא מתפשר יביא אותנו לבית שוויוני יותר. וזאת המשמרת שלנו.

יעל יחיאלי – מייסדת מיזם 5050 שותפות ושוויון מגדרי.

יעל יחיאלי
יעל יחיאלי

תגובות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

מה עוד מעניין אותך היום?

לראות את התמונה המלאה

פעם בשבוע אנחנו שולחות מייל שמחבר בין הכתבות ומציע לך דיון פמיניסטי מורכב.  

הדיון הזה חייב להתקיים ואנחנו זקוקות לעזרתך כדי להמשיך אותו

גם במלחמה, התפקיד שלנו הוא להביא את הסיפור האנושי ולתת במה לקולות של הנשים שלא תשמעו בשום מקום אחר.