על החיים בשכונת צהלון ביפו

ֹמזה חודשים שתושבי ותושבות שכונת צהלון חיים וחיות בשדה קרב. בכל לילה נשמעות יריות ופיצוצים, כדורים תועים נורים ופוגעים בקירות הבתים, נערים מסתובבים עם נשקים ברחובות. ניידות שמגיעות למקום לא מצליחות לתפוס את היורים. "הבת שלי כבר יודעת להבדיל בין ירי רימון לירי זיקוק", מספרת לנו מ', המתגוררת בשכונה. "לשלוח את הילדים לסיבוב עם הכלב מוריד את הלב למכנסיים", מוסיפה ש', שכנתה. "אנחנו חווים באמצע הלילה צרורות של ירי בין רחובות השכונה", מוסיפה ב', המתגוררת גם היא בשכונה.

שכונת צהלון ממוקמת בדרומה של יפו והיא שכונה מעורבת של יהודים וערבים. היא נבנתה בשנות החמישים, על שטחי פרדסים בבעלות ערבית שנעקרו. השכונה נדירה בנוף התל-אביבי. היא מורכבת ברובה מבתים קטנים, דו קומתיים ובעלי חצרות צמודות. בשנים האחרונות, נהנית השכונה מתחדשות עירונית מסיבית ותנופת בנייה שמביאות איתן קהלים חדשים לשכונה.

"אני גרה ביפו כבר שלושים שנה ומכירה את העיר מכל כיוון", אומרת ש'. "ראיתי ימים קשים ביפו, אבל כאלה לא היו אף פעם. בכל לילה אנחנו מתעוררים מקולות ירי ורימוני רסס". ב' גרה בשכונה קרוב לשנתיים, "הגעתי לכאן אחרי ארבע שנים בצפון יפו", היא מספרת. "אחרי הקורונה, עברתי לשכונת 'מכבי' הסמוכה לכאן. למרות שהמרחק בין השכונות הוא אפסי, החוויה שונה לגמרי".

מתוך קבוצת הוואצאפ השכונתית

לילות של יריות

התושבים והתושבות מספרים על טיפול חסר מצד המשטרה, אם בכלל. "כשאנחנו מתקשרים להתלונן, שואלים אותנו איפה הירי", מסבירה ש'. "אנחנו אומרים כיוון כללי כי אין לנו באמת מושג. שולחים ניידת ואומרים לנו שלא תפסו אותם. וחוזר חלילה. לילה אחרי לילה של יריות".

"יש לנו שכנים שיוצאים עם הכלב ומוצאים את הקליע או את הזכוכית המנופצת", משתפת ד'. "זה קורה כל יומיים שלושה, מישהו יורה, גם עוברי אורח נפגעים. אני רוצה שהמשטרה תהיה נוכחת פה ברחוב, שיהיו ניידות סיור, שתהיה הרתעה".

"כולנו מיואשים ומיואשות מהמשטרה", מוסיפה ב'. "בכל אירוע ירי אנחנו מתקשרים אליהם במבול של פניות ושום דבר לא משתנה. זה בכלל לא מזיז להם שבתל אביב מתנרמלת תרבות כזו. הם מגיעים באיחור, יש זמנים שלא מתייחסים בכלל ולא מגיעים. הייתי רוצה שתהיה בשכונה שלנו ניידת שקטה שתוכל להגיב במהירות לאירועים כאלה. אני בטוחה שרק הנוכחות שלהם, עם אורות כחולים, תעשה את העבודה".

"פעולות יזומות יוצרות שקט", מסכימה ש'. "במקום פקחים לרוכבי אופניים, תעצרו בבוקר את כל מי שחותך, שעובר באדום, שנוסע נגד כיוון התנועה. אני רוצה שיהיו ניידות שמסיירות, שיבדקו חשודים. ראיתי נערים מסתובבים כאן עם נשק והמשטרה טענה בפניי שמדובר ברובי צעצוע. אני ראיתי את זה בעיניים שלי, זה לא היה צעצוע".

העצומה שנשלחה לראש העיר תל אביב יפו ולמפקד מחוז תל אביב במשטרה

אין למי לפנות

אחרי חודשים ארוכים של שגרת מלחמה-אזרחית, החליטו קבוצה של תושבים בצהלון לנסות להילחם בתופעה. הם יזמו עצומה, אותה הגישו לראש עיריית תל אביב, רון חולדאי ולמפקד מחוז ת"א במשטרת ישראל, ניצב פרץ עמר.

בעקבות העצומה, המשטרה הזמינה את התושבים לכנס, בה העלו את טענותיהם. "המשטרה ניסתה לעשות איזה ועדה לתושבים, כדי שיראו כמה הם עושים למעננו", אומרת ש'. "נאמר לנו שם 'תגידו תודה'. המון היתממות. אנשים התעצבנו והתחילו לצעוק, להגיד את מה שעל ליבם. הייתה אווירה לא טובה".

"הם סיפרו לנו בכנס שיש מספיק מצלמות בשכונה", מוסיפה ב'. "אז למה לא תופסים את העבריינים שיורים ברחובות? זה בלתי נסבל! כולנו, יהודים וערבים, תושבי השכונה, לא יכולים לחיות ככה". "אני רוצה ללכת הביתה בערב ושיחלפו על פני ניידות שיטפלו במי שעושה ברדק. זה החלום שלי, להרגיש ביטחון", מסכמת ד' את השיחה.

ממשטרת ישראל נמסר:
בניגוד מוחלט לנטען, כל דיווח שמגיע למשטרה מטופל באופן מקצועי. שוטרי תחנת יפו יחד עם כוחות מחוזיים, פועלים כל לילה בגזרת יפו במאבק במחוללי פשיעה הפוגעים בתחושת הביטחון של התושבים. לראייה, בתקופה האחרונה בוצעו עשרות מעצרים של חשודים במעורבות בירי ואמל"ח שנתפס ברשותם, וכן מתבצעים מחסומים ופעילות מבצעית, שהובילה להורדה מהכביש של למעלה מ-900 כלי רכב בפן הפלילי והתעבורתי. משטרת ישראל תמשיך לפעול להגברת תחושת הביטחון של התושבים הן בפעילות המבצעית והן בתחום ההסברתי.

צילום תמונה ראשית: עדן קלייבן פקטר

תגובות

תגובה אחת

  1. איפה שיש עוני והזנחה יש פשע.לא מקובלת עליי אי קבלת אחריות מצד ההנהגה הפלסטינית( הרופסת,יש לציין)להשתוללות הפשע בחברה הערבית.מאידך,ברור שבגדול,כאמור,שורש הבעיה הוא מדינת ישראל,שלא רק שלא מנסה לטפל בבעיה,אלא בפירוש מעודדת אותה-יצירת כאוס בחברה הפלסטינאית בגבולות 48,משרתת לגמרי את מטרת הציונות-מדינה ,בלעדית,ליהודים מהים ועד לנהר.
    הפוסט שלך,במקרה הטוב לוקה בחד צדדיות,במקרה הפחות טוב…עזבי,לא רוצה להעליב..

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

מה עוד מעניין אותך היום?

החופש הגדול נגמר ואיתו נגמרו חודשיים מג'ונגלים של הורים, קייטנות, משפחות וימי כיף. בתאל קולמן משתפת אותנו איך זה מרגיש לסיים את הקיץ עם כוחות מועטים, שנגמרו כשבן זוגה נקרא לעוד משמרת במילואים, במקום בילוי משפחתי משותף.

לראות את התמונה המלאה

פעם בשבוע אנחנו שולחות מייל שמחבר בין הכתבות ומציע לך דיון פמיניסטי מורכב.  

הדיון הזה חייב להתקיים ואנחנו זקוקות לעזרתך כדי להמשיך אותו

גם במלחמה, התפקיד שלנו הוא להביא את הסיפור האנושי ולתת במה לקולות של הנשים שלא תשמעו בשום מקום אחר.