אלימות נגד נשים נמצאת בעלייה בעוד היקף הפניות למקלטים יורד. למה?

עורכת: שרון אורשלימי

מאת: דינה חבלין דהן

מאז ה – 7 באוקטובר ופרוץ המלחמה, נרשמה ירידה במספר הנשים במקלטים לנשים נפגעות אלימות וילדיהן. נתוני משרד הרווחה והשירותים החברתיים מצביעים על כך שבשנה שחלפה שהו במקלטים 626  נשים ו – 933 ילדים. זוהי ירידה של 14% לעומת מספר הנשים ששהו במקלטים בתקופה המקבילה אשתקד.

יכולנו לחשוב שזו בשורה מצוינת. אבל לא. למרבה הצער, הנתון הזה אינו מבשר על צמצום באלימות נגד נשים או על שימוש נרחב במענים חלופיים עבור אותן נשים. מחקרים בעולם מעידים על כך שבתקופות מלחמה ומשבר, גוברת ומסלימה האלימות בבית, ועל פי רוב, נשים הן אלו שמשלמות את המחירים הכבדים שלה. גם כאן, בישראל, ישנן אינדיקציות לעלייה בהיקף האלימות נגד נשים והסלמה באלימות במהלך תקופת המלחמה.

סקר ארצי הבוחן את היקפי תופעת האלימות בזוגיות בישראל, ונערך באפריל 2024, מצביע על כך שישנן בישראל כמאה ארבעים אלף נשים שנפגעות מאלימות פיזית בזוגיות, מתוכן כמאה אלף שנפגעות מאלימות פיזית חמורה. על פי אותו הסקר, פחות ממחצית מהן פונות לגורם סיוע חיצוני.

במלחמה אין אלימות בזוגיות

להיות אמיצה

איך ניתן להסביר את הפער בין מספר הנשים העצום שנפגעות פגיעה קשה כל כך מבן זוגן למיעוט הפונות למקלטים?

יכולים להיות מספר הסברים לצמצום במספר הפניות לסיוע בכלל, ולמקלטים בפרט, בעת הזו. הסבר אחד לתופעה הוא תחושה של נשים רבות שבתקופה של מלחמה קשה וממושכת, מאות רבות של הרוגים, אלפי פצועים, עשרות אלפי מפונים ומפונות, 101 חטופים וחטופות, ומעגלים גדולים ומתרחבים של כאב בחברה הישראלית, אין מקום לכאבן. הסבר אחר הוא תחושה של בדידות וחוסר אונים המלווים במחשבה שהרשויות והשירות הציבורי לא יוכלו לסייע, תחושה שהתחזקה בחלקים גדולים של הציבור בישראל לאחר השבעה באוקטובר. הסבר נוסף הוא התחושה שבמציאות ההפכפכה של ימים אלו, עדיף להישאר בשגרה הרעה והמוכרת ולא לצאת אל הלא נודע.

אני רוצה לנצל את הבמה הזאת, ולפנות אליך, שחווה אלימות בבית. חשוב לי לספר לך, את שנושכת שפתיים, שמרכינה ראש ומקווה לטוב, שחשה לכודה וכואבת בין ארבעת קירות ביתך, שאנו כאן בשבילך. כל המענים והשירותים הניתנים לנשים נפגעות אלימות, בין אם באמצעות השירותים החברתיים הממשלתיים ובין אם דרך עמותות וארגונים חברתיים, פועלים באופן מלא ורציף. אנחנו כאן בשבילך. בשבילכן.

היי אמיצה והצילי את עצמך. את ילדייך. עשי את הצעד הראשון במסע לשינוי חייכם, ליציאה ממעגל האלימות. לסיוע והכוונה ראשונית ניתן לפנות לקו החירום של משרד הרווחה שפועל 24/7 ומספרו 118.

במידת הצורך, וככל שתסכימי לכך, תופני לאחד מ – 17 המקלטים לנשים נפגעות אלימות וילדיהן הפרוסים ברחבי הארץ. במקלט את וילדייך תקבלו הגנה פיזית ורגשית, ותזכי לתמיכה וליווי מקצועי שיסייעו לך להתחזק ולבחור את הצעדים הבאים בחייך.

אני קוראת לרשויות המדינה, ובראשן משרד הרווחה, לפעול להעלאת המודעות לאלימות הזוגית ובאופן מיוחד למענים הקיימים וזמינים לנשים נפגעות אלימות, ויעודד אותן לפנות ולקבל סיוע. גם כעת, כשתותחים עדיין רועמים. לצד הפנייה והעלאת המודעות של הציבור הרחב למענים הזמינים לנפגעות אלימות, בימים אלו, חשוב מאוד שהשירותים החברתיים יהדקו את הקשר עם נשים נפגעות אלימות בקהילה ויבחנו יחד איתן האם חלה הסלמה באלימות והאם יש להן צורך במענים נוספים.

דינה חבלין דהן, מנכ"לית עמותת מעון חירום לנשים ויו"ר פורום העמותות המפעילות מקלטים לנשים נפגעות אלימות וילדיהן.

תגובות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

מה עוד מעניין אותך היום?

כל אישה חמישית תאנס בימי חייה. אבל כדי שאישה תאנס, מישהו צריך גם לאנוס. מחקרים מראים כי בניגוד לסטיגמה או ההנחה הרווחת, אנסים אינם מאופיינים כמתמודדי נפש מסוכנים לחברה. אלא שלמעשה, במחקרים בהם נבחנו גברים 'נורמטיביים', לא פחות מרבע מהם הודו כי כפו מין על אישה באופן מודע. האם חינוך להיפר-גבריות קשורה לנכונות לאנוס?
פגיעה מינית ברשת היא אחת מהעבירות של העידן החדש. עם ריבוי רשתות החברתיות וקבוצות חסויות, הדרך לסחיטה מינית, הפצת תמונות ואיומים, הפכה לדבר שבשגרה. עמותת מא'את מצליחה לאתר את עברייני הרשת ומסייעים ליחידת הסייבר במשטרה להגיש כתבי אישום אחרי חקירה ממושכת.

שלחו לי פעם בשבוע את הכתבות החדשות למייל

לראות את התמונה המלאה

פעם בשבוע אנחנו שולחות מייל שמחבר בין הכתבות ומציע לך דיון פמיניסטי מורכב.  

הדיון הזה חייב להתקיים ואנחנו זקוקות לעזרתך כדי להמשיך אותו

גם במלחמה, התפקיד שלנו הוא להביא את הסיפור האנושי ולתת במה לקולות של הנשים שלא תשמעו בשום מקום אחר.