תוכן ממומן בשיתוף אוניברסיטת בר אילן
השנה האחרונה הייתה קשה ומורכבת במובנים רבים, ולא פסחה גם על השדה הפמיניסטי הישראלי. טלטלה קשה עברה על נשים בישראל לנוכח חוסר ההכרה של ארגונים פמיניסטיים בינלאומיים בפשעים הקשים של השבעה באוקטובר. טלטלה נוספת קרתה גם בתוכנו, בין נשים ממגזרים שונים בחברה הישראלית, שהתקשו לייצר סולידריות ולקבל כי כאבה של אחת לא מבטל את כאבה של האחרת.
אך ריאיון עם ד"ר רחל לוי הרץ, ראשת מגמת מגדר בשטח של התוכנית למגדר בבר אילן, מסמן תמונה קצת שונה של סטודנטיות ומרצות, שמצליחות לשמור על שיח פתוח ולצמוח מהאתגרים.
״במבט לאחור על השנה האקדמית המורכבת שעברנו, אני חושבת שעשינו עבודה מדהימה״ אומרת ד״ר לוי הרץ. ״זה לא היה נקי או פשוט, היו רגעים קשים, אבל הצלחנו. בסוף השנה אמרתי לסטודנטיות בחממה לאקטיביזם פמיניסטי: זה נכון שבעיקר שאלנו שאלות ולא היו לנו הרבה תשובות, אבל הצלחנו לשבת בחדר אחד, הרבה נשים, מרקעים שונים ועמדות שונות ולהציף דברים בלי לקרוס. הצלחנו לייצר קרבה".
התוכנית למגדר בבר אילן היא המחלקה הגדולה והוותיקה בארץ. הערכים הפמיניסטיים בתוכנית הם דרך חיים ואידיאולוגיה שחוצה את גבולות הידע והמחקר. הערכים מקבלים ביטוי יומיומי בשטח, בלימודים ובחוויות של הסטודנטים והסטודנטיות.
״ה-DNA של התוכנית שלנו הוא ברוחה של פרופ׳ דפנה יזרעאלי, המייסדת המופלאה״, אומרת פרופ׳ רונית עיר-שי, ראשת התוכנית. ״מצד אחד היא הייתה פמיניסטית לוחמנית במלוא מובן המילה, הובילה לתיקון עולם, שוויון וצדק מגדרי. מצד שני היא הייתה כל כך מסבירת פנים ונטולת אינטריגות, הייתה לה היכולת האמפתית וטוב הלב להקשיב לאנשים מכל מיני קצוות. זה שילוב נדיר, שמוביל ומנחה אותנו עד היום".
המסלולים
אוניברסיטת בר אילן מציעה שלושה מסלולים מגוונים ללימודי תואר שני במגדר, לצד תוכנית לדוקטורט. הסטודנטיות והסטודנטים יכולים.ות לבחור בין מסלול מחקרי עם תזה, מסלול עיוני ללא תזה, או מסלול ייחודי המשלב תיאוריה עם התנסות מעשית במסגרת מגמת 'מגדר בשטח'.
כל מסלולי הלימוד במחלקה מצטיינים בסגל מוביל בעל ידע חדשני המורכב מהמרצות והמרצים הטובים ביותר בתחום, וכפי שמספרות המרצות, המסלולים גם מורכבים מסביבה רב-תרבותית המעודדת שיח פתוח. הגישה הרב-תחומית של המחלקה משלבת תיאוריות וכלים ממדעי החברה, הרוח, יהדות, קולנוע, משפט ועוד ומספקת לבוגרים.ות אפשרויות קריירה מגוונות. הלימודים מתקיימים יום אחד בשבוע, על מנת להתאים לא.נשים עובדים.ות.
״פמיניזם הוא תחום ידע נרחב ומעמיק והמשקפיים המגדריות מאפשרות פריצת דרך כמעט בכל תחום מחקר". אומרת פרופ׳ רונית עיר-שי, ״אצלנו אפשר לבחור להתמקצע בתחום אחד או לטעום מדיסיפלינות שונות. כך למשל אפשר להתמקד בקורסים העוסקים בגוף ומיניות לצד לימודי גבריות, פסיכולוגיה ומגדר, פדגוגיה פמיניסטית ועוד. במסלול העיוני סטודנטיות נוטות להעדיף מבט רחב יותר, בעוד שבמסלול המחקרי הן לרוב מתמקדות בקורסים המותאמים לשדה המחקר שלהן, שדרכו הן מפתחות את נקודת המבט המגדרית״.
״התוכנית שלנו היא התכנית הגדולה והמגוונת בישראל״ מוסיפה לוי הרץ. "יש לנו את המספר הגדול ביותר של חברות וחברי סגל, מהשורה הראשונה של החוקרות והחוקרים ומומחיות בעלות שם עולמי בתחומן, וזה מאפשר לנו להציע טווח מאוד רחב של נושאים שאנחנו עוסקות בהם החל מהפן המחקרי ועד הפן האקטיביסטי". איכות המחקר והרמה המקצועית הן בראש סדר העדיפויות בתוכנית, לכן התוכנית מקדמת שיתופי פעולה עם מחלקות אחרות בפקולטות השונות באוניברסיטה ועם מנחות.ים מחוץ לבר-אילן, על מנת להבטיח שהסטודנטיות יקבלו את ההנחיה המקצועית הטובה ביותר.
מגדר בשטח
אם פמיניזם מסקרן אתכן או בוער בנפשכן, אך השאלה "מה אעשה עם תואר במגדר" מונעת מכן לעשות את הצעד הבא, מגמת 'מגדר בשטח', הייחודית מסוגה בארץ, היא כנראה התשובה האולטימטיבית. למעלה מעשור שהסטודנטיות.ים במסלול מפתחות יוזמות אקטיביסטיות מגוונות ופורצות דרך.
״להמון נשים יש תשוקה ללמוד מגדר, אבל הן חוששת להשקיע משאבי זמן וכסף ולהעשיר את עצמן אישית, ללא יכולת להתפתח מקצועית״ מספרת לוי הרץ. ״במגמת 'מגדר בשטח' אנחנו מאמינות שראוי ואפשר לעשות כסף מפמיניזם, ולכן שמות דגש גם על התפתחות מקצועית״. היא מסבירה, ״סטודנטיות מגיעות לעשות תואר שני, אבל במקום לעשות מחקר הן יוזמות ומפתחות פרויקטים אקטיביסטיים פמיניסטיים בעזרת ההכשרה והכלים שהן מקבלות מאיתנו״.
הסגל היצירתי של התוכנית תומך בכל סטודנט וסטודנטית בהתאם לדרכם האישית. בעזרת ליווי צמוד ומקצועי הסגל מתייחס ליכולות התפתחות התעסוקה הייחודיות לכל סטודנט.ית ועוזר לה לבנות פרויקט מתאים לצרכיה ומטרותיה, בין אם מדובר בנשים המעוניינות לשלב את התפיסה המגדרית בעיסוקן הקיים או במי שפותחות אופקים חדשים ומעוניינות לבחון אפשרויות תעסוקה שונות.
"אין גבול לסוג הפרויקט, לשדה הפעולה, לפלטפורמה או למתודה דרכן הסטודנטיות יכולות לפעול", מספרת לוי הרץ. "חשוב לנו שכל סטודנטית תתחבר לתשוקה אקטיביסטית עמוקה, שתהיה לה מוטיבציה לפעולה משמעותית". השנה הראשונה של הלימודים מוקדשת לתכנון המיזם והשנה השנייה — ליישום בשטח בליווי מנטוריות. את הסמינריון המרכזי בתואר כותבות הסטודנטיות על הפרויקט שלהן, מה שמאפשר חיבור חשוב בין האקדמיה לשטח. "אנחנו לומדות תיאוריה ומחברות אותה לשטח דרך מקרי בוחן", מסבירה לוי הרץ. בתום השנתיים יוצרות הסטודנטיות ידע אקדמי על הפרויקט שלהן, וכך משאירות בסיס מחקרי לבאות אחריהן בתחום הפעולה שבחרו.
מלכי רוטנר, בוגרת טרייה של המסלול וחברת דסק הכותבות של פוליטיקלי קוראת, הגיעה לבר אילן לאחר קריירה מרשימה בתחום קידום תעסוקת חרדים, לצד פעילות חברתית ענפה. במסגרת הפרויקט שלה, התמקדה רוטנר בהשמעת קולן של נשים חרדיות ודתיות בנוגע לדחיקת עזרות הנשים לשוליים בבתי הכנסת, עד כדי הדרתן המוחלטת.
"עזרת הנשים היא נושא שמעסיק אותי כבר המון זמן", היא מספרת. "בזכות הלימודים אני יודעת להבין ולהגדיר את התופעה. כשמדברות על גיאוגרפיה פמיניסטית, לדוגמה, אני מבינה למה עזרות הנשים ממוקמות באחורי בתי הכנסת. אני רואה את ההיררכיה בצורה ברורה ושואלת שאלות על מה שבעבר נראה לי מובן מאליו". רוטנר מספרת שהתוכנית הייתה עבורה מקום למצוא בו תשובות לשאלות שהתעוררו בה כפמיניסטית שמקיימת אורח חיים חרדי. "הרגשתי שזה לא בסדר, אבל הלימודים נתנו לי את הכלים להבין למה זה גורם לי להרגיש ככה, מה הכוחות ומה החולשות שלי ומאיפה אפשר להתחיל את הדרך".
לאבחנתה של רוטנר, כל מי שמחליטה ללמוד מגדר מגיעה עם קרביים סוערות ועם תשוקה לשנות את המציאות. התוכנית 'מגדר בשטח' מסייעת לנשים לקחת את התשוקה צעד אחד קדימה. "את לומדת לחבר ידע לפעולה, לפתח אקטיביזם פמיניסטי ולבנות מסגרות דיון אפקטיביות בעידן הפוסט-אמת, תוך התנסות בפרויקטים עצמם".
במהלך השנים יצאו מהתוכנית מיזמים אקטיביסטיים משני מציאות שנולדו מתוך אותו השילוב של ידע אקדמי עם פעולה. המיזמים לא רק תרמו באופן משמעותי לקהילה ולחברה, אלא גם הצליחו להיבנות כעסקים רווחיים ומשגשגים. בוגרים.ית רבות.ים של התוכנית הן דמויות בולטות בשדה האקטיביסטי ובכלל בישראל, המובילות את התוכניות והמיזמים שיצרו במגוון תחומים, דרך משרדי ממשלה ועד לשוק הפרטי.
כך למשל בית דין צדק להתרת עגונות, ארגון 'לא עומדות מנגד' המסייע לנשים שורדות זנות, מיזם 'עוברות ושוות', הפועל לקידום עצמאות כלכלית של נשים, מרכז מינא – مركز مينا, מרכז פמיניסטי-בדואי, וכן קידום הצעת החוק למניעת שתלטנות קיצונית במשפחה.
לשנות את העולם
התוכנית למגדר בבר אילן מתגאה לא רק ברמה אקדמית גבוהה, אלא גם בגישה פמיניסטית המובילה את כל פעילותה. "מעבר להישגים האקדמיים המרשימים, במחלקה שלנו בולטים במיוחד הרוח החיובית, הסולידריות והגיוון האנושי". עיר-שי נלהבת לספר כיצד מתבטא הדבר בכיתות הלימוד. "זה מתחיל באווירה המפרגנת והחברית בסגל ובתחושת התמיכה והקבלה שמעניקים לסטודנטיות".
יעל טל-פואה, דוקטורנטית במחלקה, שעוסקת במחקר על אלימות מינית בצבא, מספרת שאחרי שנים באקדמיה היא נדהמה לגלות את הגישה התומכת והמשפחתית שמצאה בבר-אילן. "את מרגישה שרואות אותך, שאכפת ממך". כחלק בלתי נפרד מערכי המחלקה, קיים דגש משמעותי על הגיוון החברתי של הסטודנטיות. המחלקה מציעה מספר מלגות מלאות לסטודנטיות ממגזרי מיעוט באוכלוסייה. "זה לא רק לשם ייצוג והזדמנויות, אלא גם עבור הרחבת האופקים והעשרת התובנות של הלמידה עצמה", אומרת עיר-שי. "לשבת בכיתה עם נשים מכל המגזרים פותח את הראש", מוסיפה טל-פואה. "התובנות והסיפורים שאת נחשפת אליהם מאפשרים לראות את הפמיניזם דרך פרספקטיבות שונות".
מלכי רוטנר משתפת שכאישה חרדית, כל מרחב שאינו חרדי הוא מגוון עבורה, אך בכל זאת היא מבקשת להדגיש כי בתוכנית למגדר הגיוון אינו רק רשמי, אלא כנה וחודר לעומק: ״מעבר לזה שישבנו יחד בכיתה, הרגשנו מייד שיש מקום לכולן. יכולנו לשמוע מגוון של חוכמות, דעות, פרספקטיבות, ידע תרבותי רחב שאנחנו לא רגילות אליו, זו ממש חוויה מעשירה ומיוחדת. לא הרגשתי זרות כפי שאני מרגישה במקומות אחרים, אלא הרגשתי בבית" היא מסכמת.
מעבר לגיוון החברתי, גם הגיוון התעסוקתי של הסטודנטיות והסטודנטים במחלקה יוצר מפגש מרתק ומעשיר. הסטודנטיות מגיעות מתחומים מקצועיים מגוונים, כולל נשות טיפול, עובדות סוציאליות, אמניות, נשות חינוך, עובדות ממשלה, שוטרות ומיילדות, ובכך נוצר דיאלוג מעשיר המפגיש בין עולמות שונים. המפגש הזה תורם לשיח מגוון ועמוק המשלב פרספקטיבות מקצועיות שונות מכל רוחב המשק. ״מה שמחבר בין כל הסטודנטיות והסטודנטים זה הדרייב האקטיביסטי והרצון לשנות את העולם״, מספרת לוי הרץ, ״זה נשמע גדול, אבל זה באמת ככה״.
על החופש
בשנים האחרונות התעורר בין חלקיה השונים של החברה הישראלית שיח משמעותי המבקש לבחון את דמותה של המדינה כדמוקרטיה ליברלית יהודית. תוך ניסיון להגדרה מחודשת של המושגים הללו והאיזון ביניהם. התוכנית למגדר בבר אילן, המקדמת ערכים ליברליים ונוגעת במתח שביניהם לבין תפיסות דתיות או שמרניות, מתאפיינת במחקר יצירתי ואקטואלי שאינו חושש מהתמודדות עם שאלות מהותיות ורגישות כגון אלו, אלא מבקש לבחון אותן מזווית פמיניסטית מורכבת.
״פמיניזם הוא לא רק על שוויון אלא גם על חירות״, מסבירה עיר-שי. ״הקטגוריה המגדרית כל כך חשובה בשביל להבין למה חירות היא מהותית על מנת לאפשר לנשים בעיקר, אבל גם לגברים, להיות סובייקטים מלאים. המאבק במהותנות, הפוגעת בחופש שלנו כסובייקטים, היא אחד הצירים המרכזיים שדרכם אפשר להבין את המתח שבין ערכים ליברליים לערכים דתיים/שמרניים".
מלכי רוטנר משתפת כי אחד היתרונות המשמעותיים עבורה בתוכנית היא הכללתו של הפמיניזם הדתי והחרדי כעובדה ולא כשאלה. ״לא הייתי צריכה להוכיח או להתנצל שאני יכולה להיות גם חרדית וגם פמיניסטית״, היא מספרת. לדבריה, המהפכה של הפמיניזם הדתי מערערת את הסדר הקיים, במיוחד במדינת ישראל שבה רבים מהמחזיקים בשלטון הם למעשה גברים דתיים. ״כמי שנמצאת בתוך הזרם הזה, אני מאמינה שבמקום אחר לא היו התמסרות והבנה עמוקה למשמעותו של פמיניזם דתי לחברה הישראלית כפי שיש כאן״ היא אומרת.
על אף שבר-אילן נתפסת לעיתים כמוסד שמרני, לוי הרץ מבקשת להדגיש את החירות האקדמית המוענקת למחקר במחלקה. היא מעידה על התמיכה הרחבה של האוניברסיטה בסטודנטיות לעסוק בכל תחום, ליברלי ככל שיהיה. "האוניברסיטה עומדת מאחורינו ומקצה כל משאב שצריך", היא אומרת. "היו לנו כנסים וסמינרים מחלקתיים גם על נושאים כמו קוויריות, אורגזמה, שפיכה נשית, ולהט"ב דתיים – כל מה שיכולתי לדמיין התרחש כאן. התמיכה של בר-אילן היא יוצאת דופן".
"החוג למגדר הוא מחלקה רדיקלית וחתרנית. את לא מגיעה לשום גבול שאסור להגיד או לחקור. זה הדהים אותי", מוסיפה רוטנר.
דוקטורט ברוח טובה
הרוח הטובה והחברית המאפיינת את התוכנית למגדר משמעותית במיוחד במסלול הארוך והמאתגר לדוקטורט, שמצטיין ביצירתיות ובחשיבה מתמדת על צורכי הסטודנטיות. דוגמה לכך היא קורס יישומי שמתמקד בהכנה ל'יום שאחרי' הלימודים ומנגיש כלים חשובים לקריירה אקדמית על כתיבת מאמרים, הצגה בכנסים ועוד. הקורס הזה עוסק ב'סודות האקדמיה' ומנגיש לסטודנטיות ידע ומענים משמעותיים עבורן.
קורסים נוספים למסלול הדוקטורט עוזרים בשלבים הראשונים של כתיבת הצעת המחקר, שמים דגש על כתיבה אקדמית באנגלית ובעיקר לא משאירים אף דוקטורנט ודוקטורנטית לבד. "כל הזמן קיימת יצירתיות במחשבה על הסטודנטיות", מדגישה טל-פואה. "מעודדים אותנו לקיים 'חברותא' של דוקטורנטיות ומספקים לנו כל מה שנבקש מבחינת מעטפת". טל-פואה גם מדגישה את הרמה האקדמית הגבוהה של המחלקה, המובלת על ידי מיטב המרצות שמביאות ידע חדשני ועדכני.
את הדוקטורט שלה על פגיעות מיניות בצבא כותבת טל-פואה במסגרת של דוקטורט מאמרים בעידוד המחלקה. "יש בזה יתרון גדול", היא מסבירה. "כדי שיקראו את מה שאני כותבת, כדאי להגיש את זה כמאמר. בנוסף, זה דורש ממני לעמוד בסטנדרט אקדמי של פרסום".
בשנים האחרונות יותר ויותר דוקטורנטיות ודוקטורנטים מצטיינים כותבים "דוקטורט מאמרים", כלומר עבודת מחקר לתואר שלישי המורכבת משלושה מאמרים שמתפרסמים בבמות מחקריות מוכרות, בהתאם לנושא ולדיסציפלינה של כל מחקר. דוקטורנטיות.ים שמצליחים לפרסם בבמות אקדמיות מוכרות זוכים לפרסי עידוד מטעם נשיא האוניברסיטה. עיר-שי מתגאה בכמות ובאיכות המאמרים שהתפרסמו באופן הזה. "גיוון תחומי המחקר בסגל האקדמי הבכיר, המומחיות והמצוינות שלו, הם אבן שואבת כל שנה לתלמידות ולתלמידי מחקר רבים הבאים להתדפק על דלתותינו ורוצים לכתוב את המחקר בליווי הסגל המצוין שלנו".
זה הזמן ללמוד מגדר
התוכנית ללימודי מגדר בבר-אילן מספקת אפשרויות איכותיות ומגוונות עבור נשים וגברים מכל חלקי החברה ותחומי העניין. התוכנית מציעה לא רק מצוינות אקדמית ומחקר חדשני, אלא גם סביבה תומכת וקהילה מגוונת התורמת להעשרת השיח ומאפשרת התפתחות אישית ומקצועית, כך שכל סטודנטית חופשייה למצוא בה את דרכה הפמיניסטית והאקטיביסטית ולהשפיע באופן משמעותי על החברה הישראלית.
"בתקופה הזו בעולם בכלל, ובארץ בפרט, השיח מצטמצם ויש התנגדות לפמיניזם ולרעיונות פמיניסטיים", אומרת לוי הרץ. "דווקא עכשיו זה הזמן ללמוד מגדר ולצקת לתוך התחום תכנים מגוונים וחדשניים. זה הזמן ליצור פמיניזמים ישראלים שיוכלו לדבר אחד עם השני ולבנות דיאלוג שמוביל לסולידריות, כי אלו ערכים בסיסים בפמיניזם. דווקא לאור השבר הנוכחי אני יוצאת בהזמנה לבוא ללמוד מגדר, כי כאן טמונה התקווה שלנו".
לרשימת מיזמים של בוגרות מגדר בשטח