תמונת מצב

עד שינוי שיטת הבחירות המקומיות בשנת 1978 כיהנו בסך הכל שתי נשים כראשי רשויות בישראל: חייקה גרוסמן, ראש המועצה האזורית געתון וחנה לוין, ראש עיריית ראשון לציון. מאז שינוי שיטת הבחירות ועד היום, עלה מספר הנשים ברשויות המקומיות בכלל, אך מעט מאוד נשים נבחרו לתפקיד ראש הראשות. בשנת 2012 היו הנשים 2% מסך ראשי הערים והמועצות בישראל – שש נשים בלבד. בשנת 2015 עלה מספר הנשים לשבע כשליאת שוחט התמנתה לראש עיריית אור יהודה. בשנת 2018 עלה מספרן של הנשים העומדות בראש רשות מקומית ל-15. שישה אחוזים בלבד מסך ראשי הרשויות בישראל.

אם כך, עד השנה היינו עדות לטיפוס איטי אך עקבי של מספר הנשים בראשי הרשויות. אך נראה שהשנה אנו עדות לקפיצה מטאורית בנתונים. לפני כשבועיים נסגרו הרשימות לבחירות המקומיות בישראל והתחזית המגדרית אופטימית מתמיד: 85 נשים מתמודדות על ראש 258 הרשויות המקומיות בארץ. זהו הנתון הגבוה ביותר בהיסטוריה של הבחירות המקומיות והוא בולט בניגוד מוחלט לייצוג המגדרי בממשלה ובכנסת.

85 המתמודדות הללו מפוזרות ברחבי הארץ, כמעט מחצית מהן מהפריפריות הצפוניות והדרומיות, 11 מהן הן נשים דתיות אך רק אחת מהמתמודדות (קריסטין חון המתמודדת על ראשות כפר קמא), אינה יהודייה. במהלך השבועות האחרונים שוחחנו עם חלק ניכר מהמועמדות לראשות השלטון המקומי. שאלנו אותן על השאיפות שלהן, על הסיבות שלהן לרוץ לראש הרשות וגם על האופן שבו הן מתכוונות לקדם את השוויון המגדרי ברשות שלהן, אם ייבחרו.

תל אביב

אורנה ברביבאי

בת 60, תושבת תל אביב, נשואה למשה, אמא לשלושה ילדים וסבתא לשלוש נכדות. שירתה בצה"ל במשך 33 שנים, האלופה הראשונה בצה"ל. השיאה משואה כאישה פורצת דרך. בשנת 2019 הצטרפה למפלגת 'יש עתיד' וכיהנה כיושבת ראש ועדת החוץ והביטחון. בשנת 2021 כיהנה כשרת הכלכלה והתעשייה, במהלך תפקידה העבירה את האחריות על מעונות היום למשרד החינוך בראיית רצף חינוכי מלידה ועד סיום התיכון. קיבלה את אות אבירת איכות השלטון מטעם התנועה לאיכות השלטון.

מה הניע אותך להתמודד לתפקיד?

ת"א היא בית ומגדלור לערכים ליברליים, לחופש, לתרבות וליצירה, לשוויון, לחדשנות ולקידמה. אך היום יותר מתמיד קיימים איומים ממשיים המבקשים לפגוע בעצמאות העיר, בצביונה ובערכים הליברליים שהיא מייצגת. החלטתי להגיע מהפוליטיקה הארצית כדי לפעול בנחישות מול כל מי שמבקש לערער על כך. בנוסף, בשנים האחרונות העיר עומדת בפני אתגרים רבים. הופר האיזון בין הפיתוח האגרסיבי של תשתיות העיר לבין הפגיעה באיכות החיים של התושבים. מצוקת הדיור, מפגעי התחבורה ויוקר המחייה בעיר היקרה ביותר בארץ ובין היקרות למחייה בעולם, מקשים על התושבים וגורמים להגירה שלילית לערים שכנות, בעיקר של צעירים ושל משפחות. את המגמה הזאת חייבים לשנות כדי לשמור על האופי הצעיר והדינמי שמאפיין את רוח העיר. מאז ומתמיד עבורי אנשים הם כל הסיפור והם הכוח המניע אותי לחיי משמעות המאפשרים לי לחולל שינויים לטובת החברה, הקהילה ולכל אדם במעגל החיים ובצרכיו המשתנים, מלידה ועד זקנה. אני מביאה עמי את ניסיוני העשיר בניהול מערכות ענק מורכבות ורוצה להשקיע את כל מרצי לטובת העיר שאני אוהבת.

האם הייתה לפני כן ראש עיר אישה בתל אביב?

לא. ובתקופה שבה נשים מודרות מהמרחב הציבורי, אני רואה חשיבות יתרה לייצוג הולם של נשים בתפקידי מפתח. לתת מקום ראוי לכישוריהן ויכולותיהן, בוודאי לאור הניסיון של ממשלת ישראל לצמצם את כוחן ואת נוכחותן בתפקידי מפתח ציבוריים ובכלל, בשל היותן נשים. אני רוצה שדור העתיד, הילדות והילדים שלנו, יראו שאפשר גם אחרת, ושיהיו כמה שיותר דוגמאות ומודלים של נשים בתפקידי ניהול בכירים. אינני רצה לראשות העיר רק בגלל שאני אישה. אני מתמודדת לתפקיד משום שכל תפקידיי בעבר הכינו אותי לבצע תפקיד זה בהצלחה, העובדה שאני אישה רק מוסיפה לכך.

עם אילו אתגרים את צופה שתתמודדי?

יחד עם שמירתה והגנתה של העיר מפני האיומים המנסים לשנות את צביונה כעיר ליברלית וחופשייה, אדאג לעתידה של העיר, לחדשנות, לשגשוגה התרבותי, הכלכלי, ופיתוחה והכנת תושביה לאתגרי העתיד לאור המציאות המשתנה לנגד עינינו. העיר התרחקה מתושביה. פרויקטים רבים נעשו ללא התחשבות בתושב ואנו עדים לצערי להגירה שלילית של משפחות, של צעירים וצעירות רבים שפשוט אינם מסוגלים להתקיים עוד בעיר. אפעל כדי לעצור את המגמה ההרסנית הזו ואפעל להגדלה משמעותית של היקף הדירות להשכרה לטווח ארוך.

עוד אני מתחייבת לדאוג לביטחון במרחב הציבורי שנפגע מאוד, לקדם את החינוך בעיר ואת איכות החיים של האוכלוסיות השונות.

איך היית מתארת את מצב השוויון המגדרי ברשות שלך?

למעלה מ-50% מהאוכלוסייה הן נשים ולמרות זאת שוויון הזכויות שלהן חלקי ולא מספק. העיר תל אביב-יפו חייבת להיות העיר המובילה בשוויון מגדרי, המובילה בתכניות חינוך כבר מגיל צעיר, והמובילה בפיתוח תעסוקתי וקידום שוויון הזדמנויות.

בראש רוב המשפחות החד הוריות בתל אביב עומדות נשים, המתמודדות יום יום עם מציאות כלכלית מאתגרת. אנחנו צריכים לזהות את הצרכים שלהן ולגבש מענה מותאם. בתקופה שבה נשים מודרות מהמרחב הציבורי ומתפקידים רק בשל היותן נשים, קיים איום ממשי לפגיעה בשוויון הזכויות שלהן ולאלימות גוברת כלפיהן. הכוונות של הממשלה אינן פוסחות על אף עיר, להיפך, אנו רואים ניסיונות קיצוניים לאחיזה בתחום המוניציפלי ושינוי הסטטוס-קוו לרעה.

תל אביב-יפו בראשותי, תוביל שינוי במעמדן של נשים, תקיים שוויון זכויות וייצוג מלא שיאפשר צמצום פערים כלכליים וחברתיים.

העירייה תקפיד על ייצוג שוויוני בקרב עובדות העירייה ובמוסדותיה, בדגש על תפקידי ניהול, מוקדי קבלת החלטות ויישום חוק שכר שווה. העיר תוביל מרחבים בטוחים עבור נשים ברחובות, בחניונים ובכל מרחב ציבורי בעיר, יקודמו תוכניות שוויון מגדרי במערכת החינוך בעיר ובקרב נשים מאוכלוסיות מוחלשות. גם ברשימה שלי למועצה אני מתחייבת לאיזון מגדרי. ובכלל, לתמהיל חברתי נכון של כלל האוכלוסיות ומתן ייצוג הולם להן.

מה הדבר הראשון שתעשי אם תיבחרי כראש רשות?

אפעל לכך שעירנו תוביל בביטחון ובטיחות במרחב הציבורי. כיום אין ביטחון בכבישים, במדרכות, וגם תחושת הבטיחות האישית של נשים נפגעה מאוד.

תחום החינוך הוא תחום נוסף שיש לשפר כבר בטווח הקצר. אני רוצה שתל אביב-יפו תהיה העיר האטרקטיבית ביותר למשיכת אנשי ונשות חינוך מצוינים, וקיימים אמצעים רבים לעשות זאת ביכולות העירייה. בכוונתי לפתור את בעיית הסייעות בגנים העירוניים והמחסור בגנים הפרטיים, ולקדם תוכניות העשרה לשיפור איכות החינוך לילדי בתי הספר וטיפול בנראות בתי הספר.

בנוסף, תל אביב-יפו נדחקה למקום השישי במדד שביעות הרצון לעסקים. העיר תהיה הידידותית ביותר לעסקים בארץ, לא ייתכן שבעיר שמשמשת מנוע כלכלי לצמיחה לא נוביל בפיתוח וסיוע לעסקים.

על פי תפיסת עולמי, תושבי העיר צריכים להיות הראשונים ליהנות מפירות הצמיחה של העיר ומכלכלה אנושית ומעגלית החוזרת אליהם. תל אביביפו צריכה להיות מוקד לשגשוג כלכלי, תרבותי וחברתי שמתורגם לאיכות חיים כאן ועכשיו וכמובן גם בשנים הבאות.

אני רוצה להחזיר את העיר לתושביה. שיטת הניהול שלי תוביל בהוגנות שיתוף פעולה איכותי בין ההנהגה לתושביה ובין כל החלקים המרכיבים אותה, במסגרת אמנה חברתית הרואה בתל אביביפו עיר שיש בה דמוקרטיה תוססת הדוגלת בשוויון זכויות מלא לתושביה ללא הבדל דת, גזע ומין. עיר הנאמנה לעקרונות מגילת העצמאות.

מסר לבוחרות ולבוחרים?

אני מתחייבת לנהל את העיר מתוך תפיסת עולם שרואה את התושבים בראש סדר העדיפויות. להגן ולשמור מכל משמר על תל אביב כעיר ליברלית המקיימת אורח חיים חופשי, שוויוני ובטוח. לפעול לצמיחתה ולשגשוגה כמודל עירוני מתקדם בכל תחומי החיים.

העיר הזו שייכת לתושבים, ואני מאמינה כי בתום 25 שנה, הגיע הזמן להעביר את העיר לידיים הנכונות.

ציפי ברנד

בת 53, כיהנה ארבע שנים כסגנית ראש העיר, בעלת תואר במשפטים ובתקשורת ובוגרת הרווארד במסגרת מלגת 'נימן'. נולדה בת"א ומגדלת בה ארבעה ילדים. פועלת בעשור האחרון בתחום הפוליטי העירוני, לפני כן עבדה בערוצים 10 (היום 13) ו-12 כבמאית דוקומנטרית פורה וזוכת פרסים. לקחה חלק פעיל במאבק לסגירת מועדוני החשפנות בעיר ונגד הפקעת אתרים וחופים לטובת יזמים פרטיים. הריאיון עם ברנד נערך לפני איחוד הכוחות שלה לרשימה בהובלה משותפת שלה עם אורנה ברביבאי. ברנד וברביבאי סיכמו על הובלה משותפת להשגת המטרות והערכים שהציבו, כשבמרכז תושבות ותושבי העיר.

מה הניע אותך להתמודד לראשות העיר תל אביב?

תמיד שאפתי להוביל לשינוי, גם כעיתונאית ודוקומנטריסטית ביקשתי לתקן עוולות באמצעות סדרות וסרטים. לפני כעשור נכנסתי למועצת העיר כדי להשפיע מבפנים. לצערי, העיר שלנו חווה רגרסיה קשה בשנים האחרונות. חופש התנועה נגזל מהולכי הרגל, שנאלצים לרדת לכביש לעיתים קרובות בגלל חפירות הרכבת הקלה, עבודות התחדשות עירונית או שבילי אופניים שנסללים על חשבונם. שנים אחרי שהובלתי את הקמת האגף לגיל הרך ולהבטחת הטבות למשפחות ולצעירים בעיר, הדור הבא של תל אביבים נאלץ לחפש לעצמו בית בערים שכנות. העירייה לא מצליחה להבטיח סייעות וגננות בהיקף דרוש, לא מצליחה להקל על יוקר המחיה ולהבטיח דיור בר השגה ושכירות הוגנת. עיר שלא יכולה להבטיח קורת גג, חופש תנועה וחינוך טוב לתושביה ותושבותיה – אין לה עתיד.

העיר הזאת כאילו נשכחה על טייס אוטומטי, ומגיע לה הרבה יותר!

האם אי פעם כיהנה אישה בתפקיד שאליו את מתמודדת?

לצערי, בכל 113 שנותיה לא הייתה בתל אביב ראש עיר אישה אחת. בעיר שבה יש רוב נשי בהחלט הגיע הזמן לכך. לא רק בראש הרשות, אלא גם במועצה. אין סיבה שעל כל אישה שנבחרת, יהיו שני גברים. אנחנו צריכות לתקן את העיוות הזה.

מה לדעתך החשיבות של אישה בתפקיד הזה?

השאלה לא הייתה נשאלת אם הייתם מראיינים את חולדאי למשל, מה החשיבות של גבר בתפקיד הזה. זהו בדיוק הקיבעון שאנחנו צריכות לשנות: יש חשיבות לאישה ראויה בראשות עיר באופן שווה לגבר ראוי. כמו שאומרים האמריקאים, "שהטוב מכולנו ינצח!", אבל שינצח כי הוא או היא ראויים ולא כי הוא הגבר.

עם אילו אתגרים את צופה שתתמודדי?

אני לא חוששת מאתגרים, נהפוך הוא. הדרך שעברתי בפוליטיקה ועוד קודם בעשייה הדוקומנטרית והעיתונאית חישלה אותי. המאבק שלי כסגנית ראש העיר נגד הדרת נשים באירועים מסובסדים

הוביל לניסיונות השתקה ומישטור מצד חולדאי ואנשיו. מרגע שנחשף התיעוד של המישטור הזה, הוא פעל כדי להביא לפיטוריי ומצא אותי מייד מכריזה על התמודדות מולו. ראש בראש. בנאום ההכרזה שלי אמרתי לחולדאי במועצת העיר: הדרך היחידה שלך ושל חבורת העסקנים שמקיפה אותך להתמודד עם המצב החמור של העיר היא להשתיק ולחסום רעיונות חדשים, לסרס נבחרי ציבור. זה לא עובד ככה. אתה יכול לפטר אותי, אבל לא להשתיק אותי. הגיע הזמן לרוח חדשה והגיע הזמן להחליף את הראש, וכשמחליפים עדיף כבר ראשה.

איך היית מתארת את מצב השוויון המגדרי בתל אביב?

בין בלתי מספיק לטעון שיפור. מצד אחד, 60% מעובדי העירייה הן נשים, מצד שני – הן משתכרות פחות מגברים באותו תפקיד. במשרות הנהלה יש רק 40% נשים ובמועצת העיר רק 30%.

בעשור שבו אני חברת מועצה וסגנית ראש העיר הספקתי לנצח במאבק להדרת נשים באירועים בסבסוד קופת העירייה, הובלתי להוצאת מועדוני החשפנות מהעיר במסגרת רישוי עסקים (ביניהם מועדון הפוסיקט שבמקומו פועל היום מרחב חברתי), והכי חשוב, כיו"ר הוועדה לשוויון מגדרי בעיר, הובלתי את קידום תכנית "עיר שווה" לשוויון מגדרי בתל אביב.

עשינו דרך משמעותית, אבל יש לנו עוד פערים לגשר עליהם. דרשתי להשוות את שכרן של נשים וגברים באותו תפקיד בעירייה, אני מתכוונת לדרוש זאת וגם להבטיח את תיקון העוול של שיעור ניכר מבין עובדות העירייה (מטפלות ועובדות סוציאליות). בעיריית תל-אביב-יפו מועסקים כ-10,000 עובדים, 65% מתוכם הן נשים – כולן ללא יוצא מן הכלל מרוויחות שכר הנמוך מהשכר הממוצע במשק. אני מתכוונת לשנות זאת ולהבטיח שוויון מגדרי אמיתי גם בתפקידי המפתח המובילים בעירייה. כמי שעשתה ועושה בנושא הזה, התחייבתי ליוזמת 50/50, כלומר לכך שמחצית מרשימתי בבחירות למועצת העיר תהיה מאוישת בנשים באופן שוויוני לגברים.

אילו נושאים חשוב לך לקדם בעיר?

העיר לא מנוהלת! הכאוס במרחב הציבורי, שנולד מאמביציה לא שקולה של ראש העירייה לקדם הכל בבת אחת, גרם לחורבן בעיר ולסבל מתמשך לתושבים ולבעלי העסקים. חפירות, עומסי תנועה, פקקים, וכמובן אובדן הבטחון האישי ברחוב ואובדן השליטה של העירייה על הניסוי הדו-גלגלי שהפך למסכן חיים – להולכי הרגל ולרוכבים. העיר מובילה את דירוג הערים המסוכנות בישראל להולכי רגל, ובמקביל גם רוכבי הדו-גלגלי נפגעים לצערנו על בסיס יומיומי. אני רואה חשיבות רבה בפיתוח שבילי אופניים עם הפרדה מפלסית שיבטיחו את שלומם ומקומם של הרוכבים, תוך כיבוד זכויות הדרך של הולכי הרגל. אלה גם אלה תושבי העיר, ובמקום לשסות אותם האחד בשני עלינו להבטיח שיוכלו להמשיך לנוע בעיר זה לצד זה בבטחה.

תל אביב יפו נמצאת במגמה להפוך לעיר של עשירים בלבד. העירייה מעדיפה יזמי נדל"ן על תושבי ותושבות העיר ורואים את זה בכל היבטי החיים: בתשתיות, במערכת חינוך קורסת בגלל היעדר צוותי חינוך, בהזנחה של דרום העיר וסביבת התחנה המרכזית ועוד. פרויקטים של קוסמטיקה לא עוזרים. משפחות צעירות עוזבות והדור הבא של הצעירים מתחיל לצאת מחוץ לעיר. בשנים האחרונות הניהול של תל-אביב-יפו מתמקד בתשתיות, בפיתוח דורסני ובנדל"ן ולא נלקחים בחשבון תמהיל התושבים או הצרכים והרצונות של האנשים החיים בעיר.

החוויה העירונית של תושבי העיר – הרחובות שאליהם הם יוצאים מבתיהם, מידת הביטחון שהם חשים כשהם נעים ממקום למקום, השירותים הזמינים להם בסביבת המגורים שלהם, המפגשים שהם מקיימים במרחב הציבורי – נדחקה במורד סולם העדיפויות, וההרכב האנושי בעיר מושפע באופן לא מתוכנן מתנופת הבנייה והתשתיות (שאינן שוות לכל נפש, בלשון המעטה). אל קופת העירייה זורמים משאבים אדירים, קו הרקיע מתמלא בגורדי שחקים, המנופים והדחפורים בכל פינה מבשרים על עבודות בלתי פוסקות. אבל בינתיים, מי שהעבודות הללו אמורות לשרת אותם נשכחו בצד הדרך.

המשימה העיקרית שלקחתי על עצמי כשהחלטתי להתמודד על ראשות העיר היא החזרת התושבים למרכז העשייה העירונית בתל-אביב והחזרת הרחוב העירוני לייעודו המקורי – המקום שבו מתרחשים חיי העיר, ולא עורק תחבורה שהתושבים ובעלי העסקים הם שחקני משנה בו. לשם כך ניסחתי חזון, שנשען על שלושה עוגנים מרכזיים: העיר היא סך כל תושביה, הרחוב הוא מרכז החיים האורבניים, תל-אביב היא מובילת המאבק לביזור סמכויות מהממשלה לשלטון המקומי.

חייבים לשנות ומהר את סדרי העדיפויות ולהיות בית לכולם, תוך מחשבה על הדור הבא. לשקם את מערכת החינוך עם פתרונות מחוץ לקופסה, כמו הסבת מבנים ויצירת דיור בר השגה לצוותי חינוך, להחזיר את הביטחון לרחוב עם יותר רגולציה ואכיפה, לפעול בנחישות מול כל הגורמים לזירוז היציאה מהכאוס התחבורתי, ולשקם באמת את החצר האחורית של תל אביב ואזור דרום העיר.

אפעל להפרדת סמכויות מהשלטון המרכזי ואגייס למאבק ראשי רשויות מקומיות נוספים. הגיע הזמן שלערים בישראל ובוודאי לעיר כמו תל אביב יפו, תהיה יותר עצמאות ניהולית שתאפשר לעירייה להתאים עצמה למגוון האוכלוסיות והצרכים.

מסר לבוחרות ולבוחרים?

אנחנו לא יכולות לדרוש מאחרים מה שאנו לא מקיימות בעצמנו. שוויון מתחיל בראש של כולנו קודם כל, להאמין שאנחנו שוות וראויות, לדעת שבעיר שבה יש 53% נשים, אין שום סיבה שלא נראה אישה בראשות העיר. אני לא פונה רק לנשים, נהפוך הוא. אני חושבת שהוכחתי בעשייתי שאני פועלת למען פתרונות בנושא הדיור ויוקר המחיה, החינוך והתחבורה, לא רק במאבקנו הצודק לשוויון מגדרי. היה לנו עד עכשיו טייס, אוטומטי, בראשות העיר. הגיע הזמן להתקדם, לדור הבא, הגיע הזמן שתהיה כאן ראשת עיר שתשנה את סדרי העדיפויות ותשים את הא.נשים לפני הבטון והמלט.

חיפה

שרית גולן שטיינברגבת זוג לעמיחי ואם לשלושה בנים. עורכת דין פלילית בהתמחות ייצוג אנשים עם מוגבלות נפשית. חברת מועצה בעיר חיפה מזה עשר שנים ומכהנת כיושבת ראש איגוד ערים להגנת הסביבה במפרץ חיפה.

מה הניע אותך להתמודד לתפקיד?

הניסיון וההיכרות עם המנגנון העירוני, תוך הבנת השינויים הדרושים כדי להפוך את חיפה לעיר טובה ואיכותית לחיות בה, הביאו אותי להחלטה להתמודד.

מה חשיבותן של נשים בתפקיד בעינייך?

במנגנון גברי שבו התקציבים הם גבריים, קיימת חשיבות למנהיגות נשית המאפשרת הסתכלות רחבה יותר על הצרכים העירוניים, חלוקה הוגנת של התקציבים והכנת תוכניות עבודה שמשפרות את השירותים העירוניים לכולם.

מה האתגרים העומדים בפנייך?

חיפה נמצאת בשפל מנהיגותי. יחסים רעים עם משרדי הממשלה, היעדר מקורות תעסוקה, עזיבה של אוכלוסייה חזקה, זיהום אוויר ועוד. את כל אלה אני מתכוונת לשפר ולתקן.

מה מצב השוויון המגדרי בחיפה?

למרבה הצער, חיפה לא במצב מתקדם. זה מתחיל בעובדה שאין מספיק קידום של תקציבים שיאפשרו שוויון מגדרי, למשל בספורט, או תכנון המרחב הציבורי שירגיש בטוח.

כיצד את מתכננת לקדם את השוויון המגדרי בעיר?

ראשית, אני מתכוונת לקדם נשים לעמדות מפתח הן לקביעת מדיניות עירונית והן לתפקידי ביצוע. חשוב יותר מכל, אפעל ליישם הצעתי למועצה להעסקה ישירה של עובדות קבלן.

מה הדבר הראשון שתעשי אם תיבחרי כראש רשות?

אקרא לכל עובדי ועובדות העירייה ואסביר להם שהם שותפים לדרך החדשה להפוך את חיפה לטובה יותר לתושביה. יחד איתם ניישם את תוכניות העבודה שלי לעיר ואבקש מהם ליזום ולהציע משלהם כדי לתרום לקידום השירותים במנגנון העירוני לטובת כלל המגזרים והתושבים בעיר.

מה הדבר שהכי חשוב לך לקדם?

קידום התוכנית לפינוי התעשייה הפטרוכימית ממפרץ חיפה והפיכתה של חיפה למרכז המטרופולין בתעסוקה, בתחבורה ציבורית, במסחר, בתרבות ובחינוך. חיפה כעיר מרכזית למטרופולין הנותנת שירות לכולם תחזק את העיר ואת תושביה.

מסר לבוחרות ולבוחרים?

הפעם חייבים לבחור נכון – לבדוק את העשייה של המועמדים ולהבטיח שיש יכולת לתרגם חזון למציאות.

אילת

ד"ר סוזי שרם כהן

בת 53, נשואה לדודו ואמא לנויה (22) ולניר (18). גדלה בתל אביב ובחולון והשתקעה באילת לאחר שירותה הצבאי. אקטיביסטית, יזמית ואשת חינוך. בין מאבקיה: 'שבויים בטרמינל' להסדרת הטיסות לאילת, שיפור השירותים הרפואיים בעיר, מיזמים חינוכיים לצמצום פערים. ד"ר בתחום כלכלת אושר, בוגרת מכון מנדל למנהיגות ומרצה באוניברסיטת בן גוריון בתוכנית להסבת אקדמאים להוראה. מורה לניהול עסקי, יועצת כלכלית ובעבר מנהלת מכללת עמל 'הישגים' אילת.

מה הניע אותך להתמודד לראש הרשות המקומית?

אילת בצומת דרכים משמעותית. מצד אחד האטרקטיביות שלה כעיר תיירות נחלשת בשל יוקר המחייה ובשל מחסור בתשתיות תיירותיות מתקדמות ומהצד השני, היא לא מסבירת פנים לתושב האילתי. מי שמכיר את אילת ואת החיים בה יודע שיש לנו קצב משלנו. אנחנו נהנים מאיכות חיים גבוהה מבחינת צפיפות, תנועה, נוחות, נגישות לים ולמדבר ועוד. אך בשנים האחרונות אילת שינתה את פניה: בניית הטיילת על החוף בצורה לא מבוקרת גרמה נזק אקוטי לשוניות ולחיים בים, הנגישות לים כמעט כבר לא קיימת בשל מצוקת חניות, נבנים קניונים רבים מדי, ולמרות הבנייה המאסיבית בתוך העיר אין תשתיות ציבוריות כמו בית תרבות, מרכזי כנסים, בית לצופים, בריכה מקורה ועוד. אנחנו לא עיר של קניונים ומגדלים, ובטווח הארוך בקצב הזה נראה כאן המון פילים לבנים, בניינים גבוהים ומחסור בחניות.

במשך שנים לא היה שינוי בדמויות הפוליטיות המובילות בעיר, יש יותר מדי ריכוזיות ומעט מדי יצירתיות בהנהגה העירונית. מעורבים בפוליטיקה פועלים מתוך אינטרסים של בעלי עניין או של קבוצות אוכלוסייה מסוימות. כלל התפיסה העירונית היום מוטעית בעיניי ומצער אותי לראות שלא קמה עתודה ניהולית של דור צעיר יותר, ומהמפה הפוליטית הארצית אנחנו לומדים שאדישות ציבורית היא מתכון לקרע. זו הסיבה שאני מתמודדת. כי אני מאמינה שלא משנה מה עמדתך, צריך לקום ולעשות. להיות מנותק זה הנזק החברתי הגדול ביותר.

האם נבחרה אישה לתפקיד ראש עיריית אילת בעבר?

מעולם לא הייתה כאן ראש עיר אישה, אך עו"ד סימה נמיר, המשמשת היום בתפקיד סגנית ראש העיר, נמצאת שם כבר משנת 2003. היא גם הייתה האישה הראשונה שהתמודדה לתפקיד. היא אישה מוערכת מאוד, בקיאה בתפקידה ומכירה היטב את גבולות הגזרה, אך לצערי היום היא האישה היחידה המועצה. המתמודדת השנייה התמודדה בשנת 2013, עו"ד לימור להב. שתיהן העזו, פעלו, הובילו וידעו שהמחיר של החשיפה המשפחתית גבוה. הקושי של נשים לצאת לדרך פוליטית קשור גם בקשיים תרבותיים ומשפחתיים, בעיקר בעיר פריפריאלית כמו אילת. עם זאת, מהן למדתי שאסור להיכנע ללחץ ואסור להיות שחקנית חיזוק של מי שחושבים שהוא ינצח, כי אז נעלמים. באתי לעשות דרך ייחודית ואני מתכוונת להתמיד בה.

מה לדעתך החשיבות של אישה בתפקיד הזה?

הראייה שלנו כנשים שונה, אנחנו רואות את טובת כל המשפחה והקהילה, אנחנו חושבות רחב יותר וטובת הכלל לנגד עינינו. כשאני חושבת על שינוי במוסדות החינוך אני חושבת מה נכון לילדים שלנו, לא רק מה יהיה להם נכון היום ואיך תראה המסגרת, אלא איזה אדם הוא יהיה, איזה אזרח פעיל אני רוצה להתוות. כשקבלן יעמוד מולי, השיקול יהיה לא רק כלכלי אלא איך זה ישפיע על עתיד הילדים שלנו בטווח הרחב ולא רק מהירות סיומו של הפרויקט.

מעבר לראיית הכלל אישה לרוב יותר ישרה וישירה. סטטיסטית זה נכון. עיר כמו אילת, עם כל כך הרבה משאבים שלא מתפתחת – סביר להניח שאותם משאבים לא מנותבים נכון לטובת הכלל. עם נשים רבות ברשימה אוכל להוביל מערכה נקייה יותר, השפה תשתנה, השיח ישתנה, התרבות הארגונית תשתנה ובהתאם גם התוצאות. כשבניתי את הרשימה למועצה לא התפשרתי על האנשים, יש ציפייה לקחת כוכבים מקומיים ולי היה חשוב יותר לקחת אנשים שמחזיקים באג'נדה ברורה בתחומם. מי שרצה בעתיד הבטחה לתפקיד או פוזיציה טובה, חיפש רשימה אחרת. לרשימה נכנסו חמש נשים חזקות, שלוש מתוכן אימהות לקטנטנים שיודעות שבאו לקבוע את עתיד ילדיהן.

אילו אתגרים את צופה?

האתגר לקבל הכרה כשווה למתמודדים אחרים ואפילו כמתמודדת טובה יותר. כשהגעתי להחלטה שאני יוצאת לדרך זה היה אחרי 'שיעורי בית' של שנים, למדתי את נושא הכספים ברשות ברמה של מומחית עולמית, קראתי את כל הפרוטוקולים וההחלטות, כל החוקים וחוקי העזר, נגעתי בכל שלבי החיים של התושבים מינקות ועד מוות, של בעלי החיים ושל הסביבה, יצרתי לי תוכניות עבודה מפורטות, למדתי את הגופים הארציים שיכולים להוביל איתי את התוכניות, פתחתי ערוצים מול הרשות המרכזית בין חדרי הכנסת, בתוך משרדי הממשלה והגופים שמשפיעים לנו על החיים, לקחתי יועצים אישיים מבין מובילי העיר שחיו את הפוליטיקה שנים רבות ורק אז קיבלתי החלטה.

ועדיין כל שיחה מתחילה ב"בואי אני אסביר לך", או "את בטח לא יודעת ש…". בדרך כלל אני מחייכת בתגובה, מקשיבה ולומדת את ערכו של האדם שעומד לפניי, לומדת את האינטרסים והאג'נדה שלו ויודעת להפיק מהם את מה שאני צריכה. לשמחתי, אני מאוד ממוקדת מטרה ומאוד חירשת לרעש. אני באה לעבוד ואני יודעת בדיוק מה אני רוצה.

איך היית מתארת את מצב השוויון המגדרי ברשות שלך?

העובדה שיש אישה אחת במועצה ורוב האגפים והמחלקות מאוישים על ידי גברים מבהירה את התשובה. אני חושבת שהמצב רחוק מלהיות שוויוני, התוכניות העירוניות דלות מאוד, בשטח הן אינן מורגשות כלל, במבט באתר העירוני אפשר לראות שגם הנעשה הוא פרי יוזמתן ודחיפתן של הנשים במרחב העירוני כמו 'חדר 4' ותכנית 'תו ריספקט' של האקטיבסטית סופיה גורדייב. חלק מהתוכניות הרשומות כדוגמת 'פוליטקאיות צעירות', פרי יוזמתה של הפוליטיקאית הצעירה והמבטיחה הדס כריסי, כתוב בתכניות העבודה של העירייה, אך בפועל מוססו אותו. הדרך מאוד ארוכה להגיע לשוויון מגדרי.

כיצד את מתכוונת לקדם את הנשים ברשות שלך?

אחת הסיבות בהחלטתי להתמודד היא החשיבות שאני רואה בדוגמא שאני משמשת לתלמידות ולסטודנטיות שלי. שנים שאני דוחפת אותן להצלחה, טוענת מולן שאין תקרה שלא ניתן לרסק בנחישות, מזכירה להן שהזכויות שלנו כנשים לא מובנות מאליהן ועלינו לשמור עליהן באמצעות עשייה. לכן הייתי חייבת לקבל החלטה ולעבור לקדמת הבמה. הדוגמא האישית חשובה לי וחשוב לי לפרוץ עבורן את הדרך ובכלל, עבור הדור הצעיר.

הנשים בפריפריה מוחלשות יותר. אחת הדרכים להעצים את הנשים באילת היא לאפשר להן לצאת לעבודה ולהרוויח שכר הוגן. באילת, מחירי הצהרונים הם מהגבוהים בארץ, בזמן שהמשכורות קרובות לשכר מינימום. גם פרשת הגננת המתעללת השאירה אימהות רבות בבית, ויובל אטיאס, אקטיביסטית מקומית, פועלת להחזרת האמון במערכת. אנחנו בוחנות פתיחת מרכז תעסוקה המיועד לנשים במקצועות ההייטק הכולל הכשרות ותשלום הוגן.

אני מתכוונת לפעול ללא לאות כדי לאפשר לנשים לצאת לעבוד, תוך התחשבות בצרכיהן ובצרכי משפחותיהן באמצעות גמישות בשעות תעסוקה ושכר הולם.

מה הדבר הראשון שתעשי אם תיבחרי כראש רשות?

אנשום ארוכות, אודה לאנשים בדרך, אחליף לבגדי עבודה, אוציא את התוכניות, וסביר להניח שאעצור שוב רק לפני הבחירות הבאות.

מה הדבר שהכי חשוב לך לקדם?

שיפור איכות החיים של התושב ושימור הסביבה שבה אנחנו חיים. נושאי בריאות, תחבורה, בינוי וסביבה הם הנושאים הבוערים ביותר כאן. הכוחות הפועלים היום בשטח פועלים מתוך אינטרסים כלכליים בעיקר. חברות התעופה צמצמו את הפעילות לאילת כי זה לא משתלם להם, וכתוצאה מכך רוב התושבים והאורחים ייסעו ברכב ואילת הופכת לחניון ענק. מעבר לכך, אנשי מקצוע לא מגיעים לעיר ותושבים שזקוקים לשירותים רפואיים נאלצים לוותר עליהם בשל מחסור בטיסות. רופאים העידו שתושבי אילת הזקוקים לטיפולים מצילי חיים לא מגיעים לקבל אותם ואחוזי התמותה בעיר עלו. זה מצב בלתי אפשרי. ברשימתי עו"ד כרמית לוי שחרטה על דגלה את קידום הבריאות באילת ופועלת רבות למציאת אלטרנטיבות למחסור ברופאים ובשירותים חיוניים.

במקביל, אנו נאבקים לשמור על השוניות שנהרסו אחרי הבנייה של הטיילת ועל החופים. בנושא הזה אנחנו בנקודת שבר היסטורית. כל האחראים נרדמו או הושתקו, וקריאת התושבים ואנשי הסביבה לא נשמעה, התעלמו ממנה. יחד עם גלי הוכמן, פעילה סביבתית וצוללת הפועלת להגנת בעלי החיים והסביבה, ננסה להציל את מה שאפשר ולמנוע כל בנייה נוספת על קו החוף בכל מחיר. נגן על הים ועל המדבר שלנו.

ודבר אחרון ולא פחות חשוב, האורחות של העיר. נשים שמגיעות לכאן צריכות להרגיש מוגנות. האונס הקבוצתי זעזע את אמות הסיפים. הוא אמנם מאוד בולט, אך לצערנו הוא לא האונס היחיד. אלימות פיזית ומינית כלפי נשים המגיעות לנפוש חייבת להיפסק. זו תופעה שהולכת וגדלה באילת, כי אנשים מגיעים לנופש ומרגישים שכאן מותר הכל ואין כל גבולות. הקמת מרכז סיוע והקמת מרכז למענה מהיר יכולים לשנות חיים שלמים. אכיפה צריכה להיות אבן יסוד במערך העירוני ונשים חייבות להיות מוגנות באילת ולהרגיש חופשי לנפוש פה ללא הטרדות ואלימות.

מסר לבוחרות ולבוחרים?

תוצאת הבחירות המוניציפאליות היא דיכוטומית. אם ניצחתי אני ראש העיר ומקדמת תוכניות עירוניות. אם הפסדתי, אני 'יושבת על הספסל' עד הסיבוב הבא. במקרה הזה, עם קצב הטעויות העירוניות שנעשות בעיר, בעוד חמש שנים יהיה פשוט מאוחר מדי. לא ניתן יהיה להחזיר אחורה את כמויות הבטון והמלט שנשפכים פה ועתידה של העיר יוכרע.

כפר סבא

הדר לביא

אמא לשלושה ילדים, נולדה וגדלה בכפר סבא. שירתה כקצינה ביחידה 8200, ובעשר השנים האחרונות מכהנת כיושבת ראש מועצת הנשים העירונית. בנוסף, יוזמת ומובילת ועד מרכז העיר וראש סיעה של שלושה מנדטים במועצת העיר.

מה הניע אותך להתמודד?

קיבלתי את ההחלטה מתוך תחושה של שליחות. אחרי שנים שבהן הובלתי מהלכים משמעותיים, אני רוצה להוביל את העיר למקומות הנכונים. את האהבה שלי לעיר זיהיתי כבר בגיל צעיר אבל רק בצבא הבנתי שזו אהבה לא נורמלית. לכן, כשהשתחררתי היה לי טבעי לחזור לעשייה העירונית שהתחלתי כנערה בעיר. כפעילה חברתית הבנתי שיכולותיי מוגבלות מאוד, ואם אני רוצה להוביל שינויים ומהלכים, עלי לעשות זאת משולחן ראש העיר. מבחינתי אין דרך אחרת. זו העיר שבה גדלתי, זו העיר שבה התחנכתי וזו העיר שבה בחרתי להקים את משפחתי. העיר הנפלאה שלנו מגיעה לצומת משמעותי במערכת הבחירות הקרובה. אחרי תקופה לא פשוטה אנחנו צריכים לקבל החלטה: להמשיך לדרוך במקום, או להצעיד את כפר סבא קדימה.

מה לדעתך חשיבותן של נשים בשולחן קבלת ההחלטות של העירייה?

אני מנהיגה מגיל שש, בכל מסגרת שהייתי בה. ברוב המסגרות הייתי גם חריגה כאישה. סוג המנהיגות שלי שונה בהחלט ממה שאני רואה בכפר סבא וממה שראיתי בשנים הקודמות, המנהיגות שלי קשובה, רותמת, יעילה ופחות כוחנית ומתחשבנת. האם זה קשור לנשיות שלי? יכול להיות.

איך היית מתארת את מצב השוויון המגדרי בכפר סבא?

צריך להיות הרבה יותר טוב. כלל הנהגת העיר היום היא גברית – ראש עיר, סגנים, וגם ברמה המקצועית: מנכ"ל, גזבר, היועץ המשפטי ועוד – כולם גברים. הייצוג שלנו הנשים צריך להיות טוב בהרבה.

כיצד את מתכוונת לקדם שוויון מגדרי בכפר סבא?

קידום נשים ומנהיגות נשית מתחילה מלהגיד את דעתנו. תשמיעו את הקול שלכן! חזק וברור. בתגובות לפוסטים, בקבוצות ווטסאפ, במאמרי עמדה, בכל מקום. וכמובן תיכנסו לפוליטיקה. העיר נוצרה בשביל כולנו. ואם אנחנו לא מדברות אנחנו פשוט לא נספרות. לא בחינוך, לא בתרבות, לא בתקציבים, לא בתחבורה, לא בהנהגה. אני אספור נשים, אקשיב להן, אמנה אותן למשרות פוליטיות, כמובן בהתאם לכישורים שלהן.

חשוב לי לנצל את הריאיון ולהגיד תודה לכל מי שלא לוקחת כל מה שאומרים לה כמובן מאליו, לכל מי ששואלת שאלות, קשות ככל שיהיו, לך שבודקת ניגודי עניינים אצל בעלי כוח, לך שאומרת להם מה את חושבת על המנהיגוּת שלהם, לך שמרימה קול זעקה בישיבות מועצה. הקול שלכן, שלנו – חשוב. אין לכן מושג עד כמה.

מה הדבר הראשון שתעשי אם תיבחרי כראש רשות?

אתקן את הנת"צ הכושל והמסוכן ברחוב ויצמן, אבטל את תוכנית הדיור המסיבית וחסרת התשתיות של ראש העיר, ואתקן את מערכת החינוך לגיל הרך שלנו. איך אעשה את זה? אציב תכנית אסטרטגית, אחבר את האנשים הטובים במערכת העירונית לחזון ולמטרות שלנו ויחד נתחיל לרוץ קדימה.

מסר לבוחרות ולבוחרים?

אם אבחר אני מתחייבת לנהל את העירייה בהקשבה, בשקיפות אמיתית ותוך שיתוף אמיתי של התושבים בקבלת ההחלטות. יחד נוכל לשפר את בתי הספר וגני הילדים שלנו, לפתור בעיות ארוכות שנים בתחום התחבורה והביטחון האישי, לטפח, לשמר ולהרחיב את הקהילות השונות בעיר – ולמצות את מלוא הפוטנציאל האדיר של כפר סבא.

ד"ר אסנת ספורטה

בת 53, נשואה ואם לשלושה ילדים. ילידת כפר סבא. בתפקידה האחרון כיהנה כסמנכ"לית עיריית חדרה ולפני כן הייתה מנהלת אגף חינוך בעיריית חולון. בעלת דוקטורט בתחום מדיניות החינוך. בעבר הובילה את מחקר בתי הספר הניסויים בישראל במרכז לחינוך מדעי וטכנולוגי באוניברסיטת ת"א. חברת מועצת העיר מזה ארבע וחצי שנים, חברת ועדת כספים, מליאת התכנון והבנייה, ועדת החינוך וועדת הביקורת.

מה הניע אותך להתמודד?

אני עוסקת בניהול מוניציפלי בכיר כשמונה שנים. אני יודעת היטב מה צריך לעשות ואיך עושים את זה. בשנים האחרונות אני שומעת יותר מדי פעמים את ראש העיר הנוכחי תולה את האשמה לכשלים שונים בעיר בגורמים חיצוניים ("זה לא אני, זה משרד התחבורה", "זה לא אני זה משרד החינוך", "זה לא אני, זה רשות מקרקעי ישראל"). מנגד, אני יודעת מניסיון שאמנם חלק מהבעיות הן כלל ארציות, אך הפתרונות יכולים וצריכים להיות מקומיים. כראש העיר הבאה של כפר סבא, אני מתכוונת לקחת אחריות על איכות חיי התושבים בעיר בכל ההיבטים: חינוך, רווחה, עסקים קטנים, תחבורה ועוד.

מה לדעתך החשיבות של אישה בתפקיד הזה?

אני רואה חשיבות עליונה לאיוש משרות בכירות על ידי נשים מכמה סיבות: האחת, פריצת תקרת הזכוכית עבור נשים אחרות, שכן ידוע שאנשים נוטים לבחור לתפקידים בכירים אנשים הדומים להם, ולכן, על מנת להגדיל את הסיכוי לשוויון מגדרי בצמתי קבלת ההחלטות יש חשיבות לכך שנשים יאיישו משרות בכירות; השנייה – להוות מודלינג לבנות ולנערות צעירות; השלישית – צדק אזרחי; הרביעית – תכנון אורבני רגיש לנשים מחייב נוכחות של נשים סביב שולחן מקבלי ההחלטות. ולצד כל אלו, חשוב לי שיבחרו בי לא רק בשל היותי אישה, אלא בעיקר משום שאני מביאה איתי ידע, ניסיון מוכח והצלחות.

מה האתגרים הצפויים לך?

כבר בקמפיין אני מתמודדת עם התנהלות בריונית, ניסיונות להקטנה, הפחדה והשתקה. אני מניחה שמול מתמודדים גברים לא היו מתנהלים באותן השיטות. בכהונה איני צופה אתגרים שונים מאלו שהתמודדתי איתם כסמנ"כלית. אני מורגלת בעבודה בסביבה גברית.

כיצד היית מתארת את מצב השוויון המגדרי ברשות שלך?

בכי רע. במשרות זוטרות וסביב שולחן המועצה יש נשים רבות. אך במשרות הניהול הבכירות ובהנהלת העיר יש רק גברים (ראש עיר וארבעה סגנים – כולם גברים, גזבר, יועץ משפטי, מנכ"ל – כולם גברים).

כיצד את מתכוונת לקדם שוויון מגדרי בכפר סבא?

כמו שעשיתי בכל תפקידי הניהול שבהם כיהנתי. אני אשמש באופן אישי כמנטורית לנשים בתפקידי ניהול ביניים ואעודד אותן להתפתח מקצועית ולהתמודד לתפקידי ניהול בכירים. אקים צוות של מנטוריות בכירות נוספות. אקים רשת תמיכה לנשים מנהלות, כדי לסייע להן לג'נגל בין תפקידי הניהול לבין היותן נשים, אימהות.

מה הדבר הראשון שתעשי אם תיבחרי כראש רשות?

אני מאמינה שסוד ההצלחה טמון ביכולת של המנהיגה לגייס את אנשי הצוות אליה ולמשימה. מנגד, אני מודעת לחששות שיש לעובדים כשמתחלף ראש הפירמידה. לכן בכל כניסה לתפקיד ניהולי חדש אני מכנסת את כל העובדים, מציגה להם את תפיסת עולמי, את האג'נדה המקצועית ואת החזון שלי, את הציפיות שלי מהם ואת דרך עבודתי. אני מוצאת שהמפגשים האלו הם הבסיס להתפתחות של צוות עבודה מכוון מטרה.

מסר לבוחרות ולבוחרים?

אני רוצה שיבחרו בי לא בשל היותי אישה, אלא בזכות הניסיון המקצועי המוכח שלי מצד אחד והחזון שלי לכפר סבא מצד שני.

עדי לוי סקופ

בת 49, נשואה לניר ואמא לענבר, אלון ואלה וכן לאופיר ועמית, בנותיו של ניר מנישואים קודמים. עו"ד ומגשרת, מתמחה בדיני עבודה, שוויון מגדרי ומשפט אזרחי ומסחרי. מייצגת נשים עובדות ונלחמת על זכויותיהן. חברת מועצה בחמש השנים האחרונים ויו"ר מועצת הנשים העירונית, מחזיקת תיק השכונות הירוקות ותיק התרבות. דירקטורית בחברה לתרבות הפנאי בהתנדבות. מנחה את תכנית 'שוות ועו"ד' באולפן הדיגיטלי של לשכת עורכי הדין, יוזמת תיקוני חקיקה בנושא מניעת אפליה בעבודה, חברת עמותה בוועדת ביקורת של 'אמנה שריגים' כפר שמעון, מרכז לטיפול בבוגרים על הרצף האוטיסטי. בוגרת תואר ראשון במשפטים ובמנהל עסקים באוניברסיטת רייכמן.

מה הניע אותך להתמודד לראש הרשות המקומית?

החלטתי להתמודד מתוך שליחות ומתוך מחויבות להגן על הערכים הליברליים, החברתיים והשוויוניים של העיר. כפר סבא זקוקה לראש עיר עם אומץ וחזון שתגן על ערכיה. הממשלה פועלת להפיכת ישראל לדיקטטורה מושחתת שתרכז את כל הכוח השלטוני ותעשה ככל העולה על רוחה, ללא ביקורת שיפוטית ובלי איזונים ובלמים. השלב הבא של ההפיכה הוא השתלטות על הרשויות המקומיות בבחירות באוקטובר. המטרה שלי ושל חברי.ות הסיעה היא למנוע זאת ולייצר 'חומת מגן' דמוקרטית ליברלית שתמנע זאת.

אני נחושה להגן על ישראל ועל כפר סבא דמוקרטית, ליברלית ושוויונית, לקדם מנהיגות נשית וייצוג שוויוני הולם של נשים בכל תחומי העשייה ולהוביל את כפר סבא להכרזה כעיר השוויונית והליברלית בישראל בכל היבטי ותחומי החיים בעיר.

האם הייתה לפני כן ראש עיר אישה בכפר סבא?

העיר כפר סבא מציינת 120 שנה להיווסדה ללא ראשת עיר אחת! לא יעלה על הדעת שבשנת 2023 העיר כפר סבא הליברלית תנוהל על ידי גברים בלבד, בקו שתומך בהפיכה שלטונית הפוגעת באופן אנוש בנשים. הגיע הזמן לשבור את הרצף העגום ולבחור בראשת עיר בכפר סבא. אני המועמדת היחידה ששמה את הנושא הזה על השולחן ושמובילה את המאבק לשוויון ולכפר סבא ליברלית, דמוקרטית ושוויונית באומץ ובנחישות.

מה לדעתך החשיבות של אישה בתפקיד הזה?

נשים הן 51% מהאוכלוסייה, אבל רק בראש 14 מתוך 257 רשויות עומדות נשים, נתון של 5% בלבד! זהו כשל ערכי, חברתי וציבורי הפוגע בכלל החברה. קידום נשים זו שליחות עבורי מאז הימים שהייתי קצינה צעירה ומ"פ טירונים גברים ראשונה בצה"ל. מזה שנים שאני פועלת לקידום מנהיגות נשית, ולמען ייצוג שוויוני הולם של נשים וקידומן האישי והמקצועי בכפר סבא ובישראל.

כעו"ד מזה כמעט שני עשורים אני מייצגת נשים עובדות ונלחמת על זכויותיהן. ב-2018 הקמתי את סיעת 'הרשימה שלנו' והצבתי שלוש נשים בראש הרשימה כהחלטה ערכית. בחצי השנה האחרונה יזמתי קמפיין רחב לעידוד נשים להתמודד בבחירות לרשויות המקומיות ואני עוסקת בנושא מדי יום, כי אני מאמינה בכל לבי שנוכחות נשית שוויונית במוקדי קבלת ההחלטות מיטיבה באופן משמעותי עם כל החברה שלנו. מחקרים הוכיחו כי חברות שנוהלו באופן שוויוני הרוויחו יותר, תרמו יותר לקהילה ולסביבה ושביעות הרצון מסביבת העבודה גדלה באופן משמעותי.

הדבר חשוב ביתר שאת ברשויות המקומיות ובעיקר בעיר כמו כפר סבא עם קהילה נפלאה שנושא השוויון והליברליות הם נושאים היקרים ללבה עד מאד.

מה האתגרים העומדים בפניך?

בראש ובראשונה הניסיון של ממשלת ישראל להשתלט על הרשויות המקומיות ולרכז בידיה כוח בלתי מוגבל בכל הזירות: חינוך, תחבורה, בינוי, תרבות ועוד… המטרה שלי היא ליצור חומת מגן בפני ניסיונות הממשלה בנושאים הקשורים לעיר ולייצר רשת ערים ליברליות בנושאים המשותפים עם ערים נוספות. בעיר כפר סבא קיים גם אתגר החינוך, המצב הביטחוני, הסכם גג מגלומני עליו חתם ראש העיר, פרויקט נתיבי תחבורה ציבורית שבוטל ועוד… האתגרים רבים והעבודה מרובה ואני נחושה לעבוד קשה כדי להתמודד עם האתגרים הללו.

איך היית מתארת את מצב השוויון המגדרי ברשות שלך?

כשרצתי למועצת העיר בבחירות הקודמות, לא היה לי ספק שאפעל יומם וליל כדי לקדם מנהיגות נשית. הצבתי שלוש נשים בראש הרשימה שלי ולקחתי על עצמי בהתנדבות מלאה את השליחות להיות יו"ר מועצת נשים עירונית. פעלתי לשילוש כוחה של מועצת נשים, הרחבת פעילותה לאלפי נשים והכרתה כמובילת חזון העיר השווה. הובלתי להקמתן של קהילות חדשות, בראשן קהילת הדירקטוריות המונה כמאתיים בוגרות והינה הגדולה בארץ, תוכנית עירונית רב שנתית לחינוך רגיש-מגדר מגיל לידה: "חינוך מאפשר", קידום הנצחת נשים במרחב הציבורי ומתן העדפה לקריאת שמות רחובות, אתרים ומבני ציבור על שם נשים.

הובלתי מאבק למיגור אלימות בכלל ואלימות כלפי נשים בפרט, חתימה על אמנת "רשות שווה" בשיתוף עמותת כ""ן וחתימה על אמנה נגד אלימות מינית בשיתוף מרכז הסיוע לנפגעות תקיפה מינית השרון ויישומן, קידום נשים בספורט, השקת קמפיין לעידוד גיוס נשים למשטרה ולכוחות הביטחון, השקת תכניות למען לקידום נשים עצמאיות, שכירות ומנהלות, פעילות לעידוד נערות למגמות מדעיות, פעילות להעלאת המודעות למניעת סרטן השד בהובלת קהילת השדות, הנכחת שפה שוויונית ותרבות שוויונית ועוד.

בנוסף לקמפיין שיזמתי לעידוד נשים להתמודד בבחירות לרשויות המקומיות, קיימתי הדרכות, הרצאות, מפגשים ותכניות ואף השתתפתי בכנסים בכנסת ישראל בנושא.

לצערי הרב וחרף כל העשייה הנרחבת בנושא, ההפיכה המשטרית לקחה אותנו הנשים שנים רבות אחורה וממש מחקה הישגים רבים שלנו בייצוג במוקדי קבלת החלטות, בקידום חקיקה הפוגעת בנשים כדוגמת ביטול הרשות לקידום מעמד האישה, אותה רשות שהעניקה לנו עשרות אלפי שקלים בשנה האחרונה לצורך קידום תכניות למניעת אלימות, בהנכחת נשים במרחב הציבורי ושפה שוויונית, בניסיון לנרמל הפרדה מגדרית ועוד ועוד. לפנינו עוד עבודה רבה ומאתגרת פי שבעה נוכח ההשלכות החמורות של ההפיכה המשטרית וכפי שנוכחנו לראות לאחרונה, הנשים הן הראשונות בתור להיפגע.

כראשת העיר כפר סבא אפעל בנחישות כדי להגן על אופייה הליברלי, השוויוני והדמוקרטי, לקידום ייצוג שוויוני הולם של נשים בשולחן מקבלי ההחלטות העירוני ובכל תחומי העשייה העירונית ולהכרזתה של העיר כעיר השוויונית בישראל.

מה הדבר הראשון שתעשי במידה ותיבחרי לראש הרשות?

אקח נשימה להגיד לילדה שהייתי: הנה הצלחנו! ארים טלפון לאמא שלי להגיד לה תודה על הערכים שהיא הנחילה לי שעזרו לי להגיע לרגע הזה ואצטער שאבא שלי לא בריא מספיק כדי לראות אותי ברגע הזה. ובאספט היותר פרקטי, אני מגיעה עם תכנית סדורה ומוכנה לעבודה מהיום הראשון שנבנה על בסיס בקשות תושבים וצרכים עירוניים רבים שלא קיבלו עד היום מענה בשלל תחומים.

אילו נושאים חשוב לך במיוחד לקדם?

תחת הנהגתי, כפר סבא תהיה העיר המובילה בישראל, עיר ליברלית, פלורליסטית ושוויונית המכילה וסובלנית לכל תושביה באשר הם/ן ללא הבדל מין, גזע, אמונה, אורח חיים או מאפיין אחר ועיר המקיימת ומאפשרת יצירת מרחב עירוני, ציבורי ואישי חופשי, מוגן ובטוח לכל תושביה.

אפעל להחזיר את החינוך לראש סדר העדיפויות העירוני ולקידום חינוך איכותי, מתקדם ושוויוני, המבוסס על ערכי הדמוקרטיה ופורץ דרך, מגיל לידה ועד גיל 21. חינוך השם דגש על זכות הבחירה בזרם החינוכי, בחירת מגמות לימוד, פיתוח "מצפן עירוני" והטמעת מערכת יעדי למידה רגשית חברתית. הרחבת נקודת המבט מהישגים וציונים לרווחה נפשית ויכולות חברתיות. קידום חינוך לערכים, סבלנות ואהבת אדם, לשוויון וקבלת השונה, לשיח ותקשורת טובה, למניעת אלימות, לחוסן רגשי ונפשי ויכולת להתמודד עם קשיים ואתגרים בהצלחה.

בחזוני כפר סבא תהיה "השוויץ של ישראל", מופת של קיימות וריאה ירוקה המובילה ברמה הארצית ערכים של קיימות, ניקיון ואיכות הסביבה.

אפעל לשמירה על צביונה הכפרי והירוק, תוך קידום תחבורה ברת קיימא, לצד פיתוח מואץ של התחדשות עירונית בהתאם לתשתיות הקיימות, וליצירת מרכזי מסחר ותעסוקה נוספים שיחזקו את חוסנה ואיתנותה הכלכלית.

מסר לבוחרות ולבוחרים?

במהלך חמש השנים האחרונות הייתי שותפה לפיתוח משמעותי של העיר והכל בהתנדבות מלאה ולמדתי מקרוב כיצד מתנהלת העיר, ובשילוב ניסיוני עתיר השנים כעו"ד אני יודעת לזהות את ההזדמנויות לצמיחת ושגשוג העיר ואחתור לפעול ליישומן, ומבינה את האתגרים של העיר לעומק ואפעל באומץ ובנחישות כדי להתמודד איתם. אני נחושה לייצר "חומת מגן" דמוקרטית ליברלית שתמנע את השתלטות הממשלה על העיר, תמנע פגיעה באורחות חיינו ותייצג את ערכי השוויון, הדמוקרטיה והליברליות בכל הבטי החיים בעיר. אני מגיעה לתפקיד עם מצפן ערכי ומוסרי גבוה, אמינות ויושרה ציבורית. יש לי את האומץ, את הערכים ואת הנחישות. אני אעבוד עבור התושבים והתושבות הכי קשה מבוקר עד ליל, ואראה תמיד וקודם כל את טובת העיר ותושביה.

תנו לי את המפתחות לניהול העיר וביחד נהפוך את כפר סבא לעיר הטובה בישראל!

מגידו

עידית אריאל

אם לשמונה ילדים, מתגוררת בגבעת עוז, יישוב הגובל במחסום סאלם המוביל לשטחי הרשות הפלסטינית. בעלת תואר בתחום חברה וקהילה עם התמחות בהגירה ושילוב חברתי.

מה הניע אותך להתמודד לראש הרשות המקומית?

כל חיי ידעתי שאתמודד. אבי היה ראש מועצה, ואחרי שגידלתי משפחה, שזו קריירה בפני עצמה, הגיע הזמן למסע האישי שלי. בחמש השנים האחרונות הכנתי את עצמי לתפקיד, כשנבחרתי לשולחן מליאת המועצה כנציגת היישוב שלי.

מה לדעתך החשיבות של אישה בתפקיד הזה?

אני מאמינה בשיתופי פעולה מלאים. השילוב של סיעור מוחות של נשים וגברים למען קידום קהילות הוא חשוב. בראיית העולם שלי, קיימים הבדלי חשיבה מגדריים, ולכן חשיבה משותפת מפרה תיצור חברה בריאה יותר.

עם אילו אתגרים את צופה שתתמודדי?

אני במרחב המוניציפלי, ואני מוכנה לכל אתגר. אחד הפוסטים שהוצאתי מדבר על הקשר שבין משפחה לבין מרחב המוניציפלי. יש שם הכל וכך אתנהל.

איך היית מתארת את מצב השוויון המגדרי ברשות שלך?

יש על מה לעבוד. התושבים צריכים למנף את עצמם לעשייה. אנחנו חברה מעורבת. אני מתכוונת לקדם נשים באופן אישי, בתעסוקה, באמצעות פתיחות, בסיעור מוחות ובהעצמה.

מה הדבר שהכי חשוב לך לקדם?

קשב לתושבים, לא להתפשר על איכות חיים.

מסר לבוחרות ולבוחרים?

מי שבוחר בי, בוחר בקידום, בהכלה, בקשב לתושב/ת היחיד/ה. מי שתבחר בי תדע שעל איכות חיים לא מתפשרים.

יעלה חגי לוי

נולדה וגדלה בקיבוץ עין השופט, דור שלישי למייסדי הקיבוץ. למדה כלכלה באוניברסיטת ברקלי בקליפורניה, ארה"ב ומשפטים באוניברסיטת סן פרנסיסקו. פעלה כעורכת דין בקליפורניה ובפלורידה, אך החליטה לגדל את משפחתה במגידו. פעלה כיועצת משפטית בחברות שונות וכיהנה כדירקטורית בחברות.

מה הניע אותך להתמודד לראש הרשות?

הייתי דירקטורית בתאגיד הביוב והמים של המועצה ופעלתי בהתנדבות בתחומים שונים. הייתה לי ביקורת על ההתנהלות והחלטתי שבמקום לעמוד בצד, אהפוך את העבודה הציבורית למקצוע. אם את לא מוצאת את האדם לעשות את השינוי – היי את השינוי.

מה לדעתך החשיבות של אישה בתפקיד זה?

מעולם לא כיהנה אף אישה בתפקיד ראש הרשות אצלנו במועצה. מה, לאף אישה במחוזותינו אין את הכישורים הנדרשים? ילדות, נערות וגם ילדים ונערים צריכות וצריכים לגדול בעולם שבו כל התפקידים פתוחים באופן מעשי לכולם.ן. כך שאם אבחר, זו תהיה אמירה חינוכית, אבל גם אמירה לדור הבוגר, שלהיות אישה זה לא חסם בדרך לתפקידים ציבוריים.

מה האתגרים המצפים לך בתפקיד?

האתגרים רבים. אחרי שנת בחירות המועצה בגרעון. יש שורה של התנהלויות לא תקינות שצריכות תיקון.

איך היית מתארת את מצב השוויון המגדרי במגידו?

אצלנו במועצה מתיימרים להיות ליברלים ונאורים, אבל למעשה שקועים בשמרנות מדאיגה. על אותה התנהגות מסמנים גבר כחזק ואישה ככוחנית, כך שהדרך לשוויון עוד ארוכה.

מה הדבר שהכי חשוב לך לקדם?

אני חושבת שבתי הספר שלנו צריכים להיות מופת ודגל. בתי ספר מצוינים הם גאווה קהילתית, גם אם הילדים הפרטיים שלך כבר לא במערכת החינוך. כל ילד.ה צריכ.ה להעריך את עצמו.ה ואת היכולות שלו.ה. בנוסף, חשוב לי הפיתוח הכלכלי של האזור כי אחרי הכל, אם אין קמח אין תורה.

זיכרון יעקב

ד"ר אביגיל דולבנשואה ואמא לארבעה ילדים, תושבת זכרון יעקב. ד"ר במנהל ציבורי של רשויות מקומיות ותכנון עירוני אסטרטגי בהיבט שינויי האקלים ופיתוח בר קיימא. בעלת תואר MBA בשמאות ונדל"ן. בעלת תואר ראשון באדריכלות ותואר שני בתכנון עירוני. בעבר כיהנה כמנהלת התחום העירוני במחוז חיפה מטעם החברה להגנת הטבע, ובהמשך ניהלה את תחום הבנייה הירוקה במכון התקנים, כיהנה כמנכ"לית העיר נשר והיישוב הקהילתי 'נופית'. הובילה תוכניות מתאר ותוכניות שיתוף ציבור וכן מערכים ציבוריים לגיל הרך, בני הנוער והגיל השלישי. מאמינה במדיניות סביבתית להתמודדות עם שינויי האקלים. כיום מכהנת כיועצת במנהל התכנון במחוז חיפה וראש מרכז קיימות במכללת שנקר.

מה הניע אותך להתמודד לראשות עיריית זכרון יעקב?

זכרון היא בית שבו אני מגדלת את ילדיי. הרצון שלי למנף את המושבה המדהימה גרם לי להבין שאני חייבת לעשות מעשה כדי לקדם שינוי. המושבה נמצאת בקיפאון מזה זמן מה. יש לה פוטנציאל אדיר להיות אבן שואבת לתרבות, להיסטוריה, לאמנות ולתיירות, אך היא נשרכת מאחור.

על פי תכנית המתאר, העיר הולכת לגדול משמעותית עד שנת 2040. כדי להתמודד עם הגידול הצפוי ועדיין לשמור על צביון המושבה, צריך ידע וניסיון מתאימים בתכנון ובניהול מוניציפאלי.

מה לדעתך החשיבות של אישה בתפקידי מפתח במועצות המקומיות?

לכוח הנשי יתרון רב. נשים מגיעות לעמדות ניהול ללא אגו. הן פרקטיות, רואות את המטרה, ויודעות לחתור להשגת היעדים בצורה נקייה ומקצועית. נשים יודעות לשתף פעולה ולקדם כמה נושאים במקביל. לכוח הנשי יש יתרון רב בהצבת דוגמה אישית לילדות ונשים אחרות בקהילה. המסר הציבורי הוא שהשמים הם הגבול, ואין למעשה תפקידים שנשים לא יכולות להתמודד אליהם ולהצליח בהם. בנוסף, נשים תדענה לקדם ברגישות ובמקצועיות גם נושאים חשובים כגון אלימות נגד נשים, אלימות כלכלית ונפשית, העצמה נשית ופיתוח עסקים של נשים. כל אלה מתוך מודעות נשית, ומתוך הראייה העמוקה כמה העצמה נשית חשובה בקהילה ובמרחב הציבורי.

איך היית מתארת את מצב השוויון המגדרי ברשות שלך?

לצערי הרב, המועצה בזכרון יעקב רחוקה מאוד משוויון מגדרי, שם עדיין הנשים הן שליש מסך חברי המועצה. יחד עם זאת, לצדי יש מתמודדת נוספת לראשות, וזה נותן אור בקצה המנהרה שנשים מתמודדות על תפקידים בכירים, והן בהחלט נכנסות ל'משחק של הגברים'.

כיצד את מתכוונת לקדם את הנשים ברשות שלך?

ברשימה שלי יש 50% נשים ו-50% גברים, ואני מתכוונת לקדם תוכניות לקידום שוויון מגדרי בכמה רמות.

אקדם תוכניות אזוריות המטפלות באלימות נגד נשים, אבנה תוכניות משקמות ותומכות באותן נשים. המטרה היא לתת לנשים את הביטחון שיש מישהו שמקשיב להן ותומך בהן ברמה המוניציפלית. שהן לא לבד. אקדם תעסוקה נשית ותוכניות מיוחדות לנשים להקמת עסק עצמאי, ניהול עסקי ועצמאות כלכלית. כמו כן, אקדם תוכניות לילדות מהגיל הרך, כדי לחשוף אותן למדעים, למתמטיקה, לניהול עסקי ועוד, וכל זאת כדי לאפשר להן לחוות את אותם נושאים שילמדו בעתיד ללא חשש מאפליה תעסוקתית.

מה הדברים שחשוב לך לקדם כראש העיר?

אחד הנושאים הראשונים והמרכזיים שעולים בכל מפגש שלי עם תושבים הוא רמת התחזוקה במושבה. זהו נושא שחוזר על עצמו ומפריע מאוד לתושבים, לכן אפעל להקמת מערך תפעול תומך ותחזוקה שוטפת של היישוב מתוך אמונה שהתושב במרכז, שהוא צריך לקבל את מקסימום השירותים והניקיון. אקים מוקד 106 מתפקד, אשפר את מערך המחזור וניקיון המושבה, אקדם תחבורה ציבורית בשכונות ואתן חזות אחידה לרחוב, לרבות החלפת עמודי תאורה לתאורה חסכונית באנרגיה. בנוסף, אקדם את המושבה כמושבה בעלת צביון ליברלי עם סטטוס קוו, ואקים את ועדי השכונות על מנת ליצור סינרגיה ושיתוף רעיונות בין הנהלת המועצה לתושבים. באותו אופן אקים מועצה חינוכית המורכבת מוועדי הורים, צוות פדגוגי והנהלת היישוב. כל זאת על מנת ליצור סינרגיה של רעיונות לקידום החינוך ביישוב.

בנוסף אני מתכוונת לקדם שינוי מהותי בחינוך תוך יצירת פלטפורמה של לימודים בטבע, מתן מגוון לימודי בחירה מהגיל הרך והיסודי, והטמעת שיטת לימוד של חקר מהגיל היסודי ועד התיכון. כל זאת על מנת לתת לילדים כלים של חשיבה עצמאית ויכולת העברת מסרים וקידום רעיון. כן אקדם תחבורה ציבורית מקיימת ומניעת הרחבת כבישים על חשבון שבילי הולכי רגל, שבילי אופניים ושטחים פתוחים ושמירת צביון המושבה כמושבה ירוקה. עלינו לפתח ולהעצים את הנכסים ההיסטוריים והתיירותיים שלנו, שהם הלב הפועם של המושבה.

אני מאמינה בתפיסה כי התושב במרכז והוא הלקוח. על כן, אהפוך את הרשות לשירותית ואקדם ועדי שכונות על מנת למפות בצורה אמיתית ומקצועית את הצרכים האמיתיים של כל שכונה.

מסר לבוחרות ולבוחרים?

באתי לעבוד בשבילכם, לשים את התושב במרכז ולקדם את המנופים הכלכליים בזכרון יעקב, כי זו הדרך היחידה לטפל בגירעון במושבה, שתצמח לכדי ישות עצמאית כלכלית. באתי לקדם את התיירות, שהיא הלב והקסם של המושבה, להחיות את העסקים של זכרון יעקב ואת מקומות הבילוי שלנו, לקדם את החינוך ולהטמיע למידה משמעותית במגוון צורות שיאתגרו את הלמידה הקונבנציונאלית.

נס ציונה

גלית אבינועםיזמת ציבורית, אדריכלית, מרצה וחוקרת. אם לשלושה. בעלת משרד לאדריכלות ועיצוב מזה 22 שנים, מרצה בפורומים מקצועיים בארץ ובעולם, בוגרת תכנית העמיתים של מכון השל לקיימות, בעלת חגורה חומה בקרטה, שחיינית במים פתוחים, רצה ריצות קצרות, חברת נבחרת Tough Mudders של עמותת גדולים מהחיים, מתנדבת בפרויקט 'כרובית', הכנת ארוחות חג לקשישים ולניצולי שואה.

מה הניע אותך להתמודד לראש הרשות המקומית?

סמוך לפתיחת המשרד שלי התחלתי לעבוד עם חברת מליבו. הייתי חלק מצוות המתכננים של גבעת טוסקנה, ומצאתי את עצמי מגיעה יותר ויותר לגבעות המוריקות ושומעת ציוצי ציפורים. לא חשבתי שהמומחיות שלי בתכנון תוביל אותי להתאהב באחת הערים שעזרתי לתכנן. זה היה לפני 18 שנה, כשהתאהבתי בעיר ומצאתי אותה כמקום המושלם לגדל בו את הילדים שלי. זו מושבה ועיר, בה חופש וליברליות קיימים במקביל לכבוד עמוק לכל הזרמים והמסורות.

עברתי לשכונת העמק, מול פרדסים ירוקים. עם המעבר הבנתי שקניתי ירוק וקיבלתי ריסוס – מטוס צהוב הגיע, ריסס חומר חום, הרעיש ועף לדרכו. בדיקה קצרה גילתה לי שבמדינת ישראל אפשר לרסס ממרחק של כמעט אפס. המטוס הזה הגיע בכל חמישה ימים בימי הקיץ ואז גיליתי שחברה של הבת שלי, שגרה סמוך אלינו, חלתה בסרטן. הבנתי שאנחנו עלולים להיות הבאים בתור.

גדלתי בבית עם שני הורים שהעבירו לי מסר ברור – אם משהו לא מוצא חן בעינייך, תשני אותו. אז הקמתי את ועד הפעולה 'אף אחד לא ירסס את הילדים שלי'. הסתובבתי במסדרונות הכנסת, נפגשתי עם שרים וסגני שרים, יועצים ואנשי מקצוע, פקידים במשרד החקלאות ופנסיונרים של משרד החקלאות, עשיתי הכול, הפכתי כל אבן כדי להגיע לדבר אחד פשוט: שיתלו מלכודות (מוצר פשוט שמחליף את הריסוס האווירי) במקום ריסוס.

אחרי שנים של פעילות ואחרי שהניסיון הראשון הזה צלח, הבנתי שאני יכולה לנצח הכל. ואם יש רעיון נכון וטוב לכולם, אז אפשר לנצח גם חוק במדינת ישראל – ועכשיו הגיע הזמן לעשות את השינוי הנדרש ברמה העירונית.

האם הייתה לפני כן ראש עיר אישה בנס ציונה?

המושבה והעיר קיימת כבר 140 שנים. מעולם לא הייתה כאן ראשת עיר אישה, ואני מקווה להיות הראשונה שתפתח את הדלת לנשים מוכשרות נוספות שיובילו את העיר שלנו בכל התחומים. ניהול נשי הוא בעיניי ניהול שמשלב דמוקרטיה, אמפטיה, יכולת הובלה ללא אגו והובלת מספר נושאים במקביל בראייה רחבה ובפרופורציות. כאישה אני תמיד אוספת וממנה את האנשים הטובים ביותר לתפקידים הנכונים. אימהות בעיניי מתמקדות בחינוך, מסתובבות יותר במרחב הציבורי ומבינות את צורכי העיר.

מה האתגרים שמחכים לך?

משיכת כוח אדם איכותי לעיר: קיימת בעיה ארצית עם מורים במערכת החינוך ואני מתחייבת למשוך לנס ציונה את המורים הטובים ביותר לילדים שלנו באמצעות תכנית התמריצים שעובדת מעולה בתל אביב, כולל השתתפות בשכר הדירה של המורה כנגד התחייבות לחמש שנים עבודה. פתרון בעיית הסייעות – גם כאן, בעיה ארצית שאין לה מענה כרגע. אני אשיק תכנית מוכחת שנבנתה יחד עם המכללה לחינוך ובשיתוף בכירים במשרד החינוך שמשנה את כללי המשחק של הסייעות – העסקה 12 חודשים בשנה, אפשרויות קידום, שיפור תנאי שכר ועוד. הרווח של כל ההורים והילדים בעיר: יציבות וסייעות מלאות מוטיבציה לעבודה בעיר.

כיצד את מתכוונת לקדם את הנשים ברשות שלך?

קודם כל אנחנו יוצאים בקריאה ברורה נגד אפליית נשים וגם בניתוח מגדרי של המידע העירוני הקשור למגדר, הכולל נתונים מהמוקד, הנכחה וייצוג במרחב הציבורי לנשים מובילות ופורצות דרך תושבות נס ציונה, כולל שפה שוויונית בפרסומי העירייה, תמונות מאוזנות מגדרית, הטמעת נוהל שיום שמות רחובות בעיר על שם נשים ואוכלוסיות מגוונות.

אני שמה דגש מיוחד על קידום אוכלוסיית הגיל השלישי, ילדים מיוחדים והקהילה הלהט"בית. בית הפנאי בעיר יהפוך לבית לשוויון, הכולל פעילות קהילתית ומקצועית לקידום נשים בתשלום סמלי, בשילוב מרחב משותף וחדרי ישיבות להשכרה בתשלום סמלי. אירועים עירונים ינוהלו לפי בחינת פרמטרים ליצירת שוויון מגדרי: מה הרכב הוועד המנהל שמקבל החלטות לגבי האירוע? כמה דוברים ודוברות יש באירוע? האם יש להם ניראות שווה? כיצד משווק האירוע והאם השעה והמיקום נוח לכולם ולכולן? במופעים העירונים יהיו 50% נשים ו-50% גברים. נדאג לתמריצים לעמותות המקדמות נשים, נערות ושוויון מגדרי ולתמיכה בהן. נרחיב את הידע על נשים יוצרות בעיר, תוך למידת החסמים העומדים בפני נשים בעיר באמצעות סקרים וקבוצות מיקוד.

מה הדבר הראשון שתעשי אם תיבחרי כראש רשות?

אני חייבת להתחיל עם חינוך. אבי שירת בחיל האוויר 34 שנים ואמי שירתה במשטרת ישראל 24 שנים. דמיינו את כמות המדים שאני גיהצתי כל החיים… אני גדלתי על ערכים חד משמעיים של נתינה, של אהבת הארץ, של עזרה לזולת – בשבילי חינוך זו לא סתם מילה שנשמעת טוב, זו המהות שלנו.

מערכת חינוך איכותית היא הבסיס לילדים שלנו וליצירת קהילה חזקה ומתפתחת. בחרתי להתמקד ולהשקיע ביצירת פתרונות בנס ציונה לבעיות הקיימות בכל הארץ. בעיית הסייעות ובעיית כוח אדם בחינוך. אני רואה השקעה תקציבית בחינוך ובפתרון בעיות אלה כהשקעה החשובה ביותר בתשתית האנושית והקהילתית. גיבשתי תכנית עבור הילדים שלנו לאורך שעות היום, כולל תכני חינוך פורמלי ולא פורמלי, הכוללת פעילויות חינוכיות-קהילתיות לאורך כל ימי השנה.

העיר בראשותי תהיה עיר מקיימת, שתשאף להגיע להיות עיר מאופסת אנרגיה. בשבילי איכות הסביבה זה לא עוד נושא, אני חיה את השימוש בדלקים פוסילים, זיהום האוויר וזיהום הים ואת משבר האקלים בכל יום מחדש. בתור זו שנלחמה במשרדי ממשלה שונים על מנת לקדם אוויר נקי והפסקת חשיפה לחומרי הדברה אוויריים בעיר, אני יודעת על בשרי את החשיבות של עשייה מקיימת עבור הציבור. חובתנו לשמור על איכות החיים שלנו, על הסביבה, לתמוך ביוזמות מיחזור חדשניות, לצד פיתוח הנוף ושימוש פנאי בשטחים הפתוחים הנהדרים המקיפים את נס ציונה. נס ציונה בראשותי תפעל לפתיחת אגף איכות סביבה, שנסגר לפני חמש שנים. ולפתיחת סניף המועצה לישראל יפה שנסגר בשנת 2018.

מסר לבוחרות ולבוחרים?

נס ציונה צריכה להישאר ליברלית וחזקה. הבחירות הללו הן בחירות קריטיות עבור ישראל כולה. כל עיר חייבת להבטיח את הישארותה דמוקרטית. אני נחושה ומחויבת להוביל את העיר לכיוון הנכון עבור כל תושבי העיר. אני מגיעה למרוץ לראשות העיר עם כל הלב והנשמה. אשמח לכל תמיכה.

גן רווה

מיכל שקורי

אם לארבעה ילדים בני 13, 20, 21 ו-26. מתגוררת ביישוב אירוס בעשור האחרון, השייך למועצה האזורית גן רווה ומונה כ-230 משפחות בסך הכל. בשלושים השנים האחרונות מנהלת קריירה כמנהלת בכירה בענף ההייטק. זוכת פרס מטעם מנכ"ל משרד הבריאות על יזמות דיגיטלית ברפואה, מפתחת אפליקציה לרופאים ומיזמים בתחום הבינה המלאכותית.

מה הניע אותך להתמודד לראש הרשות המקומית?

גם חינוך מהבית, אני טיפוס שחי ונושם עשייה, כמו גם הצורך להוביל לשינוי בידיעה שיש לי היכולת לעשות זאת. אני רוצה לשמש דוגמא לדור הצעיר, לבנות ולבנים כאישה שרצה לבחירות ולייצר תמונה שוויונית. מעולם לא כיהנה אישה במועצה שלנו, למעשה ראש המועצה הנוכחי מכהן בתפקידו מעל לשלושים שנה, וזהו ללא ספק אירוע חשוב לכל תושבות ותושבי המועצה לבחור את האדם הבא שיוביל אותה קדימה לשנים הבאות.

מה לדעתך החשיבות של אישה בתפקיד הזה?

לשמש דוגמא לדור הצעיר, לעודד שוויון מגדרי ומקצועי, שמי שמוכשר ומראה תוצאות הוא זה שיזכה/תזכה. כמי שכל חייה עובדת ומנהלת בחברות מובילות אני רואה את הצורך בשילוב גברים ונשים יחד בעמדות הניהול. החשיבה היא שונה וחיונית לקבלת החלטות טובות יותר למען הארגון. אני לא בעד שילוב לפי מגדר כפרמטר מרכזי כמובן אלא על בסיס יכולות, אולם הגיוון המגדרי ללא ספק תורם ומעשיר ומוביל לשיפור בביצועי הארגון.

עם אילו אתגרים את צופה שתתמודדי?

כיו"ר הדירקטוריון בחברה שבה אני מכהנת, התמודדתי לא אחת עם מצבים של תקיעות פרויקטים, כוחנות, סוגיות משפטיות מורכבות, מגבלות תקציב ועוד, ואת כולן צלחתי בהצלחה. אני רואה בניהול המועצה אתגר מסקרן אך אפשרי, שבו אוכל להביא לידי ביטוי את מכלול הכישורים והניסיון שצברתי ולהביא לתנופה בגן רווה כולה. אין לי ספק שהניהול הקודם תרם רבות להובלת המועצה למקום שבו היא נמצאת כיום כמועצה איתנה וחזקה, אולם רבים מהתחומים עדיין חייבים לצעוד קדימה ובהובלתי ניתן יהיה לייצר זאת.

איך היית מתארת את מצב השוויון המגדרי ברשות שלך?

אני חושבת שהרוב המכריע ליברלי ומעודד שוויון ומאמינה שיבחר לפי כישורי המועמדים והישגיהם.

כיצד את מתכוונת לקדם את הנשים ברשות שלך?

מתן הזדמנות שווה, קידום לתפקידי ניהול ויצירת איזון, העצמה והערכה על פי כישורים.

מה הדבר הראשון שתעשי אם תיבחרי כראש רשות?

משיחות ומפגשים שקיימתי עם תושבות ותושבים גיבשתי שורה ארוכה של תחומים שבהם שיקפו כולם את המצוקות שלהם ואת מה שהיו רוצים לשפר או לקדם במועצה. אני אבצע תיעדוף מושכל של הפרויקטים השונים ואנסה לקדמם לשביעות רצון כולם. כמובן שאני לא תמימה לחשוב שהכול ישים ופתיר במיידי, אבל יש בי את הרצון והמוטיבציה לעשות טוב למען הקהילה וזה הצעד החשוב ביותר בחתירה למטרה. אני אצליח איפה שרבים נכשלו. כך היה תמיד.

אני מתכוונת לשים דגש בתחום החינוך עם בניית תכנית לימודים מתקדמת המותאמת לשנת 2023, עבור מימוש הפוטנציאל של הילדים, עידוד מסוגלות ומצוינות והכנסת תחומי טכנולוגיה, ספורט, מוזיקה, אמנות ומדעים לתוכניות הלימודים וכן שיטות מתקדמות ללימוד אנגלית, יצירת מסלולי העשרה למחוננים והרחבת שעות התמיכה לילדים מתקשים, שימור מורים טובים והבאת מורים איכותיים, יצירת תשתית וסביבה תומכות למידה.

נושא נוסף הוא פיתוח ושיפור התשתיות הן הפיזיות והן הדיגיטליות לרווחת התושבים. נכון להיום אין מוקד 106 ותושבים מתקשים לקבל שירות ומענה כמצופה ממועצה בשנת 2023. כמי שמגיעה מתחום ההייטק, יהיה לי קל ופשוט לטפל בנושא זה, ע"י יצירת אפליקציה ייעודית והקמת מוקד תמיכה שייתן מענה, ויביא במהרה לשביעות רצון עצומה בקרב התושבים.

אני גם מאמינה בקידום קהילה ותרבות, עבור כלל שכבות הגילאים. קהילה זה בית. נכון להיום הקשר הקהילתי בין תשעת היישובים במועצה חלש מאוד, אם הוא בכלל קיים. כמי שהובילה תחום תרבות והקהילה במשך שנים אדע כיצד למנף ולייצר חיי קהילה עשירים לכל הגילאים, ליזום אירועים ופעילויות רבות ומגוונות ולקדם הקמתו של שביל סובב יישובים, שיחבר בין כולם, קידום מתחם קהילתי באזור המועצה ובו בית קפה, פארק, גינת משחקים, קופ"ח, וטרינריה ועוד, שיגביר ויעצים את המפגשים בין תושבי המועצה, את תחושת השייכות ואת איכות החיים. כנשים וכאימהות אני סבורה שיש לנו רגישות גבוהה יותר לצורך ליצור סביבה חמה ותומכת אשר בזכותה נבנית קהילה מגובשת.

אני מתכוונת גם לקדם הקמת חממות סטרטאפים בתחומי החקלאות ולעודד את תושבי המועצה להשתתף במיזם. שילוב בנות ובני נוער בלימוד ובתעשייה – במקום שבו עדיין קיים פער מגדרי משמעותי, כיוון שנשים רבות לא מודעות למנעד הרחב של המקצועות בענף הזה, שבו תוכלנה להשתלב ולשפר את הכנסתן. בכוונתי להגביר את המודעות ולייצר שוויוניות עבור הנשים.

מסר לבוחרות ולבוחרים?

תבחנו את המועמדים על פי העשייה והקבלות שהם מביאים עמם.

קריית אונו

ליאת גרוסמן תמירנולדה באילת ושירתה במשטרה הצבאית. פעילות חברתית הייתה חלק בלתי נפרד מחייה כבר מילדות. בשבעת החודשים האחרונים מובילה את המחאה כנגד הרפורמה המשפטית בבקעת אונו.

מה הניע אותך להתמודד?

פוליטיקה היא כלי לשינוי חברתי. בשבע השנים האחרונות עבדתי בעירייה, אך כעובדת לא הצלחתי לייצר שינוי בתחומים החשובים לי, כמו הורות, מרכזי בריאות וספורט, תוכניות חינוך, מודעות ומגדר ועוד. ראש הרשות הוא זה שמתווה למעשה את המדיניות, את החזון ואת סדר העדיפויות של התקציב העירוני, ולכן החלטתי שעלי לקפוץ למים העמוקים על מנת לייצר שינוי.

מה חשיבותה של אישה בתפקיד זה בעיניך?

סדר עדיפויות שונה, דגש על שיתוף ציבור, הקשבה והצבת הציבור במרכז.

מה האתגרים הצפויים לך?

שיימינג ברשתות החברתיות. היד קלה על המקלדת.

כיצד היית מתארת את מצב השוויון המגדרי ברשות שלך?

יש מנהלות בשדרה הניהולית של העיר, אך זה מטעה, כי אפשר לחשוב שיש שוויון. זה לא עובד ככה כי מי שמקבלים את ההחלטות הם ראש העיר, סגניו ויושבי הראש של החברות הציבוריות, שם כולם גברים. לכן, בעיניי אין בעירייה שוויון מגדרי. אני מתכוונת להקים ועדה מקצועית לקידום מעמד האישה ושוויון בין המגדרים, לדאוג שיהיו נציגים משני המינים בוועדות, לכתוב תוכניות פעולה בתחומי הספורט, החינוך, התקציב ועוד. לדרוש יועצת בשכר למעמד האישה, תפקיד שהיום עושה מתנדבת.

מה הדבר הראשון שתעשי אם תיבחרי כראש רשות?

שיתוף ציבור, היכרות עם נציגי ונציגות שכונות, הנהגות הורים, סיורים בעיר ואז להתחיל ליישם.

מה הדבר שהכי חשוב לך לקדם?

מתן מענים בנושא תחבורה ציבורית והקמת מרכז להדרכת הורים.

מסר לבוחרות ולבוחרים?

האנשים שאיתי באו לעבוד למענכם.ן. מלאי מוטיבציה ומקצועיים כל אחד ואחת בתחומו, הנבחרת שאיתי היא מנצחת!

פרדסיה

טל מילסמנכ"לית המועצה הישראלית לבנייה ירוקה. בעברה עבדה בחברה למתנ"סים, עמותת אנוש ובתכנית פר"ח למלגות. בעלת תואר ראשון בתיאום קהילתי ותואר שני במדעי החברה ובוגרת תוכנית מנהיגות במכון מנדל ובתוכנית 51. נשואה למוטי ואמא של יותם, רונה ונדב.

מה הניע אותך להתמודד לראש הרשות המקומית?

תמיד הייתי תושבת מתנדבת: ועד הורים, הנהלת המתנ"ס, ועדת איכות הסביבה, קבוצות של מנהיגות נשים ויוזמות חברתיות הן חלק בלתי נפרד ממני. כל זה רק התעצם כשנולד יותם, הבן הבכור של מוטי ושלי, שהוא ילד עם צרכים מיוחדים. במקביל, העיסוק המקצועי שלי תמיד היה משולב בעשייה ציבורית, כך שלמדתי להכיר את הרשות המקומית מכל הצדדים והזוויות. כך למדתי שמועצה מקומית קטנה צריכה לפעול כל הזמן בשיתופי פעולה – עם גופים ממסדיים, עם הממשלה, עם המגזר השלישי ועם קרנות פילנתרופיות – אחרת ההשפעה לרעה היא על חיי היומיום של התושבים. אי אפשר להתעלם מקולות קוראים של משרדי ממשלה ורשויות לאומיות, כי דרכם אפשר לגייס מיליוני שקלים לפעילות למען התושבים. אי אפשר להפנות עורף ליוזמות אזוריות, כי ככה משפרים תחבורה ציבורית ונותנים מענה גם בסופי שבוע. אני מתמודדת כי אני באמת מציגה תפיסת עולם מקצועית שונה. בניגוד להרבה מקומות אחרים, זו התמודדות עניינית ולא אישית.

מה לדעתך החשיבות של אישה בתפקיד הזה?

אנחנו חיים בסביבה שעברה לניהול נשי בשנים האחרונות. מרים פיירברג בנתניה כבר 25 שנים, ובבחירות הקודמות גלית שאול בעמק חפר, קרן גרין בקדימה צורן, שושי כידור בכפר יונה ואשרת גני גונן בדרום השרון. אין ספק שזה סגנון ניהול שונה. כל אחת היא בפני עצמה עם ההצלחות והאתגרים שלה, אבל בהסתכלות רוחבית נראה שככל שיש יותר נשים בעמדות הובלה, איכות החיים של התושב עולה. 

עם אילו אתגרים את צופה שתתמודדי?

אנחנו מקום קטן עם הרבה כוח בידי השלטון. אנשים חוששים להזדהות פוליטית. אני עושה הכול כדי להבטיח שמערכת הבחירות תהיה באווירה ידידותית ולא מאיימת ומפלגת. כולנו שכנים, הילדים שלנו לומדים יחד, זו לא עיר גדולה שבה אנשים בקושי נפגשים. אנחנו קהילה וזה מעל לכל. אחרי הבחירות מחכה האתגר האמיתי: התעודות הכספיות של פרדסיה הולכות ואוזלות. כדי לטשטש את זה משכו כספים מקרן פיתוח, אבל תכף הכסף ייגמר ואין מאיפה לייצר הכנסות נוספות. זו התוכנית המרכזית שלי. אני נפגשת עם מומחים מכל התחומים כבר כמה חודשים כדי לבסס את ההכנסות העתידיות של פרדסיה דרך הגדלת תקציבים ממשלתיים, קרנות, גופים לאומיים ופיתוח של כלכלה מקומית.

איך היית מתארת את מצב השוויון המגדרי ברשות שלך?

בכל קהילה קטנה יש הרבה מעורבות של נשים וגברים בפעילות הציבורית. מוועדי הורים ועד מועצת היישוב. בעניין הזה מצבנו בהחלט טוב. אני מאמינה בשוויון מגדרי כתפיסת עולם כוללת ומאמינה ששוויון מגדרי בא לידי ביטוי בבנייה של תקציב עם ראייה מגדרית ומרגע שהבסיס הוא שוויוני – הכל שוויוני.

אילו דברים חשוב לך לקדם?

אני מאמינה גדולה בשיתופי פעולה, ולכן מהצעד הראשון שלי בתפקיד זו תהיה תפיסת העולם. אני אפגוש קודם כל את קודמי בתפקיד להעברת שלטון מסודרת ומכבדת, אני אקרא לכל הסיעות במועצה לחבור לקואליציה אחת למען הציבור ואפגוש את עובדות ועובדי המועצה כדי שיהיו שותפים לעיצוב ולבניית תוכניות העבודה שלנו לחמש השנים הקרובות. מתוך הדיאלוג, ההקשבה, ההישענות על חוכמתם וניסיונם של אחרים נבנית בעיניי המנהיגות האמיתית. אני מאמינה שכל מי שאכפת לו מפרדסיה הוא פרטנר לעשייה משותפת.

מאוד חשוב לי החיבור בקהילה. בשנים האחרונות נראה שמתפתחות אצלנו קהילות נפרדות. אני רוצה לבנות גשרים מעל התפיסה הזו. להכיר לתושבים החדשים את פרדסיה הקטנה של פעם, את המורשת ואת המייסדים ואת הדור הוותיק. בשבילי, האנשים זה לפני הכל.

מסר לבוחרות ולבוחרים?

אחרי עשר שנים הגיע הזמן לגישה שונה בפרדסיה. מחברת יותר, קהילתית יותר ורואה יותר את העתיד. אני יודעת שמופעלים לחצים מכל כיוון, אבל בקלפי כולנו לבד והבחירה היא רק שלנו.

עמק יזרעאל

שלומית שיחור רייכמן

גדלה בחיפה עד גיל 13 ועברה לרמת גן לאחר שאביה נפטר ואימה נישאה לאורי עמית, ראש עיריית רמת גן. בעלת תואר שני במשפטים. סגן אלוף בצה"ל, שירתה בפרקליטות הצבאית כתובעת בפיקוד דרום ובזרוע היבשה וכמדריכה בבית הספר למשפט צבאי. כמו כן כפרקליטת אוגדת עזה ויו"ש. בעלת משרד עורכי דין המתמחה בירושות, צוואות ומקרקעין. שימשה כיו"ר הוועד המנהל של האגודה השיתופית בתמרת.

מה הניע אותך להתמודד?

אותו זרע שנבט בנעוריי, בסלון הבית עם אורי עמית, של ניהול ציבורי, התחבר עם ההתעניינות ההולכת וגוברת שלי בעולם האגודות השיתופיות. החלטתי לחבר בין שני התחומים בתפקידי הניהול הקהילתי. ניהלתי את הוועד המקומי של היישוב נופית במועצה אזורית זבולון ובשנים 2018–2020 ניהלתי את האגודה השיתופית והוועד המקומי של היישוב שמשית שבעמק יזרעאל.

בשנת 2021 נבחרתי לשמש כרשמת האגודות השיתופיות ומנהלת האגף לאיגוד שיתופי במשרד הכלכלה והייתי האישה הראשונה בתפקיד זה. כך, בעצם, נחשפתי לעבודתן של כל המועצות האזוריות בישראל והכרתי מקרוב ובצורה מאוד יסודית את עולם היישובים במרחב הכפרי.

עתה, עם הידע, הניסיון, ההצלחות המוכחות והחיבור לאותו 'חיידק' ציבורי-פוליטי, החלטתי להתמודד לראשות המועצה האזורית עמק יזרעאל ולהביא לידי ביטוי מעשי חיבור של כל הדברים הטובים שאליהם נחשפתי במסגרת תפקידי, לקדם את המועצה למקום שבו היא ראויה להיות ועל הדרך גם להיות ראשת המועצה האזורית הראשונה בעמק יזרעאל.

מה לדעתך החשיבות של אישה בתפקיד הזה?

אני רגילה להיות האישה היחידה בחדר במסגרת שנים רבות בשירות הצבאי וגם בשירות הציבורי. ועדיין, אני מבקשת את אמון הציבור בזכות היכולות שלי, הידע והניסיון שלי ובעיקר היכולת שלי לחבר שותפות ושותפים ולהוביל איתם יחד חזון וביצוע. אני סבורה, שבעת המורכבת הזו, כשבחברה הישראלית יש סיכון רב למעמדן ולזכויותיהן של נשים, בחירה באישה לתפקיד ציבורי בכלל וראשת רשות מקומית בפרט, היא בעלת חשיבות רבה. המשמעות של בחירת אישה לתפקיד ראשת רשות היא, בעצם, הכנסה של יותר מ-50% מהאוכלוסייה למערכת שיקולי הדעת של הרשות המקומית. החוויה המגדרית שונה במהות לגבי אותם אירועים ואותה מציאות. כשאישה דנה ומחליטה על הקצאת תקציב לתאורה בשביל הליכה ביישוב, היא עושה את זה כי היא זוכרת את החוויה של ההליכה הלא נעימה בחושך.

מה האתגרים הצפויים לך?

המועצה האזורית עמק יזרעאל היא ערש הציונות. כאן בעמק התעצבו דמותה של המדינה וערכיה. לכן אחד האתגרים החשובים שלי יהיה לדעת לשמור על ערכים אלה אל מול מציאות משתנה שמחייבת אותנו לדעת לתת מענים יצירתיים ומורכבים כדי להמשיך ולהיות ריאה ירוקה של חיים כפריים קהילתיים מבוססי חקלאות. מציאות החיים בעמק מקשה מאוד על יצירת קהילה רב דורית, כי יוקר המחיה והדיור מקשה מאוד על זוגות צעירים של בנות ובנים ממשיכים לבנות את ביתם ליד הוריהם ולהמשיך את הרצף הקהילתי. אני מתכוונת להביא את כל הידע והניסיון המוצלח של עבודה מול משרדי הממשלה ולמידה של מודלים מהעולם של יצירת פתרונות דיור שיתופי ובר השגה, כדי לאפשר לקהילות שלנו לצמוח דמוגרפית וכלכלית, ובסופו של דבר כדי שנוכל לבנות קהילה של קהילות בעלת חוסן קהילתי וכלכלי.

מה מצב השוויון המגדרי בעמק יזרעאל?

לשמחתי הרבה, אנחנו, כמועצה, נמצאים במקום מתקדם יותר יחסית למועצות אחרות הודות לעבודה החשובה שעושה שותפתי למרוץ, סגנית ראש המועצה האזורית, דליה אייל, הממונה על נושא השוויון המגדרי במועצה. ועם זאת, עדיין אין ייצוג הולם לנשים במליאת המועצה, בהנהלת המועצה, בוועדי היישובים והאגודות וכן בתאגידי המועצה. לכן בכל מפגש תושבים, אני פותחת בקריאה לנשים להתמודד. להתמודד לכל תפקיד ציבורי במועצה.

אני מאוד אוהבת ומסכימה עם האמירה של העיתונאית הצרפתיה פרנסואז זירו, שאמרה ש"ביום שבו נשים בעלות כישורים ממוצעים ומטה ימונו למשרות בכירות, אדע שהגענו לשוויון בין המינים". אז שלא נתבלבל, זה לא אומר שנתחיל למנות נשים בינוניות במועצה. מה שזה כן אומר זה שנעודד נשים להגיש מועמדות לתפקידים 'גבריים' מסורתיים, כן נגרום לנשים להבין שאין תפקידים שהן מודרות מהם וכן נדאג לייצוג נשי שווה בהנהלת המועצה, בתאגידי המועצה, בפורומים ובוועדות ציבוריות.

מה חשוב לך לקדם?

על סדר היום של המועצה האזורית עמק יזרעאל עומדים כעת כמה אתגרים משמעותיים ובהם אשקיע את מירב משאבי הזמן, היצירתיות והכספים. מעל המועצה מרחף איום הקמת שדה התעופה הבינלאומי ברמת דוד החליפי לשדה התעופה בן גוריון. זו גזירה שיכולה להיות מכת קשה לכל כך הרבה תחומי חיים משמעותיים בעמק כמו חקלאות, פיתוח קהילתי, פיתוח כלכלי, איכות הסביבה ועוד, ועלינו לפעול בכל דרך אפשרית להסיר אותה מעל סדר היום הציבורי. במקביל, אפעל לחיזוק מערכת החינוך, לפיתוח קהילתי רב דורי ולפיתוח כלכלי של המועצה, יישוביה ותושביה, לרבות בתחום התיירות, החקלאות וההייטק.

מעבר לנושאים שאקדם מייד יש חזון גדול ששותפיי ואני מאמינים בו, והוא הפיכת המועצה כולה לקהילה של קהילות. זה תהליך אסטרטגי שלם וזה מצריך חשיבה, תכנון והשקעה רבים, כדי נצליח לחבר את הסיפור המשותף של כולנו לסיפור של הזדהות וחיבור ובסופו של דבר להצלחה משותפת.

בית שאן

אושרת בראלבעבר ניהלה את שותפות קליבלנד–בית שאן–עמק המעיינות של הסוכנות היהודית והייתה סגנית נשיא הפדרציה לתכנון אסטרטגי בטוסון, אריזונה. הוגה ומנהלת את יוזמת 'ביתשאני בלב' המפעילה מנטורים בני העיר המלווים בני נוער ביוזמות חברתיות. בעלת תואר ראשון בכלכלה וניהול ותואר שני במנהל עסקים וכן קורס דירקטורים למגזר השלישי. נשואה לאלי ואם ליובל, לרוני ולשירה. חיה בבית שאן. האישה הראשונה בעיר המתמודדת לתפקיד.

מה הניע אותך להתמודד?

אחרי מסע מקצועי בעולם חזרתי הביתה לעיר שלי. ההתמודדות שלי לתפקיד היא ביטוי לאמונה שלי באחריות אישית כבסיס להתפתחות של קהילה. לעיר בית שאן יש פוטנציאל עשיר ולא ממומש בשל חוסר במנהיגות שמצליחה לחבר את התושבים לעשייה משמעותית.

האם יש חשיבות לאישה בתפקיד?

נשים מתמחות ביצירה של אקוסיסטם. הן רואות תמונה רחבה ולא חוששות מריבוי שחקנים. יודעות לזהות בעלי עניין ולרתום אותם למטרה.

איך היית מתארת את מצב השוויון המגדרי בבית שאן?

טעון שיפור. מעט מאוד נשים נמצאות בתפקידי מפתח ואלה שכן, נמצאות רק בתפקידים 'נשיים מסורתיים' כמו חינוך ורווחה. אם אבחר, אפעל עם ארגונים ארציים רלוונטיים לקידום נשים בכל תחום והיבט בחיים – קריירה, לימודים וכמובן במרחב הציבורי. לדוגמא, אקדם תוכניות ופעילויות מודעות מגדרית מגיל גן.

אילו דברים חשוב לך לקדם בעיר?

הצבת מוביליות חברתית של הפרט ושל היישוב כיעד מרכזי. המשימה הראשונה היא חיזוק שדרת הניהול של העיר. יש לנו הון אנושי מוכשר שמשווע למנהיגות. בנוסף, הצבת התושב במרכז התכנון העירוני – קידום תוכניות של התחדשות עירונית הכוללות מיקוד בצדדים החברתיים ולא רק בפינוי ובבינוי. ההשפעה של התחדשות עירונית היא מרחיקת לכת ונוגעת בכל עוגני הפיתוח של בית שאן כעיר מתקדמת: צמיחה דמוגרפית, חינוך, תעסוקה וחיי קהילה. נושא חשוב נוסף הוא חיזוק תחושת השייכות בקרב ילדים ונוער. יזמות עסקית ביישוב תצמח מתוך תחושת שייכות גבוהה.

מסר לבוחרות ולבוחרים?

במפגשים אתכם אני שומעת את התלונות כמעט בכל תחום: ניקיון, תשתיות, תעסוקה, חינוך, בריחת צעירים מהעיר, איכות ירודה של שירותים מוניציפליים. כדי לשנות את תוצאת המשחק חייבים לשנות את כללי המשחק. כל חמש שנים יש הזדמנות אמיתית לשינוי, והגיע הזמן להעיר את בית שאן ולהפוך אותה מעיר על הדרך לעיר מתקדמת באמצע הדרך!

אורנית

רחלי כדוריבת 56, בעלת תואר בחינוך ותואר במשפטים, עורכת דין עצמאית ופעילה חברתית. יושבת ראש ההסדרה ביהודה ושומרון, יו"ר העסקים העצמאיים בישראל בארגון 'להב' וחברה בשדולת הנשים.

מה הניע אותך להתמודד?

יש לי ניסיון בשטח ואינטראקציה יומית עם רשויות וגורמים ממשלתיים. אני מכירה היטב את המחלקות המשפטיות של המועצה. אני בעלת ראייה מערכתית ויכולת אדפטציה מהירה, כושר ארגון וניהול. אני מנהיגה מנוסה ואחראית ומחכה ליום שאבחר, אהיה קול השופר של התושבים ואשים את אורנית על המפה.

אילו אתגרים מצפים לך?

אני משנה כיוון ממה שהכרנו עד היום. בפניי משימות רבות ואני מוכנה יותר מתמיד לנהל את המועצה ביד רמה.

מסר לבוחרים ולבוחרות?

אורנית בראשותי תהיה היהלום של השומרון. בדיוק כמו שמגיע לתושביה.

אבן יהודה

לימור גיל שניתושבת העיר מזה 18 שנים, נשואה ליובל ואמא של נועם ועומר. בעלת תואר שני במנהל עסקים ומגשרת מוסמכת עם התמחות בארגונים. מכהנת בהתנדבות כחברת מועצה בעשר השנים האחרונות וכן כסגנית ראש המועצה. כיהנה כיו"ר ועדת מכרזים בעירייה והשתתפה בוועדות העירייה השונות.

מה הניע אותך להתמודד?

המניע העיקרי שלי הוא השפעה, ואני רואה את העשייה הציבורית כזכות גדולה המאפשרת לי להשפיע על מגוון תחומי חיים באבן יהודה.

מה לדעתך החשיבות של אישה בתפקיד הזה?

אני מאמינה שליד שולחן מקבלי ההחלטות צריך שוויון לאיזון ולקבלת החלטות שמיטיבות עם הציבור. השילוב של ההיבט הנשי עם ההיבט הגברי מסייע לגיבוש החלטות מאוזנות ונכונות.

איך היית מתארת את מצב השוויון המגדרי ברשות שלך?

היום יש רוב נשי ואני מקווה שזה לא ייפגע בהמשך, אנחנו שש נשים מתוך 11 חברי מועצה. אני מובילה כבר עשור את קידום הנשים בקהילה – הקמתי פורום נשים בעלות עסק עצמאי ואני מתכוונת להמשיך ולפתח אותו גם בהמשך הדרך, כולל הרחבה לתחומים נוספים: נשים שכירות, נשים בחל"ד, נשים שעובדות בבית, גיל שלישי ועוד.

כיצד תקדמי שוויון מגדרי באבן יהודה?

בשנים האחרונות הקמתי בעיר קהילה של יותר מאלף נשים הפועלות לקידום עסקים קטנים בעיר, לתמיכה קהילתית וליוזמות של התנדבות. בנוסף, הקמנו קהילה של נשים בעלות עסקים שזוכות לקורסים, הדרכות, כלים, ידע ותמיכה לניהול וקידום העסקים שלהן מידי מיטב המומחים בתחום. בתקופה הקורונה ארגנתי עם שותפתי הילה כהן סעדון, עשרות הרצאות בזום לנשים שכירות ועצמאיות בנושאים שונים, לחיזוק החוסן הנפשי והכלכלי ולשמירה על תחושת השייכות והחיבור בתקופה מאתגרת. בנוסף, קבוצות של מעגלי נטוורקינג בין נשים פועלות במסגרת מודל שפיתחתי עם סיגלית ברנץ, שותפתי לפרויקט. הנשים בקהילה אומרות עלי שאני 'מלכת החיבורים', תמיד אהבתי לחבר בין א.נשים וליצור הזדמנויות, לעודד ולקדם יוזמות ורעיונות. כך קמה לה היוזמה של 'שישי נשי' במרבית השכונות ביישוב. אירוע השיא של המיזם, שהוקם יחד עם אתי יוגב ונעמי ידידיה, היה בוקר של מפגשי שכנות נעימים ומעצימים שהתקיימו בו זמנית בשישי בבוקר ב-12 שכונות ביישוב!

בנוסף, לאורך השנים פעלתי בנושאי בינוי ומכרזים, דאגתי לתמוך בעשייה החיובית של ראש המועצה ולעצור תהליכים שהאמנתי שנוגדים את טובת היישוב. ביניהם, כשנבנה בית חב"ד במרכז המועצה על שטח בבעלות משותפת של המועצה, דרשתי מראש המועצה לנהל את התהליך כך שבניית הבית לא תפגע בשכונה. ניהלנו מאבק משפטי שהצליח לעצור עקירת עצים ולמנוע פלישה לשטח המועצה.

מה חשוב לך לקדם בעיר?

אני מתכוונת להיות קול לתושבים על שולחן המועצה, לייצג את הצרכים והעמדות שלהם מחד ולהנגיש את החלטות המועצה בשקיפות, מאידך. חשוב לי לקדם ערכים של שקיפות ושיתוף. אני מתכוונת להטמיע מערכת לשיתוף הציבור ולוודא שיפור משמעותי בהיבט זה בהתנהלות המועצה. אני מתכוונת להרחיב את המעגל התומך שלי באופן שיאפשר לי לפעול למען הקהילה בתחומים נוספים כגון חינוך, עסקים, איכות סביבה ועוד.

מסר לבוחרות ולבוחרים?

חשוב לי להיות קול הקהילה ולחזק את האמון של הציבור בי ובעשייה שלי ושל חברי הצוות שאיתי. אני מתכוונת להתנהל עם הפנים לתושבים. לאורך השנים פנו אלי תושבים בבקשות שונות ותמיד פעלתי לענות בחיוב לכל פנייה או אתגר. לעולם לא אתן לאף אדם להרגיש שהוא מפריע ואתייחס לכל פנייה גם אם אינה בתחום האחריות שלי. גם אם אין ביכולתי לסייע באופן אישי, תמיד אדאג שיקבלו מענה מהגורם הרלוונטי ואוודא שהתושב קיבל את תשובתו. אני מאמינה כי בזכות שנותיי הרבות ופועלי הנקי, הענייני והאכפתי, קניתי לי שם בקרב התושבים ככתובת אמינה ורצינית שאפשר לסמוך עליה ולהאמין לה, וזו גם הסיבה שאני זוכה לאמון מלא מאנשים שרוצים לראותי בשולחן המועצה גם בהמשך.

גלבוע

הדס שקדתושבת גן-נר שבגלבוע, נשואה ואם לשלושה. בעלת תואר ראשון במדעי המחשב ותואר שני במינהל ומדיניות ציבורית. ממקימות בית הספר הקהילתי-דמוקרטי 'אלי מרחב' בבית השיטה. עוסקת בעשור האחרון בניהול יישובים כפריים במועצות אזוריות.

מה הניע אותך להתמודד?

ההתמודדות הייתה תהליך טבעי עבורי, לאחר שנים של ניהול ציבורי במרחב המקומי. המועצה שלנו חשובה לי, והרצון לקדם אותה ולעשות בה דברים טובים הולך ומתחזק אצלי לאורך השנים. הרצון הזה התחזק אף יותר כשעבדתי כמה שנים כמנהלת יישובים במועצות אזוריות אחרות, וראיתי הרבה דברים טובים קורים. אני רוצה, ויודעת שאני יכולה, להביא את הדברים הטובים האלה גם אלינו למועצה. ההחלטה הסופית להתמודד התקבלה כשישבתי לשיחה עם אחד המועמדים האחרים לראשות המועצה, והמשפט הראשון שהוא אמר לי היה "אין לאישה סיכוי לנצח בגלבוע". באותו רגע הבנתי סופית שאני מתמודדת ומנצחת. ולו בשביל שהבאות בתור לא ישמעו משפטים כאלה.

האם הייתה לפני כן ראשת מועצה בגלבוע?

מעולם לא הייתה בגלבוע ראשת מועצה, ועד היום גם לא הייתה אף מתמודדת אישה לראשות המועצה.

מה חשיבותן של נשים בשולחן קבלת ההחלטות של המועצה בעינייך?

אני חושבת שנשים מתנהלות אחרת. המועצה שלנו היא מועצה מורכבת ומאתגרת, חיים בה זה לצד זו אנשים ונשים מתרבויות שונות, ביישובים שונים באופיים ומגוונים מאוד, שלכל אחד צרכים שונים לחלוטין. דווקא במקום כזה ניהול נשי, המשלב נחישות ורגישות, יכול לדעתי לעשות פלאים.

איך היית מתארת את מצב השוויון המגדרי ברשות שלך?

לצערי כמו בכל הארץ, גם במועצה שלנו בגלבוע הייצוג הנשי לוקה בחסר. מתוך 36 חברי מליאת המועצה יש היום ארבע נשים בלבד. הרוב המוחלט של יושבי ראש וחברי הוועדים ביישובים גם הם גברים. יש לנו הרבה לאן לשאוף והמון מה לתקן.

כיצד את מתכוונת לקדם שוויון מגדרי בגלבוע?

ראשית, לעודד נשים להגיש מועמדות למליאה ולוועדים. לוודא שהמכרזים במועצה פונים לנשים ולגברים באותה מידה, לוודא שבצוות הבכיר של המועצה יש ייצוג מספק של נשים, וכמובן לתת דוגמא אישית לניהול נשי לאורך כל הדרך. עם זאת, מבחינתי המגדר הוא כמובן לא פרמטר יחיד, צריך שהאדם המתאים יהיה בתפקיד המתאים, בהתאם ליכולות, אני לא רוצה לקדם אף אדם רק בגלל שהוא ממגדר מסוים. אני רוצה את האנשים והנשים המוכשרים והמוכשרות ביותר לצדי ואיתי.

מה הדבר הראשון שתעשי אם תיבחרי כראש רשות?

לשכת ראש המועצה יושבת היום בקומה רביעית, ללא מעלית. יש בזה המון סמליות. אני חושבת שלשכת ראש מועצה חייבת להיות נגישה, ולכן אבדוק אפשרויות לשינוי מקום או הנגשה, על מנת לאפשר תקשורת ישירה, זמינות ונגישות לתושבות ולתושבים.

מה הדבר שהכי חשוב לך לקדם?

נושא החינוך הוא הנושא המשמעותי ביותר היום במועצה שלנו, והוא יכול לעלות כמה רמות בעזרת שיתופי פעולה, חשיבה יצירתית, גמישות מחשבתית והרבה התמדה. כמי שעוסקת בעשור האחרון בחינוך יותר מאשר בכל דבר אחר, המשימות ברורות לי והנושא הזה הוא הראשון שיהיה מונח על שולחן ראשת המועצה.

מסר לבוחרות ולבוחרים?

בתוך כל מה שקורה במדינה בתקופה האחרונה, השלטון המקומי הופך להיות הגורם היציב ביותר בחיינו, הנמצא בקשר ישיר ורציף אם התושבות והתושבים. כולנו ראינו את המשמעות שלו בתקופת הקורונה, כולנו רואים את התפקיד בחקיקה בזמן האחרון. המועצה היא הבית שלנו, בואו נשמור עליו. אני כאן בשבילכן ובשבילכם, לאורך כל הדרך. בשביל זה באתי, ויחד נרים את הגלבוע למעלה, למקום הנכון.

גדרה

זוהר גויליבת 54, נשואה לשמעון ואמא של דנה ועופרי. תושבת גדרה מזה 23 שנים. בעשרים השנים האחרונות מכהנת בתפקידי הנהלה בכירים בחברות מובילות בשוק הבריאות. כיהנה כחברת מועצה בהתנדבות. שניה ברשימתה של טליה לנקרי

מה הניע אותך להתמודד?

לפני עשרים שנה נולדה בתי הבכורה והפכה אותי לאמא מיוחדת. מהר מאוד הבנתי שאנו נדרשים לתקן עוולות בחוקים ובתקנות, ולא יכולתי לחכות שמישהו אחר יעשה את העבודה עבורי. מצאתי את עצמי מתרוצצת במסדרונות הכנסת ומשתתפת בוועדות רבות, ולשמחתי אף זכיתי להיות חלק מהובלת שינויי חקיקה בנושאים אלה.

המסע הזה הוביל אותי לפגוש את הצדדים היפים יותר של הפוליטיקה לאורך השנים, ולהתאהב בתחושת השליחות. הרגשתי איך העשייה שלי נוגעת, משפיעה ומשנה חיים של אנשים לטובה וזה ריגש אותי – ועדיין מרגש אותי – בכל פעם מחדש. במהלך המסע שלי פגשתי בעמותות שונות וסייעתי רבות גם באופן פרטני למשפחות ברמה הארצית בכלל ובגדרה בפרט, בצמתים ובאתגרים משמעותיים בחייהם. ככל שהכרתי את העולם הפרלמנטרי, רציתי יותר ויותר להיות חלק ממנו. הוצע לי להצטרף לאחת הסיעות המקומיות וכך חברתי לסיעת 'הגדרתים' וכיהנתי חלקית בקדנציה הקודמת ובנוכחית. פרשתי, לצערי, לפני כשנתיים וחצי אך היה לי ברור שהחיידק בוער בי ועוד אשוב. כעת, כשגדרה ניצבת בפני אחת התקופות המאתגרות יותר שלה, עם התפתחות משמעותית בעשור האחרון וזינוק בכמות התושבים בשנים האחרונות, אני מאמינה שיש מקום לניהול אחר של הרשות המקומית. כזה שישים את התושב במרכז, אבל יידע גם לפעול בחוכמה כדי לחדש את תחושת הקהילתיות והערבות ההדדית שמאפיינות כל כך את גדרה.

אני מאמינה שהניסיון הפוליטי שלי, הן בזירה הארצית והן בזירה המקומית וניסיון הניהול שלי כמנכ"לית שנים רבות, יהיו לעזרתי לכל אורך הדרך, ולמען תושבי גדרה.

מהי החשיבות של אישה בתפקיד ראש מועצה בעינייך?

בגדרה מעולם לא כיהנה אישה בתפקיד ראש הרשות. אני מאמינה שתושבי גדרה ותושבי המדינה בכלל נמצאים במקום אחר היום, מעריכים ואף רוצים לראות ראשת רשות מכהנת. מנקודת מבט של מנכ"לית, שעובדת עם דירקטורים גברים וכן מנהלת מו"מ מורכבים עם בכירי שוק הבריאות בארץ, שבחלקם הרב גברים, אני יודעת שאני מביאה איתי נקודות מבט אחרות לכל התנהלות מורכבת ותהליכים עסקיים מסובכים. כמו גם היכולת לניהול ממשקים רבים במקביל והיכולת להניע אנשים ולחבר דרך עבודת צוות. אני מאמינה שעם כל הכבוד שאני רוכשת לגברים ולאנשים באשר הם אנשים, לנשים לעיתים יש יכולות לבחינת אירועים בזוויות אחרות ולהכלה אחרת. אני מאמינה שבייחוד במקום שבו בעמדת מפתח לא כיהנה מעולם אישה, לאישה הראשונה שתגיע תהיה השפעה מהותית, בוודאי כאשר מדובר בראשות עיר. עם זאת, אינני רואה רק בעובדה שאני אישה את היכולת שלי לעמוד במשימה המאתגרת בהצלחה, אלא בשילוב כלל הנסיבות, הניסיון והתשוקה שבי. העובדה שאני אישה, היא רק בונוס.

אילו אתגרים מחכים לך?

אין ספק שהמסע והקמפיין מעמידים אותי בפני חוויות חדשות ואל מול אתגרים חדשים ומגוונים, חלקם טמונים במעבר החד שבין העולם העסקי אל העולם הפוליטי וחלקם טמונים דווקא בפוליטיקה הקטנה, הישנה שמנסה ליצור נזק והרס. סיגלתי לעצמי את התובנה כי יצאתי למסע בלב שלם. בחרתי לוותר על כל מה שעשיתי עד היום, לקחת את הניסיון, הלמידה, הכלים והתשוקה ולצאת לשלב הבא. ולכן אני מקפידה שלא לתת לרעשי הרקע להסיט אותי מהמסע, מהמסלול ומהדרך ולהמשיך לצעוד לאור הערכים שלי.

איך היית מתארת את מצב השוויון המגדרי בגדרה?

מועצת גדרה מונה כיום 15 חברים, מתוכן רק שתי נשים. אני חושבת שהעובדה שיש התעוררות בכל הארץ הביאה את המועמדים האחרים, הן לראשות והן למועצה להקפיד לגוון את הרשימות בנציגות נשית ראויה, המשקפת את הצרכים ואת ערכי השוויון, וזה ממש מעורר גאווה ותקווה.

כיצד את מתכוונת לקדם שוויון מגדרי בגדרה?

אני מאמינה שכוחן של נשים טמון, בין היתר, בשיתוף ובהקמת רשתות תמיכה המקדמות נשים ומעודדות אותן להגשים את עצמן. לכ אני מתכוונת לקדם את תחום מעמד האישה במפגשים רבים, בבניית רשת קהילתית שתסייע, תעודד ותקדם נשים ותעניק להן את התמיכה הנדרשת בכל תהליך, הן בחייהן האישיים והן בהיבטי קריירה. גדרה שופעת נשים חזקות, קרייריסטיות, נשות משפחה מעוררות השראה – כולן יהיו חלק מההשראה העירונית לקידום כלל הנשים במועצה. בנוסף, אני מתכוונת להשקיע כבר בגילאי החטיבה והתיכון בקידום נשים, במטרה לעודד אותן לפרוץ את תקרות הזכוכית שעדיין קיימות, ולקדם פה עתיד טוב יותר לדורות הבאים.

מה הדבר הראשון שתעשי אם תיבחרי כראש הרשות?

הדבר הראשון שאעשה כשאתיישב על הכיסא הוא ללמוד את כל התחומים, להביא את אנשי המקצוע הטובים בכל תחום, לצאת במהלכים של שיתוף ציבור, לייצר תיעדופים ולצאת לדרך עם הנושאים הבוערים ביותר לתושבים. חשוב לי לייצר שיח פתוח עם התושבים ולקדם תוכניות תוך שימוש בכלים של שיתוף ציבור, לייצר שקיפות ומנהל תקין, לשלב תושבים ותושבות כנציגי ציבור בוועדות השונות. לחבק את הקהילות המגוונות והשכונות השונות ביישוב ולדאוג לשוויון בחלוקת המשאבים, כך שיתאפשר מענה לכל הקהילות והשכונות.

מסר לבוחרות ולבוחרים?

לקמפיין הזה ניגשתי בחרדת קודש של מי שמבקשת להוביל את גדרה בשנים הבאות, לפתח אותה ולקדם אותה. אני מאמינה ביכולתי לעשות זאת על הצד הטוב ביותר ומבקשת את אמון הבוחרות והבוחרים. אני מאמינה כי השילוב של הניסיון הציבורי והפוליטי שלי, כישורי הניהול שלי, היכרותי עם העולם העסקי ובעיקר הרצון שלי לעשות טוב, להביא חדשנות ויצירתיות, ולחזק את ערך "בן אדם לחברו", הם הנכסים שאני מביאה עמי להנהגת היישוב. בימים אלה אני נפגשת עם רבים מתושבי גדרה, הן במפגשי אחד על אחד והן בחוגי בית. אני נרגשת כל יום מחדש מהאינטראקציות החדשות ומהמגע עם כל כך הרבה תושבות ותושבים מגוונים, אכפתיים ומלאי מוטיבציה להירתם למען היישוב, ואין ספק שאני מקבלת מהם רוח גבית ודלק להמשך המרוץ, מתוך אמונה שאני נמצאת במקום הנכון ובזמן הנכון. אני מתכוונת להציג קמפיין מכובד ונקי, לקבל את אמון הציבור, לנצח בבחירות ולהוביל את גדרה לעידן חדש שבו היא תשמור על לב של מושבה קהילתית עם אנרגיה של עיר מתקדמת.

כפר יונה

ליהי איינסבת 46, נשואה ואמא של אורי (19), נועה (17) ואיתי (15). כיהנה כחברת מועצה, כדירקטורית בחברה הכלכלית, כיו"ר ועדת מכרזים של העיר, יו"ר ועדת רישוי עסקים. בעבר כיהנה כיו"ר הנהגת ההורים של חטיבת 'עתיד'. פעלה כשליחה של הסוכנות היהודית באוקראינה ובברית המועצות, בעלת תואר ראשון ושני במשפטים ותואר ראשון בממשל ובמדיניות ציבורית. בעלת משרד עו"ד המתמחה בדיני משפחה ובגישור, מגשרת מוסמכת, בוררת ונוטריון. נולדה וגדלה בכפר יונה.

מה הניע אותך להתמודד לתפקיד?

כשכיהנתי כחברת מועצה הבנתי כמה עוצמה יש לראש העיר. בעיקר בעיר קטנה, ראש עיר יכול להשפיע באופן דרמטי על המציאות היומיומית של תושבי העיר. טביעת האצבע שלו ניכרת בכל פינה.

מה מצב השוויון המגדרי בכפר יונה?

כרגע מכהנת ראשת עיר, הגברת שושי כידור-כחלון. במציאות הפוליטית בישראל, שבה ייצוג הנשים בזירה הארצית הוא נמוך יחסית, חשוב לתמוך יותר מאי פעם בקול נשי בזירה המקומית. אישה חכמה מביאה לשולחן ארגז כלים מגוון ועשיר.

מה הדבר הראשון שתעשי אם תיבחרי?

אסווג את העיר לאזורים ואחשב את תעריפי הארנונה בהתאם. התושבים שלנו כורעים תחת עול הארנונה ההזויה בעיר.

אילו נושאים חשוב לך לקדם?

אני רואה בחשיבות עליונה את פיתוח אזור התעשייה של העיר, שיכניס כסף לקופת העיר ויהיה מקור לתעסוקה ופרנסה בעיר וכמובן מקומות בילוי עבור התושבות והתושבים שלנו.

מסר לבוחרות ולבוחרים?

אני מתכוונת לייצג את התושבות והתושבים שלנו. להפוך את העירייה למקום שאליו פונים התושבים ושנותן להם שירות. אני אפסיק את המלחמות עם העירייה ואאחד את העיר.

פתח תקווה

ענת זנזוריבת 53, נשואה ליריב ואמא לבן ולשתי בנות. בעלת תואר ראשון במדיניות ציבורית ושלטון מקומי. בוגרת לימודי אימון בגישת הפסיכולוגיה האינדיבידואלית חברתית. עצמאית העוסקת בתחום הייעוץ והגישור למגזר העסקי והפרטי.

מה הניע אותך להתמודד?

את דרכי הציבורית התחלתי לפני כשמונה שנים כשהובלתי מאבק ציבורי נרחב בנושא זיהום האוויר בשכונות הצפוניות בעיר. בעקבות המאבק נחשפתי לנושאים רבים שזקוקים למענה. כך הבנתי שיש ביכולתי להביא לשיפור איכות החיים של התושבים. את דרכי הפוליטית התחלתי כמספר 2 של ראש העירייה הנוכחי. מוניתי לסגנית והחזקתי בתיק איכות הסביבה ובתיק התרבות. לימים, בשל חוסר הסכמה, החלטתי לעבור לשורות האופוזיציה.

מה לדעתך החשיבות של אישה בתפקיד הזה?

בשנים האחרונות אנחנו מתחילים לראות מגמה נפלאה שבה נשים מבינות שיש ביכולתן להביא ולהביע את כישורי המנהיגות והניהול שלהן, לצד יכולתן לשלב את תכונות ההקשבה, ההכלה וההסתכלות על התושב בגובה העיניים. וזאת בדיוק החשיבות והשילוב המנצח בין לנהל ולקדם עיר משגשגת ומצליחה.

אילו אתגרים מחכים לך?

אחד האתגרים הגדולים ביותר הוא להתוות תהליכי עבודה חדשים ונטולי פוליטיקה בכל הקשור בשירות לתושב. התושבים לא אמורים לחוש בשיח הפוליטי ובכוחניות שמתרחשת בעת קבלת החלטות על תקציבים. התושב מבחינתי הוא לפני הכל, ולכן גם כאשר תגיע הצעה שתורמת לתושב ממפלגה שיושבת באופוזיציה, לא אדחה אותה בגלל שיקולים פוליטיים כמו שקורה אצלנו כיום.

איך היית מתארת את מצב השוויון המגדרי בפתח תקווה?

לצערי כיום לא ניתן כמעט להשתמש במילה שוויון, כי הוא פשוט לא קיים. בפתח תקווה יש 29 חברי מועצה, ומתוכם רק ארבע נשים. בקדנציה שלי אני מתכוונת לקדם את הנשים לתפקידי מפתח ניהוליים ולאפשר גם לנשים להוביל ולשנות. חשוב שנשים תדענה שדלתות ההצלחה בכל תחום בחיים פתוחות עבור כל אחת בהתאם לכישוריה. גם ברשימה שלי תהיינה לפחות שתי נשים מובילות שיחד איתן ועם שאר הרשימה נוכל להצעיד את פתח תקווה להצלחה.

כיצד את מתכוונת לקדם שוויון מגדרי בפתח תקווה?

כמו שציינתי, גם אצלי ברשימה תהיינה נשים מובילות, בהחלט הייתי רוצה שנשים תתמודדנה על תפקידי מפתח בכירים בעירייה וככלל אוביל שינוי בעיר לבני נוער משני המינים על מנת שכל אחד מהם יוכל למצות את הפוטנציאל המקסימלי באישיותו ובכישוריו. העיר פתח תקווה היא עיר מעורבת והמילה שוויון מבחינתי היא לאפשר לכולם את אותן הזדמנויות.

מה הדבר הראשון שתעשי אם תבחרי?

אתחיל עם בחירות של ועדי שכונות, על מנת להבין מה הצרכים של התושבים בכל שכונה, בדגש על בחירות דמוקרטיות. לאחר שאלה ייבחרו, פשוט נתחיל עם מפגשים של ראשי השכונות על מנת ללמוד את הצרכים השונים של כל שכונה ושכונה. אני לא אוהבת לפעול מהמותן, מאוד חשובה לי דעתו של התושב, אני אוהבת להקשיב ולבסוף מקבלת החלטות מתוך מכלול הדעות, הצרכים והיכולות שלנו כעירייה.

מה הדבר שהכי חשוב לך לקדם?

אני מאמינה שאת נושא החינוך. כאשר אנחנו משקיעים ומחנכים את הילדים שלנו, קל יותר לאחר מכן לבנות תוכניות והצלחות לעבר העתיד. הבסיס של כולנו הוא החינוך. ברגע שמשקיעים בזה, הצלחנו על הדרך להוריד את רמת האלימות, להגביר את הביטחון האישי והכלכלי ולהוביל ילד להצלחה. יש מצבים שצריך להתחיל בנטיעת זרעים על מנת לקצור את הפירות.

מסר לבוחרות ולבוחרים?

הסלוגן של הבחירות שלי הוא 'מנהיגות ישרה למען התושב'. עבורי זה דרך חיים ומי שמכיר אותי יודע את זה. כך גם מתנהל קמפיין הבחירות שלי. אני דוגלת ביושרה ובאמינות לאורך כל הדרך. לא מתפשרת על האמת, על שקיפות ועל הרצון להביא לתושב את איכות החיים הטובה ביותר.

חריש

עידית ינטובילידת בלרוס, נשואה לוודים ואמא של חן (26), שי לי (24) וטאי (10.5). עלתה לישראל בתחילת העלייה הגדולה (דור 1.5). הנדסאית תקשורת חזותית, עבדה בעבר כרכזת קליטת עלייה בעיריית אופקים. מייסדת תחום קליטת העלייה והאזרחים הוותיקים בחריש. חברת מועצה מאז שנת 2018, משנה לראש העיר עד חג הפסח האחרון וכעת חברת מועצה מטעם האופוזיציה. פעילה במפלגת ישראל ביתנו משנת 2009.

מה הניע אותך להתמודד?

כשראיתי שהעיר יוצאת מאיזון, שאין חלוקה צודקת של מבני ציבור וקרקעות ציבוריות. בחג פסח האחרון גיליתי שהושק קמפיין חוצות המזמין משפחות חרדיות לגור בחריש. הקמפיין לא הובא לאישור המועצה. במקביל הושק גם קמפיין לציבור הכללי, אבל מדובר בשני קמפיינים נפרדים. זה לא הובא לדיון במועצה, בלי לשאול ובלי להתייעץ. ראש עיר לא אמור לנהוג בעיר כאילו היא שלו. ואז, במוצאי החג, ממש במימונה הודעתי במכתב וגם לציבור שאני פורשת מהקואליציה, מוותרת על תואר המשנה לראש העיר ומתמודדת לראשות העיר בבחירות הקרובות.

מה המשמעות של נשים במועצה המקומית?

צריך שיהיו גם גברים וגם נשים כדי לקבל תמונה כוללת ורחבה. אישה כראשת עיר, תנהל עם פחות שבטיות, בלי מחנות. אישה תוביל להידברות. אישה מביאה איתה חמלה לתפקיד וראייה רחבה יותר.

יש מושג שנקרא עיוורון גברי, יש דברים שגבר לא יכול לראות מעצם היותו גבר. פוגשים את זה הרבה בהיבטים של בטחון אישי. מקומות חשוכים נניח, גבר יכול לא לשים לב בכלל בעוד אישה תרעד מפחד. וזו ממש דוגמה על קצה המזלג.

מה האתגרים הצפויים לך?

לשמחתי, ברשויות מקומיות יש הרבה פחות ענייני ביטחון מדיניים. לא צריך להיות גנרל גדול, או איש צבא עם עמידה מאיימת. ובביטחון אישי כאמור, יש לנשים המון מה להגיד ולתרום. תמיד הנחתי שהאתגר יהיה מול הקהילות החרדיות נניח, שלרוב מנוהלות על ידי גברים, ואז פגשתי את הנשים של הקהילות האלו. מדהימות, מלאות כוח ותשוקה לחיים. אז אני מאמינה שגם שם נדע להתמודד.

איך היית מתארת את מצב השוויון המגדרי בחריש?

לוקה בחסר. אולי כמו בהרבה מקומות. אפשר לראות את זה בישיבות המליאה אצלנו, היום אנחנו שלוש נשים מתוך תשע. במועצה הבאה יהיו 15 חברות וחברי מועצה, ואני מקווה שנראה יותר נשים, והשינוי יקרה מעצמו. אגב, זה נכון גם בתפקידי ניהול. אני מבינה שנשים לפעמים בוחרות לא להיבחר לתפקידים כאלו, וזה מובן וזכותן. אבל האפשרויות חייבות להיות על השולחן.

כיצד את מתכוונת לקדם שוויון מגדרי בחריש?

מועצת נשים. מועצה שנקים אחרי הבחירות, ותהיה מורכבת מנשים מכל המגזרים וממגוון גילאים ומצבים משפחתיים כדי לטפל בבעיות ולצמוח קדימה באמת ובצורה שווה. היא תעסוק באירועים ייעודיים, במיגור אלימות ובסיוע בנקודות שבאמת צריך, לכל מגזר ומגזר. מועצה כזו תאפשר תמונה אמיתית, 360 מעלות על מצב הנשים, הנערות והילדות ברשות שלי.

מה הדבר הראשון שתעשי אם תיבחרי כראש רשות?

שינוי הגישה בתוך בניין המועצה. אנחנו כולנו משרתי ציבור. קמים וקמות בבוקר כדי לתת את השירות הטוב ביותר לתושבות ולתושבים בעיר.

מה הנושאים שהכי חשוב לך לקדם?

איזון בשטחי הציבור ובמבני הציבור בעיר. גם הציבור הכללי בעיר צריך לחיות במקום שבו הוא מקבל את כל התנאים. מתנס"ים פעילים, בתי קהילה מגוונים, פעילויות תרבות, גם בשבת.

מסר לבוחרות ולבוחרים?

האני מאמין שלי הוא "חיה ותן לחיות", "ואהבת לרעך כמוך גם אם הוא לא כמוך". האיזון שאני דורשת עבור העיר הוא מחויב. זו לא איזו גחמה. אנחנו צריכים לבנות פה מקום שטוב לנו בו, וטוב גם לשכנינו. ללא הבדלים של דת, מין או השקפה דתית. אחרי שנייצר פה את האיזון הדרוש, תתחיל הצמיחה אמיתית. בואו נדרוש באומץ את הברור מאליו, ומשם נצמח יחד. וזה יקרה באמת, בעיר שלנו, בחריש.

תגובות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

מה עוד מעניין אותך היום?

לראות את התמונה המלאה

פעם בשבוע אנחנו שולחות מייל שמחבר בין הכתבות ומציע לך דיון פמיניסטי מורכב.  

הדיון הזה חייב להתקיים ואנחנו זקוקות לעזרתך כדי להמשיך אותו

גם במלחמה, התפקיד שלנו הוא להביא את הסיפור האנושי ולתת במה לקולות של הנשים שלא תשמעו בשום מקום אחר.