מאת: ד"ר מטי הרכבי
הייצוג הנשי בזירה המוניציפלית לוקה בחסר באופן משמעותי. בשנים האחרונות, הודות למאמצי חקיקה ולפעילות אינטנסיבית של ארגוני חברה אזרחית, יש מגמת שיפור, אך הדרך עדיין ארוכה.
עם בחירתי לתפקיד ראש המועצה האזורית יואב בשנת 2011 היו ארבע נשים שכיהנו כראש רשות מקומית או אזורית מתוך 257 רשויות ברחבי הארץ. עם הזמן המספר עלה בהדרגה, ובשנת 2020 הגיע לשיא של 15 נשים. צמיחה משמעותית, ועדיין, ייצוג של פחות מ-6%. ייצוג חסר מאוד של מי שהן יותר ממחצית האוכלוסייה, וזאת בעולמות תוכן שבהם לנשים יש לרוב נגיעה יומיומית גדולה הרבה יותר מלגברים.
עם בחירתי לכנסת ופרישתי מראשות המועצה ביואב, נותרו 14 נשים בלבד המכהנות כראש רשות. בשנתי הראשונה כחברת כנסת, שהיא גם שנת בחירות מוניציפליות, שמתי לעצמי למטרה לעודד נשים להתמודד הן כראשות ערים ומועצות והן כחברות במועצות ערים ובמליאות. פעילותי בנושא באה לידי ביטוי בכמה מישורים:
מישור החקיקה
במישור החקיקה, הגשתי מחדש הצעת חוק שנועדה לסייע באחד החסמים הכלכליים העומדים בפני נשים שמתמודדות בבחירות המוניציפליות. הצעת החוק מורידה עבור מועמדות את אחוז הקולות המינימלי הנדרש על מנת לקבל החזר מהמדינה על הוצאות ההתמודדות בבחירות ובכך מקטינה את אלמנט הסיכון הכלכלי, שהוא חסם משמעותי עבור נשים.
אותה הצעת חוק הוגשה כבר בכנסת ה-24 על ידי ח"כ לשעבר ענבר בזק מ"יש עתיד" ועברה בקריאה טרומית גם בקולות חברי האופוזיציה דאז. הפעם, לצערי, ועדת השרים דחתה את ההצעה על הסף וללא דיון, אך בכוונתי להמשיך להתעקש להעביר אותה.
המישור הפוליטי
במישור הפוליטי, הקמתי בכנסת את השדולה לעידוד נשים להתמודדות בבחירות המוניציפליות. בפברואר השקנו את פעילות השדולה באירוע רב משתתפות בכנסת וביולי קיימנו אירוע רב משתתפים נוסף בסימן רשימות ריצ'רץ המשלבות מועמדות ומועמדים לסירוגין.
אתמול ערכתי כנס מיוחד שיזמתי יחד עם חה״כ אלי דלל לקראת הבחירות המוניציפליות בסימן רשימות ריצ'רץ' המשלבות נשים וגברים לסירוגין באופן שוויוני.
היה מרגש לראות נשים מישובים ברחבי הארץ שהחליטו להתמודד בבחירות וסיפרו לנו על מה שהוביל אותן לקבל החלטה משמעותית זאת וכן מועמדות ומועמדים… pic.twitter.com/umBpWBHuJe— ח"כ דר' מטי צרפתי הרכבי MK Matti Sarfatti Harcavi (@MattiSarfatti) July 5, 2023
המישור האקטיביסטי
במישור האקטיביסטי, אני נפגשת עם ארגוני חברה אזרחית – עמותת כ"ן, פורום 31, מיזם 5050, מיזם מקומית ועוד – מדברת בפני קהלים של מתמודדות ומקיימת פגישות מנטורינג אישיות עם מועמדות בבחירות, כפי שעושות גם חברותיי מפורום ה-14 של ראשות הרשויות, שאיתן אני בקשר. זהו פורום משמעותי מאוד עבור הנשים המעטות המכהנות בזירה לא פשוטה זו.
הניסיון מלמד שעל מנת לקדם ייצוג נשים בזירה המוניציפלית חשוב לפעול במקביל בכמה מישורים. המישור החקיקתי הוכיח את עצמו לאחר שב-2014 אושר התיקון לחוק הרשויות המקומיות שמעניק מימון בחירות גבוה יותר (תוספת של 15%) לסיעות שיש בהן ייצוג נשי של שליש לפחות. זהו מישור חשוב מאוד, אך אינו מספיק בפני עצמו. חשוב גם המישור האקטיביסטי, אותם מיזמים, ארגוני חברה אזרחית וקואליציות שפועלים במשותף למטרה חשובה זו ומעניקים הן כלים מעשיים להתמודדות דרך הכשרות ומנטורינג והן את מעטפת התמיכה והעידוד המשמעותיים כל כך.
קמפיין לעידוד התמודדות נשים בבחירות מקומיות 2018
נשים שמות לעצמן למטרה לקדם נשים
היום, כאשר אישה שוקלת להתמודד לראשות, למועצה או למליאה היא יודעת שהיא לא לבד ושעומדת לרשותה תמיכתן של חברות לדרך, של נשים ששמו לעצמן למטרה לקדם נשים ולהגדיל את הייצוג הנשי. אני מקווה שבבחירות 2023 נראה קפיצה משמעותית נוספת במספר הנשים המתמודדות והמנצחות בבחירות ביישובים ברחבי הארץ. אני מקווה גם שנראה נשים מהחברה החרדית ומהחברה הערבית מתמודדות אף הן, שם הייצוג הנשי מורכב ונמוך עוד יותר.
אין ספק שככל שהייצוג הנשי יגדל יותר, כך תצטרפנה עוד נשים שתעזנה לקפוץ אל המים העמוקים והסוערים של הפוליטיקה המקומית. בתקופה שבה אנו מתמודדות מול הפיכה משטרית שכוללת גם יוזמות חקיקה לצמצום מספר הנשים במוקדי קבלת החלטות, להדרת נשים מהמרחב הציבורי ולהרחקתן מהזירה הציבורית, אני מרגישה שחובתי, כנבחרת ציבור, לעמוד לצד נשים ולהקדיש מאמצים רבים בעידודן ובקידומן של נשים ששואפות להיות בעמדת השפעה.
בממשלה התמונה לא רק שאינה טובה, אלא שנראה שהיא אפילו במגמת נסיגה לרעה. לאחר שבממשלה הקודמת כיהנו מספר שיא של שרות, 9 מתוך 28 שרים, בממשלה הנוכחית הממשלה צמחה ל-32 שרים, אך מספר השרות צנח ל-6. במשרדי הממשלה מספר המנכ"ליות ירד מ-9, שאחת מהן הייתה האישה הראשונה שכיהנה כמנכ"לית משרד ראש הממשלה, למנכ"לית אחת בלבד.
בשלטון המקומי התמונה עגומה עוד יותר, וכמי שכיהנה כ-12 שנים כראש מועצה אזורית, סוגיית הייצוג הנשי בזירה זו, קרובה במיוחד ללבי.
בתמונה הראשית: כנס מדיה