בשבועות האחרונים אנחנו עדים לעליית מדרגה במלחמה בהטרדות מיניות בארץ ובעולם. אך הרבה לפני הארווי ווינשטיין וגל ההתמודדות הנכחי, חנה-יהודית המכבית היא אישה מיוחדת בהיסטוריה היהודית אשר נלחמה כדי לשנות סדרי עולם ולהוקיע את האונס. מיזם חדש מציע לצרף את דמותה לחגיגות החנוכה ולהקדיש לה בית חדש בשיר הקאנון "מעוז צור"

חַנָּה-יְהוּדִית הַמַּכַּבִּית
קָרְאָה לְמֶרֶד בַּיְּוָנִים.
אַמִּיצָה וַאֲמִתִּית
יָצְאָה נֶגֶד מְעַנִּים.
מֵאֹפֶל מְצוּקָה
הֵרִימָה נֵס וַאֲבוּקָה.
כָּךְ נִזְכֹּר
בְּשִׁיר מִזְמוֹר
דְּרוֹר נָשִׁיר בַּחֲנֻכָּה.

 

סיגל לאה רוה, מיוזמות המהלך, אשר כתבה את הבית החדש, כותבת על כך:

יש לנו בחנוכה גיבורה שיכולה למתג ולהוביל פעולה של נשים וגברים אשר יחד אומרים: די להשתקה ולאלימות מינית!
התארגנות חברתית חדשה מציעה להוסיף בית לשיר מעוז צור. הבית יספר את הסיפור הנשכח של חנה-יהודית המכבית שיצאה בגופה נגד אונס נשים והצליחה לשנות סדרי עולם.

גיבורת הסיפור – בת מתתיהו החשמונאי, מתועדת בכתבי יד עתיקים, בכך שהפסיקה את ההשתקה, היא לא הסכימה להימסר לשליט היווני לאונס כלולות. בחתונתה, מול כל הנכבדים היא קרעה את בגדיה ועמדה עירומה מול העם. חמשת אחיה המכבים רצו לשרוף אותה מפחד מנקמת השליט. אך היא הצליחה לשכנע אותם לעשות מעשה ולמרוד ברודן. כך, על פי המדרש, פרץ מרד החשמונאים שאת ניצחונו אנו חוגגים בחנוכה. רש"י אמר עליה ועל חנוכה "על ידי אישה נעשה הנס" ובקהילות צפון אפריקה סיפרו על הגיבורה הנשית וחגגו בחנוכה את "ראש חודש לבנות".

סיפורה שופך אור על השורשים האפלים והעמוקים של ההשתקה התרבותית סביב פגיעות מיניות בנשים ו (כן, גם) בגברים. זאת נקודת אור המאפשרת החלמה מהטראומה העתיקה. כפי שמדגישה ג'ודית לואיס הרמן בספרה "טראומה והחלמה" שתיקה והדחקה חיוניות לעיתים בטווח הקצר – אך הצעד הראשון של החלמה מטראומה הוא: לספר את הסיפור ושיאמינו לי!.
מי שיצרה את המיזם היא הסופרת ויזמת החברתית סיגל לאה רוה, לדבריה לחנה-יהודית המכבית יש מסר אקטואלי ורלוונטי מאד של אחווה ואחדות בין נשים וגברים שפועלים יחד להפסיק את ההשתקה סביב פגיעה ואלימות מינית.
יחד איתה מובילה את המיזם דגנית עמיר, שהיא גם הקואצ'רית של צוות המיזם. לדבריה, הרקע האישי שלה והפגיעה המינית שעברה בילדותה גרמו לה להבין כמה המיזם הזה חשוב. היא אמרה "חנה-יהודית המכבית נותנת לי כוח ואני יודעת שהיא תיתן כוח לאין ספור נשים נוספות. מה שחשוב לי זה שאני מעזה פשוט להגיד את האמת שלי בלב שלם ובנאמנות לעצמי. אני מפסיקה לשתוק. מפסיקה את ההשתקה העצמית והמשפחתית רווית האשמה והבושה על הפגיעה שנפגעתי. מרגישה אור מנקה ומיטיב שסוף סוף אני מאפשרת לו כניסה לבור המאפליה הזה. והבור שלי הוא גם פרטי וגם משותף לכל כך הרבה נשים וגברים אלה שעדיין שותקות/ים ואלה שכבר השמיעו קולם וסיפרו. הסיפור של חנה יהודית המכבית ליווה אותי בשנה האחרונה ונתן לי השראה והמון כוחות להמשיך ולהחלים ולעבור דרך כל כך הרבה כאב בושה אשמה וקרבנות חוסר אונים. חג החנוכה הזה יכול להיות התחלה של אור גדול וריפוי גדול".

יהודית חנה מכבים חנוכה פמיניזם דתי אונס אלימות מינית הטרדה מינית יוזמה יהודית הדלקת נרות

 

צוות המיזם חבר אל עמותת "רשות הרבים" והשיר עומד להיות מושר טקס חגיגי בנר ראשון בכיכר פריז בירושלים ובאירועים נוספים. מתוכנן קמפיין רשת בו ארגונים ומשפחות מוזמנים לצלם ולעלות לרשת את הדלקת נרות עם שירת השיר לכבוד גבורת המכבית, ולסמן: #המכבית.

אמניות ואמנים מוזמנים לאירועי קריאטיב ביום ראשון 10-12-17 בשעה 16:00 בירושלים וביום שני 11-12-17 בשעה 18:30 בחדרה. מידע נוסף על המידע ההיסטורי ועל האירועים אפשר למצוא בדף שנפתח השבוע בפייסבוק: חנה יהודית המכבית.
כל מי שרוצה לסייע למיזם הזה לקרות, רישמו #המכבית בתגובה
ומוזמנות ומוזמנים לכתוב הצעות, כיוונים, רעיונות, הסתייגויות, הערות והארות.
סיגל לאה רוה. Sigal.raveh@gmail.com

תגובות

תגובה אחת

  1. בימים אלו חשוב להאיר דמות כזאת שתשמש השראה לכולנו!
    בתקווה שבבית המחוקקים שלנו יהיה ייצוג הולם של נשים ותעזורנה ליצור כאן מדינת שלום ורווחה…
    #המכבית

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

מה עוד מעניין אותך היום?

חביבה מסיכה, זמרת ושחקנית תיאטרון יהודייה-תוניסאית משנות העשרים, הייתה דמות נערצת ואהובה הן בציבור היהודי והן בציבור התוניסאי הכללי. היא הייתה אישה יפה, ססגונית ושנויה במחלוקת, שניהלה חיי אהבה מגוונים וסוערים עם נשים וגברים, באופן פומבי ומוחצן. בגיל 27 נרצחה בידי מאהב יהודי קנאי. בספר שפורסם בשנת 2023 מסופרים קורות חייה.

שלחו לי פעם בשבוע את הכתבות החדשות למייל

לראות את התמונה המלאה

פעם בשבוע אנחנו שולחות מייל שמחבר בין הכתבות ומציע לך דיון פמיניסטי מורכב.  

הדיון הזה חייב להתקיים ואנחנו זקוקות לעזרתך כדי להמשיך אותו

גם במלחמה, התפקיד שלנו הוא להביא את הסיפור האנושי ולתת במה לקולות של הנשים שלא תשמעו בשום מקום אחר.