כמה שמחתי לראות את הכותרת לכתבה ״50% מבעיות הפריון מקורן בזרע לא תקין״. הו! סוף סוף ידברו על הדבר הזה שלא מדובר: בעיות פוריות הן ממש, אבל ממש, חצי באחריותו של הגבר.
אחרי אינספור כתבות, לחצים עקיפים וישירים, שיחות על גבי שיחות על הקפאת ביציות, שימור פוריות, שאיבות, הזרעות ומה לא, החל מגיל 30 בקרב נשים והשעון הביולוגי המתקתק, והנה סופסוף כתבה שמטרתה להכניס ללחץ גם את הגברים בהגיעם לרווקות מאוחרת, או פשוט, את הגברים.
אני פותחת את הכתבה ועיקרה הסבר ביולוגי אנטומי של מערכת הרבייה הזכרית. איך זרע נוצר ומה צריך בשביל הפריה. לא מספיק שהתיאור הוא ברמת שיעור מדעים בכיתה ז׳, הכותבת, שהיא רופאה, קוראת להם ״זרעונים״. אולי יותר נכון להגיד, שיעור מדעים של כיתה ד׳.
אני ממשיכה לקרוא בציפייה שבהמשך הכתבה אולי יתחילו להלחיץ גברים כפי שמלחיצים נשים. הנה זה מגיע, עוד רגע זה יופיע והפלא ופלא, זה לא הגיע. הופיע משפט קטן שאומר שיש קשר בין ההתחממות הגלובלית, תחתונים צמודים מדי וקרינה לבין ירידה באיכות הזרע. Seriously???
בסוף הכתבה, הכותבת, שהיא רופאת נשים בכלל עם מומחיות בפריון, מוסיפה שאם אחרי שנה של ניסיונות להיכנס להריון ללא הצלחה, כדאי שגם הגבר ייבדק. תודה באמת.
לצמצם את הפער
רפואת הפריון כל כך מוטה מגדרית, עד שאפילו כשכותבות על בעיות בזרע של גברים זה כאילו לא קשור אליהם. גם פה, לגברים יש אפס השפעה או אחריות על החלק שלהם באי הפריון, בעוד לנו, הנשים, מזכירים לפחות פעם בשנה, בבדיקה השנתית אצל הגינקולוגית, ש ״נו מה קורה? את כבר בת 35!".
אז רופאה יקרה, קוראות אהובות, גברים יקרים. הנה היא האמת לאמיתה: גם לגברים יש שעון ביולוגי. אין מה לעשות. הגיל יכול להשפיע על איכות הזרע. אם חשבתם שאתם יכולים לחכות עד אינסוף כדי להפוך לאבות, להחליק שמאלה וימינה ושאין הגבלה לגיל, טעיתם.
כמות הסיגריות, הוויד והאלכוהול שאתם צורכים משפיעה גם משפיעה על איכות הזרע שלכם וכך גם התזונה, עודף המשקל והפעילות הגופנית שאתם לא עושים. בעוד אנחנו מתוזכרות תדיר על כל ביצית שמתבזבזת בחודש, הגיע הזמן שגם אתם תתחילו לחשוב על זה עם כל רגע שעובר ואתם לא בני 20.
חקר הרבייה הזכרית
נכון, המדע הפלה אתכם במחקר הספציפי הזה על הרבייה הזכרית ורק בשנים האחרונות מתחילים לצמצם את פערי הידע על הזרע, איכותו וכשלונותיו. וכן, כפי שהמדע צריך להתנצל בפנינו על עודף ההתעסקות במערכת הרבייה שלנו, כך המדע צריך להתנצל על מיעוט המחקר של הרבייה שלכם. כל כך הרבה סבל היה נחסך עבור זוגות ונשים אם היו משקיעים טיפה יותר במחקר על הרבייה הזכרית ופחות בחיטוטים אינסופיים ברחם, בחצוצרות ובשחלות שלנו.
ודבר אחרון שמופנה לרופאות ורופאי המשפחה הנהדרים והנהדרות שיש לנו. אתם אלו שרואים את המטופלים הגברים בשגרה (אמנם פחות ממטופלות נשים שפוקדות את המרפאות יותר ועדיין…), הגיע הזמן לפתוח את הנושא הזה לשיחה עם כל גבר שמגיע אליכם, החל מגיל 30 שמעולם לא הכניס מישהי להריון ושאיננו אבא עדיין אך רוצה בכך בעתיד. ככה השיחה צריכה להיראות:
״אני רוצה להעלות נושא ואני יודע שזה יישמע קצת תלוש או מוזר אבל אסביר את עצמי בהמשך. אתה רוצה להיות אבא? חשבת על זה פעם? כי אתה בגיל שבו אורח החיים שלך כבר משפיע על איכות הזרע שלך ואתה לא רוצה להגיע למצב שתזדקקו לטיפולי פוריות בעתיד. שווה לחשוב על זה ולשנות את הרגלי צריכת החומרים שלך / פעילות גופנית/ תזונה כי הם משפיעים על איכות הזרע בעתיד״.
ככה, אולי, נצליח לחסוך טיפה סבל מנשים ללא בעיות פוריות שנאלצות לעבור טיפולי פוריות בהם פולשים לכל חלק וחלק בגופן, כשהבעיה היא בכלל הזרע של הגבר. נוכל לחסוך קצת מהאשמה, העול והטרטור. ואתם, גברים צעירים? גם לכם אין זמן. השעון הביולוגי שלכם, גם הוא מתקתק.
2 תגובות
מבחירת המילים ומהטענות שלך ניכר שאת רוצה שהגברים ירגישו אשמה וכישלון. לא מתקנים עוול בעוול.
חבל, הכתבה הזאת הייתה יכולה להיות עשירה בנתונים ומבוססת מחקר של הזרע הגברי במקום להשתמש בדמגוגיה.
בהחלט יש דגש גדול על הצד הנשי בבעיות פוריות שלא בצדק וזה גרם עוול ללא מעט נשים בהיסטוריה. אבל כשכל טענה על איכות הזרע בכתבה יכולה להיזרק לפח אם גבר היה רק מקפיא זרע בגיל 20, אז לדעתי יש פספוס של הנקודה האמיתית כאן. אין לאף אחד רווח מזה שיתייחסו לגברים ונשים בדיוק אותו הדבר לגבי לבעיות פוריות( כמו הרעיון שמה שיפתור את החוסר שוויון זה להלחיץ גברים יותר) במיוחד יש נקודות הרבה יותר טובות לדבר עליהם. כמו וריקוצלה שפוגעת בפוריות הגבר, ניתנת לתיקון בצורה מאוד קלה יחסית אבל עדין לא קיים הכרח רפואי לבדיקות איכות הזרע לפני מתן IVF ( במימון המדינה עד 2 ילדים אגב). פעם הבאה פחות כעס ותסכול ויותר פתרונות מועילים, כי באמת מדובר בבעיה רצינית ועל כן מגיע לה התייחסות רצינית נטולת "פגעו בי אז אני יפגע בהם בשם השוויון"