עמותת "עיגול לטובה" אוספת אגורה לאגורה ובכך מעודדת השפעה אזרחית

עורכת: שירה סיטון פרידפרטיג

*תוכן ממומן בשיתוף "עיגול לטובה"

דינה היא אישה עגונה בת 32. בעלה עזב אותה אבל לא מסכים לתת לה גט. כאישה דתייה היא הייתה רוצה מאוד להקים בית חדש בישראל, ללדת עוד ילדים, לחיות באהבה, אבל קודם היא צריכה לקבל גט. בית הדין הרבני הוא לא מקום קל לנשים עגונות, לכן דינה נעזרת בעמותת 'מבוי סתום' שמעניקה סיוע משפטי וסוציאלי למאות נשים מסורבות גט, וגם נלחמת עבורן ברמה הלאומית באמצעות עתירות לבג״צ, קמפיינים וגיוס תמיכה ציבורית.

מורן מתגוררת בקריות. היא הצליחה לעזוב מערכת יחסים מתעללת ולהציל את עצמה ואת ילדיה בזכות כוחות הנפש שלה ובעזרת עמותת 'מעון חירום לנשים' בחיפה. כעת היא פתחה דף חדש בחייה ועושה את צעדיה הראשונים כאישה עצמאית. עמותת 'רוח נשית' מסייעת לה לבסס את עצמה כלכלית, להשתלב בעולם התעסוקה ואפילו לקבל מלגה ולהירשם ללימודים.

כמו דינה ומורן, עשרות אלפי נשים בישראל נעזרות יום-יום בעמותות שעובדות במסירות ובאהבה כדי לסייע להן להתמודד עם סוגים שונים של מצוקה, החל מאלימות במשפחה ועד מקרים של  אפליה בעבודה, וכל מה שביניהם.

השפעה קטנה-גדולה

לפעמים נדמה כי יש כל כך הרבה צורך בעזרה בעולם, וכל כך מעט שאפשר לעשות כאישה אחת רגילה, לא עשירה, שמתמודדת עם מציאות חיים תובענית בעצמה.

דמייני מצב שבו בכל פעם שאת קונה משהו — כמו קפה הפוך, סוודר או אפילו פשוט עושה קניות בסופר — את תורמת בקטנה לנשים שזקוקות כל כך לעזרה שלך.

שילמת באשראי על הקנייה שלך והופ, הפכת פילנתרופית ללא מאמץ. נשמע פשוט? נכון, זה באמת פשוט, וזה בדיוק מה שעושה עמותת 'עיגול לטובה', שמציעה מנגנון פשוט וחכם: כל עסקה לא עגולה בכרטיס אשראי מעוגלת לשקל הקרוב, והאגורות הקטנות שהצטברו מועברות כתרומה לעמותות לפי בחירתך. אם קנית למשל ב47.60 שקלים, העסקה תעוגל ל-48 שקלים, ו-40 האגורות הנוספות יועברו לתרומה לעמותות שבחרת בתהליך ההצטרפות ל'עיגול לטובה'.

יכול להיות שאגורות ספורות נשמעות לך כמו סכום קטן מדיי, ואת צודקת. התרומה החודשית המצטברת עבור כל תורמ.ת היא באמת קטנה ומגיעה בממוצע לחמישה שקלים בלבד, אבל הכוח המצטבר של התרומות הקטנות הגיע השנה לסכום כולל של שלושים מיליון שקלים!

מאז שנוסדה בשנת 2008, 'עיגול לטובה' יצרה אפקט אדיר של סכומים זעירים שמועברים לתרומה בסך 180 מיליון שקלים.

מיליוני השקלים שנאספים נתרמים ל-255 העמותות החברות ב'עיגול לטובה ומחולקות לעשרה תחומים חברתיים מגוונים, כגון חינוך, בריאות, קשישים וניצולי שואה, ילדים ונוער בסיכון ועוד. המשותף לכולן הוא תמיכה וסיוע לחברה האזרחית בישראל.

העמותות נדרשות לתנאי סף גבוהים, ועוברות תהליך של סינון ופיקוח קפדני, כך שהשקיפות, האמינות, והעשייה המשמעותית שלהן מובטחת. את רשימת העמותות המלאה אפשר לראות כאן.

איך זה עובד?

ההצטרפות ל'עיגול לטובה' פשוטה: כל שעלייך לעשות הוא לבחור עד שלוש עמותות מתוך הרשימה שמרגשות אותך ונוגעות לליבך, ואליהן יועברו עודפי האגורות שלך. לאחר מכן תתבקשי להזין את מספר תעודת הזהות וארבע ספרות אחרונות של כרטיס האשראי. מכאן המערכת תדאג לכל השאר, בקלות ובאופן מאובטח.

אל המיזם הצטרפו כבר מעל ל-660 אלף ישראליות וישראלים, אבל בישראל יש כיום לא פחות מ-13 מיליון כרטיסי אשראי, כך שפוטנציאל הנתינה אדיר. ברוח חג החנוכה תחשבו איך כל אחת מאיתנו היא אור קטן אבל כולנו יחד אור איתן!

המצוקה הנשית במלחמה

בישראל 2024, בנוסף למלחמה הקשה מאז השבעה באוקטובר, מתרחשת מלחמה נוספת — מלחמה יומיומית של אלפי נשים הנאבקות על ביטחונן, על זכויותיהן ועל היכולת לחיות חיים בכבוד ובביטחון אישי. ב'עיגול לטובה' שמו לב שבשנה האחרונה, באופן טבעי, הקשב הציבורי, כמו גם התקציבים והתרומות, הופנו למצב החירום שהביאו עמם השבעה באוקטובר והמלחמה שעדיין מטלטלת את כולנו, והעמותות שאינן עוסקות ישירות במלחמה נותרו מאחור. אך בעוד תשומת הלב הציבורית נדדה, המצוקות שהיו עוד קודם לא נעלמו, ולהיפך, בחלק מהתחומים הן אף החריפו.

"אפשר לראות את זה בכל תחום שקשור למצוקות של נשים", אומרת הלה אנגלברג בן אהרון, מנהלת תחום עמותות ושיווק בעיגול לטובה. "למציאות המלחמה יש השלכות גם על הנושא הזה. המתח והלחץ לעיתים קרובות גורמים לאלימות מוגברת כלפי נשים, הממשלה והרשויות מתקשות להתמודד עם זה והקשב הציבורי פשוט לא מופנה לכך כרגע. המשאבים הופנו למקומות אחרים, אבל המצוקה של הנשים רק מחמירה. מנתוני עמותת שדולת הנשים בישראל נרצחו השנה כבר 36 נשים, ובשנתיים האחרונות יש עליה של 33% באלימות כלפי נשים. לא יכולנו להישאר אדישים".

בעקבות כך יצאה 'עיגול לטובה' במהלך חברתי משותף עם האגף לבנקאות חברתית של בנק הפועלים, כדי לחזק באופן מיידי 15 עמותות נבחרות המסייעות לנשים במגוון תחומים.  בנק הפועלים התחייב להכפיל כל תרומה שתועבר לארגוני הסיוע לנשים בפרק הזמן שהוגדר למהלך, וכך כל תרומה שנעשית דרך כרטיסי האשראי הופכת לבעלת השפעה כפולה ומשמעותית במיוחד.

העמותות המשתתפות במיזם הסיוע לנשים נבחרו בקפידה, מתוך דגש על גיוון ושירות למגוון מגזרים ואזורים ברחבי ישראל. ברשימה נכללות עמותות המסייעות לנשים הסובלות מאלימות, כגון 'פורום מיכל סלה', 'נשים למען נשים' ו'רוח נשית'; עמותות המתמקדות בנשים מהמגזר החרדי, כגון 'בת מלך', ובנשים מהמגזר הערבי, כגון 'כייאן'; וכן ארגונים התומכים בנפגעות תקיפה מינית, כגון 'איגוד מרכזי הסיוע לנפגעות תקיפה מינית', ובנשים שורדות זנות, כגון 'לא עומדות מנגד'. את הרשימה המלאה של 15 העמותות המשתתפות אפשר לראות כאן.

"מצוקת הנשים לא נעלמה והעמותות ממשיכות לפעול למענן", מוסיפה הלה. "אני מדברת עם מפעילות העמותות ושומעת את הסיפורים מאחורי העשייה, שממחישים עד כמה העבודה שלהן משמעותית יותר מתמיד. מרכזי הסיוע לנפגעות תקיפה מינית, למשל, לא רק אספו והציפו מידע על הפשעים המזעזעים נגד נשים בשבעה באוקטובר, אלא גם הצליחו לנסח דו"ח מעמיק שהוביל להכרה ציבורית בעולם כולו. שדולת הנשים בישראל משקפת נתונים מטרידים, הנוגעים לביטחון ומעמד הנשים, ועמותות המפעילות מקלטי חירום לנשים ולילדיהן המשיכו לתפקד בגבורה גם תחת אזעקות וטילים. זה מעיד על מחויבות יוצאת דופן של העמותות למצוקות הנשים בישראל".

כך תעגלי לטובה

כל מה שצריך לעשות כדי להצטרף, לתרום ולהיות חלק מהפרויקט החשוב של תמיכה בעמותות המסייעות לנשים במצוקה, הוא להיכנס לאתר הייעודי ולבחור לעגל את עודף האגורות במיוחד עבורן. האגורות שיתקבלו יתחלקו שווה בשווה בין העמותות.

זו פעולה פשוטה וקלה, שהתרומה האישית שלה אולי נראית קטנה, אך יש לה משמעות עצומה עבור העמותות הללו. כל אגורה מצטרפת לשנייה ויוצרת בסיס תקציבי קבוע שמאפשר להן להמשיך לפעול, לתמוך בנשים, ולשנות חיים. עיגול קטן בכרטיס האשראי שלך יכול להפוך לאור גדול עבור אישה שנאבקת על חייה או מנסה ליצור אותם מחדש. זהו רגע שבו את יכולה לעשות משהו קטן עם השפעה גדולה — להביא תקווה, חוסן ואפשרויות חדשות לנשים שזקוקות לכך יותר מכל.

יש משהו כל כך פשוט ויפה במעשה הזה: לקחת עודף אגורות קטן ולתת לו השפעה עצומה, להפוך אותו לתמיכה ממשית בחייהן של נשים הזקוקות לעזרה.

"גם אגורות קטנות יכולות לשנות חיים", אומרת אנגלברג בן אהרון, "זה נותן הרגשה טובה, הופך כל אחת לפילנתרופית, ועוזר להפיץ את הבשורה על החשיבות של ערבות הדדית".

יחד, במעשים קטנים, אנחנו יכולות ליצור שינוי.

עכשיו הזמן לעשות משהו טוב. עגלי לטובה ועשי הבדל גדול.

תגובות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

מה עוד מעניין אותך היום?

הפסקת האש תחזיר אלינו את החטופות והחטופים ותציע רגע של נשימה, אבל האם היא באמת מקרבת את סיום הלחימה או רק משמרת את מעגל האלימות? בזמן שהשיח הישראלי נשאר תקוע בתוכניות ביטחוניות, הפלסטינים ממשיכים להיאבק על חייהם ועל עתידם. הגיע הזמן לשאול לא רק איך ממשיכים, אלא איך עוצרים – ואולי גם לדמיין סוף אחר
בכנס הסירוב למלחמה, חיילים ומילואימניקים לשעבר דיברו על הקונפליקט בין ערך השירות לבין ערכים מוסריים: "לא נשרת במלחמה שאין לה סוף, שמשרטת אינטרסים פוליטים, ושאין בה כוונה להחזיר את החטופים". הם קוראים להפסיק את מעגל האלימות ולמצוא פתרונות מדיניים שיביאו לשינוי אמיתי.
מה עומד מאחורי שינוי המדיניות של כוחות הביטחון? כשהמידע הכמוס ביותר מוצא דרכו לציבור כמעט ללא סינון, נראה כי מדיניות "העמימות" הפכה לחשיפה מכוונת. אבל מה המשמעות של המהלך הזה? האם אנחנו מקבלים גם תשובות על המערכות הקריטיות לעתידנו – כמו תהליכי הפקת לקחים וחשבון נפש? שירה ברבינאי שחם בטור חדש, שואל את כל השאלות הנכונות.

שלחו לי פעם בשבוע את הכתבות החדשות למייל

לראות את התמונה המלאה

פעם בשבוע אנחנו שולחות מייל שמחבר בין הכתבות ומציע לך דיון פמיניסטי מורכב.  

הדיון הזה חייב להתקיים ואנחנו זקוקות לעזרתך כדי להמשיך אותו

גם במלחמה, התפקיד שלנו הוא להביא את הסיפור האנושי ולתת במה לקולות של הנשים שלא תשמעו בשום מקום אחר.