הנציב האזורי של העיר דאר א-סלאם בטנזניה, פול מקונדה, הודיע ב8 במרץ, במסגרת חגיגות יום האישה הבינלאומי ​, על כוונתו להגיש לפרלמנט של טנזניה הצעת חוק לפיה גברים יתבקשו להעביר ארבעים אחוזים ממשכורתם החודשית לחשבונות הבנק של נשותיהם.

"אעתור לאסיפה הלאומית להכניס חוק שיורה כי ארבעים אחוז ממשכורתם של גברים בעבודה רשמית ינוכה ויוחזר לחשבונות הבנק של בנות זוגם עקרות הבית"

לדברי מקונדה, הרעיון נהגה כיוון שהוא אינו רוצה שנשים תהיינה מתוסכלות בגלל מחסור בכסף. כמו כן, אמר כי יש צורך בחוקים מחמירים המחייבים גברים לציין בצוואותיהם כי נשותיהן יהיו האפוטרופוסים הבלעדיים על רכושם במידה וימותו לפניהן. מטרתו של מקונדה בהעברת חוקים אלו היא לפתור את בעייתן של נשים אלמנות רבות הפוקדות את משרדו בבקשות להתערבותו לאחר שאיבדו את כל מה שהיה להן, עם מות בעליהן.

מאידך, ההצעה של מקונדה עוררה זעם בקרב הטנזנים שהביעו את מורת רוחם ברשתות החברתיות:

 

 

 

באוגוסט 2019 עורר מקונדה סערה נוספת, כשאמר שהוא והממשל שוקלים לחשוף את זהותם של כל הגברים הנשואים בטנזניה באתר אינטרנט ממשלתי. מקונדה קיווה שעל ידי כך יפסיקו גברים נשואים לנצל במרמה רווקות שאינן יודעות את הסטטוס המשפחתי שלהם. לדברי מקונדה, במידה והצעה זו תתקבל היא תציל נשים צעירות רבות בדר א-סאלם מ"שברון לב מיותר".

"קיבלתי הרבה תלונות מנשים צעירות. נשים רבות מאזור דר א-סאלם הונו והולכו שולל פעמים רבות ונמאס להן. גברים הבטיחו להתחתן איתן ואז נטשו אותן. זה משפיל. אם נסתכל על החוקים שיש לנו במדינה, יש סעיף שמגן על נשים, שהובטחו להן נישואין, רק כדי להשתמש בהן ולהשליך אותן. אנו רוצים להשתמש בסעיף זה על מנת להביא שפיות למערכות יחסים"

מקונדה המשיך ופנה ישירות גברים

"אם שיקרת לאישה שתתחתן איתה אבל בסוף השתמשת בה וזרקת אותה, תהיה מוכן, אנחנו באים אליך".

מקונדה ידוע במאמציו להעצמת נשים כנציב האזורי של דר א- סאלם. רק לאחרונה הציג קו טלפוני אליו נשים יכולות להתקשר בבקשת עזרה ממשרדו. גישתו של מקונדה יוצאת דופן במדינה השמרנית שזכתה לאחרונה לגינוי בינלאומי לאחר שחוקקה חוק האוסר על נערות בהיריון ללכת לבית הספר. לפני כשנתיים הפעילו רשויות החינוך במדינה יחידה מיוחדת שמטרתה היתה לאסור נערות בהיריון הישר מבתי הספר.

החברה הטנזנית היא חברה שמרנית ופטריארכלית ברובה והחוקים הנוקשים נגד תלמידות בהריון מהווים ביטוי של תפישות חברתיות עמוקות על מקומן ותפקידן של נשים. אלה מגיעים מנורמות מסורתיות שעדיין פופולריות מאוד במדינה. ובעוד החוקים מבקשים להרחיק צעירות בהיריון, הם לא מדברים כלל על הצעירים שהכניסו אותן להיריון.

על מנת שהצעותיו של מקונדה יתקבלו, יהיה עליו להתגבר על המנהגים המקומיים שנטועים במסורתיות שלעיתים נתפסת כאנטי-קולוניאליסטית או אנטי-אימפריאליסטית.

בעוד שעושה רושם כי מקונדה פועל רבות לצורך קידום מעמדן של נשים במדינתו, בתחילת השנה אסרה ארצות הברית על כניסתו לשטחה לאור "מעורבותו בהפרות חמורות של זכויות האדם, הכוללות את ההכחשה הבוטה של הזכות לחיים, חירות או ביטחון של אנשים" מירב הביקורת על מקונדה הינה על רדיפה של הקהילה הלהט"בית בטנזניה לאחר שבנובמבר 2018 איים לעצור את כל ההומואים בדאר א-סלאם.

https://www.facebook.com/miriam.gvaram/posts/10157870018564754


הרפובליקה המאוחדת של טנזניה היא מדינה השוכנת במזרח אפריקה. וגובלת בקניה, אוגנדה, רואנדה, בורונדי, קונגו, זמביה, מלאווי, מוזמביק והאוקיינוס ההודי. הרפובליקה הוקמה כאיחוד של טנגניקה וזנזיבר.

תמונה בראש הכתבה: plus tv africa

תגובות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

מה עוד מעניין אותך היום?

הממשלה הפלסטינית היוצאת | צילום: רויטרס
לפני כחודש התפטר ראש הממשלה הפלסטיני מתפקידו במהלך שהחל שרשרת של מהלכים ורופורמות ברשות הפלסטינית. מה מסמנים המהלכים האלה, ואיך זה ישפיע עלינו? גלי אלון בסדרת כתבות על הפוליטיקה הפלסטינית

לראות את התמונה המלאה

פעם בשבוע אנחנו שולחות מייל שמחבר בין הכתבות ומציע לך דיון פמיניסטי מורכב.  

הדיון הזה חייב להתקיים ואנחנו זקוקות לעזרתך כדי להמשיך אותו

גם במלחמה, התפקיד שלנו הוא להביא את הסיפור האנושי ולתת במה לקולות של הנשים שלא תשמעו בשום מקום אחר.