איגוד העובדות והעובדים הסוציאליים חייב להביע עמדה מול גל החקיקה להפיכה משטרית בישראל

מאת: נועה רגב, רותי סופר-אלנקוה, נועה שי, רויטל עו"ס סדר דין- עובדות סוציאליות בשם קבוצות "עו"סות דמוקרטיה"

עריכה: שירה סיטון-פרידפרטיג

 

בימים האחרונים עובדות ועובדים סוציאליים מכל תחומי המקצוע והשירותים ומכל רחבי הארץ חתמו על פנייה לאיגוד העובדים הסוציאליים בבקשה להביע עמדה מקצועית חד-משמעית אל מול גל החקיקה שמקדמת הממשלה הנוכחית ואל מול הקרע בחברה הישראלית. עמדת האיגוד צריכה להיות ברורה וחד משמעית ולהתריע בפני הסכנות העתידיות למדינת ישראל, לקהל מקבלי השירות ולמקצוע העבודה הסוציאלית. על האיגוד להשתמש בכל הכלים העומדים לרשותו, ובכלל זה השבתה כללית של השירותים החברתיים בישראל, אם החקיקה תעבור בקריאה שנייה ושלישית.

זוהי חובתו המקצועית והמוסרית של האיגוד שמטרתו לקדם את מקצוע העבודה הסוציאלית ואת המדיניות החברתית בישראל.

תיקוני החקיקה שמקדמת הממשלה הנוכחית פוגעים פגיעה קשה ביסודות הדמוקרטיים ובעצמאות מערכת המשפט ושומרי הסף. קיים איום ממשי על עקרונות המשפט החוקתי והציבורי בישראל, שלאורך השנים היו המגן לאוכלוסיות מוחלשות, לפיתוח ולהגנה (החלקית, יש לומר) על הזכויות החברתיות ועל זכות ההתאגדות. האיומים שמשמיעה הממשלה הנוכחית על המשטר החוקתי ועל פרשנות חוקי היסוד של מדינת ישראל, כמו גם הקריאה להחלשת שומרי הסף, מאיימת על כל תחום הרווחה והשירותים החברתיים. את ההישגים בתחום זה השגנו בעמל רב, והם אינם מספיקים. חוק-יסוד: כבוד האדם וחירותו שימש לאורך השנים עוגן להכללת עיקרון השוויון ואי-ההפליה, שהם מושכלות היסוד בעשייה המקצועית שלנו.

בנוסף, קידום מהלכי הממשלה פוגעים פגיעה אנושה במחויבות האתית שלנו כעובדות ועובדים סוציאליים, כפי שעולה מהקוד האתי המקצועי של העבודה הסוציאלית. קוד זה מעגן, בין היתר, את החובה לקידום חברה מתפקדת ומאורגנת על-פי עקרונות דמוקרטיים; קידום שוויון הזדמנויות ואי-הפליה ופעולה נמרצת להכחדתה; שיתוף הפרט בתהליכים הנוגעים לרווחתו ומתן אפשרות להשפיע עליהם וקידום מדיניות וחקיקה למען שיפור התנאים הסוציאליים וקידום הצדק החברתי. כל העקרונות המהותיים האלו, העומדים בליבת העיסוק של העו"ס, ייפגעו אם החוקים המוצעים יחוקקו.

אנו רואות כי הממשלה מנכסת הטבות סוציאליות ומשאבים חברתיים לסקטורים ספציפיים ומתנגדות לכך. זהו שימוש לרעה במשאבי מדינת הרווחה, והוא מתאים למשטרים חשוכים ודכאניים שקיימת בהם התניה של קבלת זכויות סוציאליות בנאמנות לשלטון.

חלק ממהלכי ההפיכה המשטרית כוללים איום על הפרופסיות המקצועיות ועל שומרי הסף. ישנו ניסיון לשנות ולצמצם את תנאי ההכשרה של מטפלות באמנות למשל, כך שיהיו עם סינון תכנים וללא פיקוח אקדמי, ובהמשך ישנו תכנון ליישם שינויים אלו בפרופסיות נוספות פרא-רפואיות וטיפוליות, כולל מקצוע העבודה הסוציאלית. שינויים אלו יפגעו פגיעה אנושה במקצועיות השירותים הניתנים, בעובדות הסוציאליות וכמובן בקהל הפונים.

מומחים מתריעים כי מעמד ההסתדרות כאיגוד מקצועי נמצא בסכנה מיידית וחמורה אם ההפיכה המשטרית תקודם ותעבור, וכך גם זכויות עובדים בסיסיות. זכות השביתה, זכות ההתאגדות, חוקי שכר מינימום, אורך שבוע עבודה, וזכויות עובדים נוספות, כל אלה עומדים בסכנה ופוגעים פגיעה אנושה בקהל מקבלי השירות ובנו כעובדות.

לא ייתכן כי פרופסיות ציבוריות אחרות משמיעות את קולן כעת, ודווקא האיגוד המקצועי שאמון על רווחתן ושלומן של אוכלוסיות מגוונות שונות בחברה הישראלית ישתוק. הנהגת האיגוד נבחרה כדי לפעול למען צדק חברתי, קידום הרווחה והמקצוע שלנו. כל אלו בסכנה מיידית וממשית!

תקנון איגוד העובדות והעובדים הסוציאליים קובע באופן חד-משמעי כי מטרות האיגוד בתחום החברתי כוללות" מחויבות לנקיטת עמדה פעילה בנושאים חברתיים מתוקף ערכי המקצוע ומתוקף תפקידיו המסורתיים של העובד הסוציאלי המעוגנים ומושרשים בבסיס המקצוע: עמידה כמתריע חברתי, כסוכן שינוי, וכמסנגר חברתי; כגורם המגיב באופן קבוע על מדיניות הרווחה של הממשלה; כגורם הפועל לאיתור בעיות חברתיות ומציע פתרונות ויוזמות להתמודדות עמן לגורמים הרלוונטיים וכגורם היוזם שיתופי פעולה של התושבים בתחומים החברתיים וכיוזם חוקים ואמנות הקשורים לזכויות האדם והפרט".

העקרונות המתווים את מקצוע העבודה הסוציאלית עומדים בפני סכנה ברורה ומיידית במציאות שבה חוקי ההפיכה המשפטית ייכנסו לתוקף. אנו קוראות לאיגוד לבצע את תפקידו וייעודו, לפעול למען העקרונות שעליהם מושתת המקצוע, למנוע הפליה ופגיעה באוכלוסיות מוחלשות ולמנוע את הפגיעה במקצוע העבודה הסוציאלית.

כשהממשלה פוגעת בזכויות, על איגוד העובדים הסוציאליים לעמוד על המשמר ולהגן עליהן.

תגובות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

מה עוד מעניין אותך היום?

גלי אלון מביטה נכוחה על יום הזכרון ומבינה שהסמלים הנצחיים של הקרבה למען אדמה ועם הם דרך לגרום לכולנו להקרבות גדולות מנשוא שמקדשות את המוות ולא את החיים. היא מסרבת לאמץ את הנרטיב של טוב למות בעד ארצנו וקוראת להפוך את היום הזה ליום של התנגדות ומחאה כי מוות ואלימות הם לא ברירת מחדל.
צילום: סיה רם שצ'ופק
מה קורה כאשר פוגשות פוגע שמודה שפגע, לקח אחריות על מעשיו ואף ישב בכלא? אתי בן שימול פגשה אדם כזה במהלך נסיעה באוטובוס וזה הביא אותה למחשבות מרובות על אפשרויות אחרות של עשיית צדק במקרים של אלימות נגד נשים ואלימות מינית בפרט. היא מתארת לנו את המחשבות שהמפגש יצר אצלה ועל הטלטלה הרגשית אחריו
הפער המגדרי הולך וגדל בין גברים לנשים בהקשר של התפתחות ומימוש עצמי ולאחר מהפכת מיטו. הדבר משפיע על מה שקורה באפליקציות היכרויות ומשאיר נשים מתוסכלות ללא מציאת בן זוג. בעידן שנדמה שהוא לכאורה עם שפע אופציות, בפועל הפערים גדולים וחוסר ההבנה של כל צד אחד את השני גורם לתסכול.

לראות את התמונה המלאה

פעם בשבוע אנחנו שולחות מייל שמחבר בין הכתבות ומציע לך דיון פמיניסטי מורכב.  

הדיון הזה חייב להתקיים ואנחנו זקוקות לעזרתך כדי להמשיך אותו

גם במלחמה, התפקיד שלנו הוא להביא את הסיפור האנושי ולתת במה לקולות של הנשים שלא תשמעו בשום מקום אחר.