הבוקר, יכולה התנועה הפמיניסטית בארגנטינה לרשום לעצמה הישג היסטורי, עם אישור החוק שמתיר ביצוע הפלות עד לשבוע ה-14 של ההיריון ולאחריו: במקרה של הריון שמסכן את חיי האם או במקרה של הריון כתוצאה מאונס.

לאחר לילה מתוח ובתום דיון ארוך ואינטנסיבי שארך כ-12 שעות והסתיים בשעות הבוקר המוקדמות, עבר החוק ברוב גדול מהצפוי של 38 מול 29 ונמנע אחד.

הצעת החוק הובאה לאישור הסנאט לאחר שאושרה לפני כשלוש שבועות על ידי "הבית התחתון" (בית הנבחרים הארגנטינאי, להבדיל מהסנאט שנקרא "הבית העליון") ברוב של 131 לעומת 117 ושישה נמנעים. בהצעת החוק תמך גם הנשיא, אלברטו פרננדז, בהתאם להבטחת הבחירות שלו. ב-2018 הצעת חוק דומה עברה בבית התחתון אך נפלה בהצבעה בסנאט. על פי החוק שהתקיים עד כה בארגנטינה, ביצוע הפלות היה אסור, למעט במקרה של הריון שמסכן את חייה או את בריאותה של האם או במקרה של הריון כתוצאה מאונס.

ההצבעה שהתקיימה היום הייתה מלווה בהפגנות רבות, של תומכות ותומכים שהצטיידו בדגלים ומטפחות ירוקים, סמל המאבק, עם הסיסמה 'הפלה חוקית, בטוחה וחינמית' (aborto legal, seguro y gratuito). כנגד הפגנות אלו, התקיימה הפגנה של מתנגדות ומתנגדי ההפלות, מצוידים בדגלים ומטפחות בצבע תכלת, אשר נתמכו במידה רבה על ידי הכנסייה וזרמים דתיים נוספים.

אישור חוק ההפלות הוא תוצאה של פעילות נחושה וארוכת שנים של הפעילות הפמיניסטיות בארגנטינה שהתעקשו, למרות משבר הקורונה, שהחוק יעבור עד סוף השנה הנוכחית. לתנועה הפמיניסטית בארגנטינה יש היסטוריה של מאבקים עוד מתחילת המאה ה-20. עם זאת אין ספק שבשנים האחרונות קיימת האצה של המאבק שבאה לידי ביטוי, בין היתר, בהפגנות ושביתות בנושא האלימות, בחקיקה של חוקים שמעגנים שוויון בייצוג במוסדות הציבוריים ואפילו בדיונים שמתקיימים לגבי היבטים מגדריים של השפה. מדובר בתהליכים שמובלים כיום בעיקר על ידי הדור הצעיר שמצליח להביא את דרישותיו עד למוסדות הפוליטיים, במקביל לפעילות אינטנסיבית ברחוב וברשתות החברתיות.

מצדדי החוק קיבלו את תמיכתם של מאות ארגונים במדינה, כולל ארגונים שעוסקים בתחום הבריאות ומוסדות אקדמיים רבים. מעבר לטענה הערכית לגבי זכותה של האישה על גופה, מצדדי החוק החדש מבססים את עמדתם על המציאות הקיימת בשטח, בה עשרות אלפי נשים נפגעות מדי שנה כתוצאה מהפלות שנעשות באופן מחתרתי. מתוך כך הם מדגישים שהחוק הוא הכרחי ללא קשר לעמדה האידיאולוגית של כל אחד ואחת בנושא.

החוק החדש מחייב גם הכשרה של צוותי החינוך והבריאות בתחום החינוך המיני, מתוך פרספקטיבה מגדרית. השאיפה היא שכל אישה תקבל את כל המידע הרלוונטי כך שתוכל לקבל את החלטותיה בצורה מושכלת ועצמאית.

בעקבות אישור החוק, ארגנטינה מצטרפת לקבוצה מאוד מצומצמת של מדינות באמריקה הלטינית (קובה, גיאנה, פוארטו-ריקו ואורוגואי) שבהן קיימים חוקים דומים. כעת ארגונים פמיניסטיים ברחבי היבשת מצפים לקדם חקיקה דומה בשאר המדינות שמתמודדות עם אותן בעיות.

צילום תמונה בראש הכתבה: EFE

תגובות

תגובה אחת

  1. למה בתור פמיניסטית אני צריכה לתמוך בהפלות? אני מתנגת להפלות ואני פמיניסטית.
    אני סבורה שהפלה היא רצח ואין שום צד להצדיק דבר כזה בשם הפמיניזם.
    אני לא מבינה למה אתן לוקחות צד בנושא טעון זה בשם הפמיניזם.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

מה עוד מעניין אותך היום?

נשים בעלות דעות שונות, אמונות שונות נפגשות ומדברות על כל מה שדומה וגם על השונה, בכבוד, הקשבה והכלה. מחפשות את המשותף מתוך כאב על המצב בחברה, על הפילוג והכוחנות. גם בזמנים כאלה אפשר ונכון למצוא ולתת מקום לדומה ולמחבר.
ביאן אבו סולטן
ביאן אבו סולטן היא עיתונאית פלסטינית המתגוררת בעזה. כשפלש צה"ל לבית החולים שיפא, נעלמה ביאן למשך ימים ארוכים והשמועות סיפרו שנעצרה על ידי צה"ל. תעלומת היעלמותה הביאה את עדן קלייבן-פקטר לחקור את סיפוריהם של עיתונאים עזתים במלחמה

לראות את התמונה המלאה

פעם בשבוע אנחנו שולחות מייל שמחבר בין הכתבות ומציע לך דיון פמיניסטי מורכב.  

הדיון הזה חייב להתקיים ואנחנו זקוקות לעזרתך כדי להמשיך אותו

גם במלחמה, התפקיד שלנו הוא להביא את הסיפור האנושי ולתת במה לקולות של הנשים שלא תשמעו בשום מקום אחר.