הסערה שהסעירה את המשחקים האולימפיים

מאת: אנאבל לי I עורכת: שירה סיטון פרידפרטיג

אחד האירועים שהסעירו השבוע את הספורט האולימפי הוא קרב האגרוף בין המתאגרפת האיטלקייה אנג'לה קאריני (Angela Carini) לבין המתאגרפת האלג'יראית, אימאן חליף ׁׁ(Imane Khalif). המתאגרפת האיטלקייה בחרה לפרוש מהקרב לאחר 46 שניות, בטענה שעוצמת האגרופים של חליף חזקה מדי והיא חוששת להיפצע. השיחות והוויכוחים סביב הקרב עסקו בעיקר בשאלה האם חליף היא אישה, גבר או אינטרסקס, כולל איזכור של בדיקות רפואיות שנערכו לה בעבר והתייחסות למראה החיצוני הגברי שלה.

אני רוצה להתייחס לאופן שבו התנועה האנטי-טרנס משתמשת במסרים שהן אימנו את העולם לקבל כדי לתקוף נשים סיס- לא נשים טרנס או אינטרסקס, לא נשים שנולדו עם כרומוזום y או פין אלא נשים כמוך, קוראת הכתבה. מאמר זה לא נכתב כדי לשכנע אתכן שצריך לאפשר לטרנסיות או זכרים להתחרות מול נשים סיס בספורט נשים. רבות כבר נכתב על הסוגיה ואם כל המידע וההסברים בנושא לא שכנעו ש׳טרנסיות נוהרות למקצים במטרה להשתלט על הספורט הנשי' היא הפחדה חסרת ביסוס, כנראה שלא אצליח לשכנע במאמר זה שזה המצב.

אפתח בהפרכת הטענה שחליף היא אינטרסקס, אמשיך להסביר כיצד מנגנוני תעמולה אנטי טרנס החלו להפיץ את הטענה שהיא אינטרסקס ואסיים בצורה בה התנועה האנטי טרנס מהדהדת בכך שוביניזם קלאסי. ראשית, אעסוק בשאלה שמעסיקה את רובנו – האם חליף אינטרסקס?

חליף וקאריני בסיום הקרב. צילום: אי.פי.אי

אינטרסקס- כן או לא?

התשובה היא ככל הידוע, לא. גם אם היינו מעמידות פנים שבוצעה בדיקה, לא בהכרח היה די בכך כדי לטעון שחליף היא אינטרסקס. אם חליף הייתה פונה לאנדוקרינולוגית כדי לקבל סיוע בתופעות של היפר-אנדרוגניזם, הרופאה הייתה צריכה כנראה, לבדוק בספרות המקצועית, להתייעץ עם עמיתים ועמיתות ולערוך בדיקות נוספות כדי להגיע למסקנה כיצד הכי נכון יהיה לגשת למקרה. הקביעה אם חליף זכאית או לא להתחרות במקצה נשים, בהנחה שתיעשה על ידי גוף שאינו מושחת (הסבר בהמשך), תהיה בהכרח כזו שיש לגביה חילוקי דעות מקצועיים. כל זה במקרה שהטענה שחליף אכן נבדקה הגיעה ממקור אמין.

הבסיס לטענה על היותה של חליף אינטרסקס הוא הצהרה של התאגדות האגרוף הבין לאומית. חרף השם של הארגון, הוא אינו מייצג מתאגרפים ברחבי העולם אלא בעיקר מרוסיה. ב-2020, עומאר קרמלב התמנה לנשיא הארגון. קרמלב והפמליה שלו הם אוליגרכים שמקורבים לפוטין. בשנת 2021 הם העבירו את בסיס הארגון משוויץ לרוסיה, החליטו שבאופן בלעדי הם ימנו שופטים לאגרוף. כספונסר הבלעדי של תחרויות אגרוף, הם החתימו את חברת הנפט הרוסית האנטי-אוקראינית "גזפרום".

השחיתות בהנהגה תורגמה ישירות לשחיתות בהתנהלות. הארגון ניסה למנוע ממתחרים אוקראינים להשתתף בתחרויות. השיא הגיע בריו בשנת 2021, כאשר אנשי הארגון ניסו לקבוע מי יתחרה באמצעות שוחד של שופטים, כדי להעניק מדליות למתחרים הנכונים טרום האליפות.

אימאן חליף

הסיבה שהארגון לא מייצג את תחרות האגרוף השנה היא בדיוק התחקיר שהתפרסם לאחר חשיפת פרשת השחיתות. הסיפור של חליף מתכתב היטב עם פרשה זו. חליף זכתה במדליית זהב באליפות נשים של אותו ארגון בהודו. היא הביסה את אזליה אמינבה, מתחרה רוסית שמפורסמת ברוסיה עקב רצף הניצחונות הבלתי מעורער שלה, שבזכותו קיוותה להיכנס למשחקים האולימפיים. פתאום התגלה שחליף והמועמדת שהגיעה למקום השני בתחרות (יאנג ליו) הן אינטרסקס, וכך אמינבה המשיכה לשמור על רצף הניצחונות שלה. הועד האולימפי החליט שהתאחדות האגרוף לא תייצג יותר את מקצה האגרוף במשחקים האולימפיים, עקב פרשת המניפולציה של זוכי המדליות.

יהיו מי שיקראו לי "קונספירטיבית" על הצורה בה בחרתי למסגרת את האירועים. הלוואי שיכולתי לייצג את העמדה של התאגדות האגרוף בצורה יותר רצינית, אבל זה לא כל כך פשוט. הפסילה שלהן את חליף מסתכמת במסמך אחד בודד שלא מפרט כלל מתי הבדיקה נערכה, בידי אלו מעבדות או אפילו אלו בדיקות נערכו ומה התוצאות שלהן (בניגוד לטענה שמצאו שיש לה כרומוזום Y רדום). זה המסמך הרשמי היחיד שהם הגישו בנושא. רק כדי לסבר את האוזן, אני מצרפת את הפסיקה סביב מרגרט וואמבוי, אצנית שנפסלה סביב החלטה זהה אך בידי ארגון אמין. ישנם ציטוטים של פסיקות קודמות, אוגדני הנהלים, תוצאות הבדיקות שהיא עברה ותאריכים.

אזליה אמינבה, Azalia Amineva. צילום מתוך אתר EUBC

הוועד האולימפי כבר הצהיר מתחילת הסערה האחרונה, שהעומדים בראש התאגדות האגרוף שיקרו. בהתחשב בכך שההתאגדות לא מוסרת שום מידע שיוכיח אחרת, ובהתחשב בכך שיש להתאגדות היסטוריה של ביצוע מניפולציות לצורך השפעה על תוצאות, ישנו חשד סביר שהם עשו זאת כלפי חליף. אשמח אם משפטן ייתן את דעתו על כל ההתנהלות הזאת.

שמעתי גם האשמה מגוחכת ביותר על כך שהוועד האולימפי פרוגרסיבי ושזאת העילה להחלטה שלו. הוועד האולימפי הוא קואליציה המורכבת ממדינות רבות, ברובן מאוד לא פרוגרסיביות. הרי רק השנה הוועד האולימפי פסל את השתתפותה בתחרות של ליאה תומס (Lia Thomas), שחיינית טרנסית בתחרות השחייה.

כוחה של תעמולה

כיון שאין אינדיקציה לכך שחליף היא אינטרסקס, בוא נדבר על התעמולה. חליף התמודדה מול אנג׳לה קאריני. קאריני החליטה לפרוש אחרי שתי מכות לפנים והתחילה לגעוש שהתחרות לא הוגנת. מאוחר יותר, קאריני התנצלה על ההצהרה שלה והסבירה שהסיבה לתגובה הנסערת שלה הייתה שחשה פציעה רצינית (אין ראיות לכך שהיא נפצעה בצורה חריגה לקרב אגרוף) ושהיא הבינה שהיא לא הולכת לנצח במשחקים האולימפיים.

חליף אינה מהווה סכנת חיים והיא איננה חזקה בצורה יוצאת דופן למתחרות נשים. היא הפסידה ל – 9 נשים סיסג'נדריות בעבר. הרבה מתאמנים בעבר עצרו תחרות באמצע כי הם חשו כאב עז שאותת להם שאסור להם להמשיך. זה דבר טבעי, גם אם נורא מתסכל. אבל כל זה לא הספיק לימין. מיד עם הפרישה של קאריני, הסופרת ג׳יי קיי רולינג העלתה ציוץ על כך שחליף היא גבר.

אם לסכם את האירוע, איגוד מושחת פשוט יצא בהצהרה שאינה מגובה בנתונים, עם טענה שמתאמנת אישה סיס היא אינטרסקס. התנועה האנטי טרנס החליטה לרוץ עם השקר ולהתחיל קמפיין בריונות נגדה. שום דבר לא עוצר מנשים אחרות להיות המטרה של קמפיין בריונות דומה. שום דבר לא עוצר ארגוני ספורט סקסיסטים ומושחתים לצאת בהצהרה שנשים אחרות הן בסתר אינטרסקס או אפילו גברים.

אני שומעת את ההסתייגות הברורה, הרי ׳רוב הנשים בספורט לא נראות כמו חליף ולכן אף אחד לא יחשוד שהן גברים׳. זו בדיוק הסיבה שא.נשים כמו ג׳יי קיי רולינג חשים בנוח לקרוא לחליף "גבר". אדם שיטען בפניי דבר כזה, בבירור לא צפה בספורט נשים. הדוגמאות שאני מכירה מקרוב הן הספורטאית הת׳ר פישר, שמדברת רבות על הבריונות שהיא חווה עקב העובדה שהיא אישה שרירית וקירחת, ואמנדה נונס שהואשמה בידי העיתונות הרוסית שהיא טרנסית.

אנטי טרנס או אנטי נשים?

מה שמכונה ׳מראה גברי׳ הוא בפועל פשוט פלג גוף עליון מאד מפותח. גם לנשים שמתאמנות הרבה יש פלג גוף עליון מפותח. לצערי, הרבה מקצי נשים מתקשים לגייס נשים כי הרבה נשים חוששות מפיתוח פלג גוף עליון שיגרום להן ׳להיראות גבריות׳. הרבה נשים מרגישות צורך ללכת למעצב שיער לפני משחקים או להתאפר באיפור נוגד זיעה (ניסיתן פעם לשחק כדורגל עם איפור נוגד זיעה??) כדי לא להיראות ׳גבריות׳. כל האנרגיה הזאת, המשאבים שנזרקים כדי שנשים ימשיכו "להיראות נשיות", תוך כדי שהן עושות פעולות בהן הן אמורות לחוש בנוח עם הגוף שלהן, פוגע בענפיי ספורט הנשים.

מבחינתי מדובר בהחרפה מסוכנת מאוד בתנועה האנטי טרנס. כבר הרבה מאד זמן שהפער בין אנטי טרנס לסתם שוביניזם קלאסי, מהסוג שנוהג בבריונות כלפי נשים שלא עומדות ב"תו תקן", הצטמצם דרסטית. רבות נכתב על כך שהקמפיין האנטי טרנס הוביל למסע של הטרדות מיניות ותקיפה פיזית של נשים בוצ׳ות ולסביות בשירותי נשים.

אם אנחנו רואות שאפשר פשוט לומר על אישה שעוסקת בספורט שהיא "גבר בסתר" ללא ראיה, אם נשים כה חזקות במדיה כמו ג׳יי קיי רולינג מסוגלות בקלות להתחיל קמפיין הטרדה על רקע מיני נגד אישה שלא נראית להן נשית מספיק, זה הופך את האיום שהיה בעבר שמור לנשים סיס, לסביות וטרנסיות לאיום עבור הנשים כולן.

ספורט מגדרי-לא רק בשם ההוגנות

אני רוצה לסכם בהערה אחרונה. רץ מיתוס שהחלוקה המגדרית בספורט נובעת מרצון להוגנות בספורט. המקורות של מקצי נשים בספורט אינו רציונלי אלא תרבותי. המקצים הללו נולדו עקב העובדה שגברים, בראשית, סירבו להתחרות עם נשים. עד שינויים בחוקי יסוד, במקומות רבים נאסר על נשים להשתתף בספורט ולאחר מכן ראינו אפליה אדירה של נשים בספורט. אני לא יודעת אם אנחנו באמת נחותות יותר פיזית מגברים. מה שאני כן יודעת זה שיש אפליה אדירה נגדנו שמגבילה את היכולות שלנו. אנסים ותוקפים מיניים מקבלים תפקידים בכירים בספורט, אפילו בספורט נשים, ואנחנו נאלצות לסתום את הפה ולקוות שהם לא יראו בנו מטרה. מקצי נשים לא נולדו מהוגנות בספורט, אלא מניסיון לעודד נשים להתחרות חרף העובדה שגברים בספורט מטרידים נשים.

הפגנת תמיכה בתנועה האנטי-טרנס. צילום מתוך אתר ABCnews

כאן לא המקום לדון בהוגנות בספורט. זו סוגייה משפטית ופילוסופית מאד מורכבת. הוגנות בספורט היא נושא שראוי לחקור אותו באמצעות הספרות הנרחבת שנכתבה בעניין. לעומת הוגנות בספורט, סוגיית הטסטוסטרון והאינטרסקס בספורט היא נושא עם מעט מאד מחקר ועוד פחות מזה מחקר איכותי. ההצהרות מלאות הביטחון על כך שספורטאיות קצה יפסידו רוחבית לכל גבר ממוצע, או אפילו סתם לאישה עם יותר טסטוסטרון, מופרכות לחלוטין. אין מחקרים אמפיריים שיגבו אותם.

יכול באמת להיות שלחליף יש כמות טסטוסטרון מאד גבוהה עבור אישה. רוב הספורטאיות המקצועיות, כמו רוב הספורטאים, ישנה חריגות גופנית בצורה מסוימת והן במקרה מצאו ענף ספורטיבי בו החריגה הגופנית שלהן אינו מושא לבושה אלא לגאווה. ספורט הוא המקום בו אנחנו יכולות להפסיק להתבייש בגוף שלנו, ב׳גבריות׳ שלו לעיני החברה ולחגוג את היכולות האדירות שלנו כמין וכזוויג. את הדבר הזה בדיוק יש מי שרוצים לקחת מאיתנו.

תגובות

תגובה אחת

  1. את פשוט טועה. לקח לי זמן לאורך הכתבה להבין איפה את עומדת ומה את אומרת, אבל אז הגיעו כמה משפטים מכוננים שחיזקו את ההבנה שאת פשוט טועה. אחד מהם זה ש"את לא יודעת אם נשים באמת נחותות פיזית מגברים", הוכחה לכך שהמדע לא מעניין, עובדות לא מעניינות אותך או אחרים לגבי קיומים של הבדלים מהותיים בין תוצאות נשיות לגבריות בכל ספורט אתגרי אפשרי. ואם לא בטוח שיש הבדלים פיזיים בין גברים לנשים, אז מה משנה רמת הטסטוסטרון של חליף? היא משנה, כי בנקודה מסויימת אישה היא גבר והפוך. ואת זה צריך למדוד ולבדוק. לא יתכן שההגדרות כל כך דהויות ועמומות, שאף גוף ממלכתי לא יבחן מי גבר ומי אישה. לא יתכן שיסתננו גברים בתכסית נשים (ולא משנה מהי התכסית), ועולם שלם יעמוד עלום פה מול הידיעה מה עומד מולו, גבר או אישה. לגבר יש יתרון פיזי אדיר על אישה, ואם את לא מבינה את זה או מקבלת את המחקר המדעי, אל תכתבי מאמרי דעה. כי זה הבסיס : מי עומד לפנינו בתחרות הספורט הנשי, גבר או אישה. ואם צריך לעשות בדיקת הורמונים ובדיקת כרומוזומים לכוווולם, שיבצעו בדיקות לכולם, או יותר נכון לכולן! מעניין שההסתננות היא רק חד כיוונית, גברים לתוך ספורט נשי ולא ההיפך. הסיבה היא 100% יתרון מדעי הורמונלי מגדרי פיזי גנטי כרומוזומי. ואת זה חובה לברר.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

מה עוד מעניין אותך היום?

להטב"קים מזרחיים כמעט ואינם נוכחים בייצוג של הקהילה הגאה בישראל, הן בפוליטיקה המקומית, הן בתרבות הפופולארית והן במחקר האקדמי. הכנס הלהט"בקי המזרחי האקדמי הראשון יהווה מפגש לדיון ועשייה בנושאים אלו והוא המשך ישיר לשיח ולפעילות אקטיביסטית שהתקיימו בשנים האחרונות.
מיקי פורת הייתה הנערה הראשונה שהתקבלה לבית הספר לקציני ים, לאחר שכתבה מכתב למנהל בית הספר על הפליה כנגד נערות באי קבלתן לבית הספר. מגיל צעיר היא שמה לב לאי שוויון מגדרי ובזכותה נסללה הדרך לנערות בבית הספר לקציני ים. היא מתארת את החוויה להיות הראשונה ואיך הרגישה במסגרת שעד אז הייתה רק גברית

לראות את התמונה המלאה

פעם בשבוע אנחנו שולחות מייל שמחבר בין הכתבות ומציע לך דיון פמיניסטי מורכב.  

הדיון הזה חייב להתקיים ואנחנו זקוקות לעזרתך כדי להמשיך אותו

גם במלחמה, התפקיד שלנו הוא להביא את הסיפור האנושי ולתת במה לקולות של הנשים שלא תשמעו בשום מקום אחר.