כשהעורף התומך שקוף ונטול זכויות

עורכת: שירה סיטון-פרידפרטיג

לפני חודש וחצי, בצהריי ה-7 באוקטובר ששינה את חיינו, עשרות אלפי צווי שמונה הגיעו לבתים ברחבי ישראל.  באותו הרגע, חיילי המילואים ארזו את התיק, נתנו חיבוק ונשיקה ויצאו להגן על העם והמדינה. זהו הרגע שבו המשפחה התחלקה – אחד יצא עם צו שמונה למילואים להגן על המדינה שלנו ואחת נשאר בלי צו שמונה, או עם צו שמונה שקוף, להגן על הבית שלהם, על המשפחה שלהם. נכון, יש גם נשים שגויסו למילואים, ובן הזוג נשאר בבית, אך במרבית המקרים הגבר הוא זה שיצא למילואים והאישה היא זו שנשארה בבית.

ביום הראשון של המלחמה כל מוסדות החינוך בארץ הושבתו. המשמעות עבור המשפחות האלו הייתה חד משמעית – מי שנשארה בבית בזמן שבן הזוג יצא למילואים לא יכולה ללכת לעבודה, כי הילדים היו בבית. לעבוד בכלל היה כמעט בלתי אפשרי, וזה לא נגמר ביום אחד שבו אפשר לקחת חופשת מחלה.

כבר שבוע שביעי, שבו אימהות שרגילות לחלוק את ההורות עם בן זוג, הפכו לחד הוריות. על פי החוק, בת הזוג זכאית לעבוד שעה אחת פחות בכל יום, אך מה תעשה בשאר השעות? עם מי יישארו הילדים כדי שהיא תלך לעבוד? על השאלה הזו לחוק אין פתרון עדיין. השבוע יתקיים דיון על כך בכנסת בוועדה לקידום מעמד האישה ברשות ח"כ פנינה תמנו שאטה, אך בוועדות האחרות – זה נושא מושתק.
עבור החיילים שבמילואים יש תקנות ברורות על פיצויים, על הפסקת שגרת יומם וההתגייסות שלהם להגנה על המדינה. בשבוע שעבר קיבלו חיילי המילואים את המענק הראשון לחשבון הבנק, אבל אין בחוק מספיק התייחסות למי שהתגייסו באחת להגן על הבית ועל המשפחה. בצו שמונה שקוף, המענק שלהן שקוף. איננו.

חמ"ל השקופות

יום אחרי תחילת המלחמה, הקמתי יחד עם עוד שתי שותפות ירושלמיות, ח"כ לשעבר רחל עזריה ומנהלת מוצר בסטרטאפ רחלי שורתי, את העוגן למשפחות המילואים. ידענו מניסיון תקופת הלחימה של "צוק איתן" כי יקומו חמ"לים מהר, ידאגו לחיילים ולחיילות ולמשפחות העוטף, אך לנשות חיילי המילואים אין חמ"לים- גם בתחום זה הן שקופות.

כבר שבוע שביעי שאנחנו נותנות מענה לאלפי פניות מכל הארץ, רואות את המשפחות, מקשיבות לצרכים ומחברות למתנדבים ומתנדבות. אנחנו עושות כל מה שאפשר כדי שהן לא תהיינה שקופות. כי להחזיק את הבית לבד בתוך המלחמה הזו, זה מבצע בפני עצמו. "אחרי 3 שבועות, נכנסתי להתקלח בנחת, חפפתי את הראש, תודה שחיברת לי את המתנדבת הזו",  כך כתבה אחת האימהות למנהלת היישוב שלה. ככה זה בצו שמונה שקוף. אפילו לחפוף את הראש רגע בשקט הופך להיות משאלת לב רחוקה.

צו שמונה שקוף הוא כזה שלא מופיע בחוק ואינו כולל זכויות, רק חובות. האם זה מקרי שבדיונים בשבוע שעבר בוועדת הכספים בכנסת, היו אלו שתי חברות כנסת שדאגו להעלות לסדר היום את הפיצויים לבנות הזוג? כנראה שלא. ח"כ פנינה תמנו שאטה, יו"ר הוועדה לקידום מעמד האישה וח"כ נעמה לזימי ישבו בדיון והזכירו שוב ושוב את העובדה הפשוטה, שלמרבית משרתי המילואים יש בנות זוג בבית והן חלק מהמערכה, גם אם הן לא נמצאות בשטח. הגיע הזמן שהחוק יתייחס אליהן. בזכות חברות הכנסת הנושא נכנס לסדר היום והקרן לחיילי המילואים התחייבה לתת מענה במתווה הפיצויים שיגובש למילואימניקים. זה צעד לקראת הפיכתן ללא-שקופות אבל הדרך עוד ארוכה.

זאת המשמרת שלנו

בימים אלו הקואליציה מציינת שנה להקמתה. זו הקואליציה עם הכי מעט נשים מזה שנים. בזמן מלחמה, כמו גם בשגרה רגילה, אפשר לראות שוב ושוב שאם סביב שולחן קבלת ההחלטות, בדיוני תקציבים ובוועדות – אין נשים, המשמעות היא שצרכיהן של נשים לא עולים על סדר היום הציבורי. כל מי שקיבלה ב-7 באוקטובר צו שמונה שקוף, נשארת שקופה גם בדיונים על מתווה הפיצויים. מזל שיש מי שמייצגות את הנשים ואת המשפחות, ופועלות על מנת שגם הן תקבלנה את ההכרה והפיצויים על חלקן במלחמה הזו.

אין לנו מושג מתי יתקיימו הבחירות הבאות ונראה כי הממשלה הזו לא תשלים את ימיה. בימים אלו, בחדרי המפלגות יש היערכות לבחירות הבאות. הקמפיין עדיין לא התחיל אבל דיבורי הבחירות כבר כאן. הזמן לא נעצר, התמונה הפוליטית מתבהרת, ישראל תלך לבחירות. איך תיראה הממשלה הבאה? הקואליציה הבאה? אין לדעת. כל כך הרבה יכול להשתנות. הלוואי שיהיה ברור רק דבר אחד – שהכנסת הבאה חייבת להיות שוויונית יותר. סביב שולחנות הוועדות ובממשלה חייבות לשבת חברות כנסת ושרות על מנת לדאוג לצרכים של 50% מהאוכלוסייה כדי שלא תהיינה שקופות, כמו במלחמה הזו.

האחריות שלנו הבוחרים והבוחרות היא להציב חזון חד משמעי – כל אחת ממפלגות הכנסת צריכה להיות מורכבת מ-50% חברות כנסת, שחלקן בוודאי ידאגו לזכויות נשים והן גם אלו שיהוו בהמשך 50% מהממשלה. המשבר הבטחוני והפוליטי שהחל ב-7 באוקטובר חייב לקבל מענה ומפנה בבחירות הבאות. זאת אחריות שלנו, הבוחרים והבוחרות, לדרוש מנבחרי הציבור רשימות שוויוניות, כך שבכל שולחנות קבלת ההחלטות ייקחו בחשבון גם את כל מי שמגינות על הבית, בימי מלחמה כמו גם בימי שגרה. לקראת הבחירות הבאות כולנו נצטרך לצאת עם צו שמונה אזרחי – להיאבק על כך שמעכשיו אין יותר שולחנות בלי מקום לנשים. זו צריכה להיות המלחמה האחרונה שבה יש צו שמונה שקוף.

זאת המשמרת שלנו לדאוג למשפחות שקיבלו צו שמונה, כי אין מי שידאג להן כרגע. זאת המשמרת שלנו לדרוש מהפכה ביום שאחרי המלחמה הזו. בתוך המשבר הגדול מאוד שאנחנו בתוכו, נוכל לראות את האור אם נצליח ליצור סדר יום חדש, שבו בכל שולחן קבלת החלטות יושבים ויושבות גברים ונשים ויחד מתקבלות החלטות עבור כלל הציבור. זאת המשמרת שלנו.

אתר המיזם 

פייסבוק של העוגן למשפחות המילואים

לינק להגשת בקשה לקרן הסיוע למשפחות המילואים על אובדן הכנסה. על הוצאת נלוות כמו בייביסיטר והסעות. מיועד גם לבנות הזוג

 

תגובות

תגובה אחת

  1. כאמא חד הורית, אני מזדהה עמוקות עם הקושי של נשות המילואים. אני גם מכירה בכך שבנוסף לקושי ההתנהלותי אותו אני חווה היטב, יש גם את החרדה לבן הזוג.

    כשבן הזוג יחזור, נשות המילואים יחזרו להיות זוג. ההתנהלות תחזור להיות שיגרתית ונוחה יותר.
    לאמהות חד הוריות אין בן זוג שיחזור.

    הפתרונות צריכים להיות תשתיתיים לכלל המשפחות החד הוריות. כך שגם משפחה שבן זוג אחד במילואים, ברילוקיישן, או נעדר לחודש וליותר, תוכל להיעזר בתשתית הזו.

    זו תשתית שלא קיימת. אין לה זכר.
    כאמא חד הורית ל-2 בנים, אחד מהם אוטיסט, אני מכירה מצויין את הקושי.
    מדינת ישראל לא נותנת לו מענה. ומעולם לא נתנה.
    50% נשים גם בכנסת וגם הממשלה זו התחלה טובה.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

מה עוד מעניין אותך היום?

לראות את התמונה המלאה

פעם בשבוע אנחנו שולחות מייל שמחבר בין הכתבות ומציע לך דיון פמיניסטי מורכב.  

הדיון הזה חייב להתקיים ואנחנו זקוקות לעזרתך כדי להמשיך אותו

גם במלחמה, התפקיד שלנו הוא להביא את הסיפור האנושי ולתת במה לקולות של הנשים שלא תשמעו בשום מקום אחר.