ראיון וכתיבה: אילה גרצמן

עריכה: נועה בורשטיין חדד

לפני כחודש הכרזנו על פרויקט "פוליטיקלי מקומית", בו נסקר את המתמודדות השונות לראשות המועצות המקומיות והערים ברחבי הארץ. גאים להציג בפניכם את שיפרה וקנין, מתמודדת לראשות המועצה המקומית שלומי, ברשימה עצמאית.

"מועצה מקומית שלומי" ממוקמת ממש על הגבול בין ישראל ללבנון. כעיירות פיתוח אחרות, נוסדה שלומי על שטחו של כפר פלסטיני (אל-באסה), כמרכז איזורי למתן שירותים לקיבוצי הסביבה. בשנת 1956 החלה בניית השיכונים בישוב ותושביה הראשונים היו עולים מתוניסיה וממרוקו. בשנת 1960 קיבלה מעמד של מועצה מקומית, אז מנתה כ1600 תושבים.

כעיירות פיתוח אחרות בארץ, סבלה שלומי מקשיים חברתיים וכלכליים רבים. אוכלוסייתה לא גדלה עד שנות התשעים – אז נקלטו בה כ1000 עולים מחבר העמים, רובם מתגוררים עד היום בשיכונים של שלומי. במקביל החלה בנייתה של שכונת וילות, "פסגת שלומית", בחלק הצפוני של שלומי. בזכות מחירי הנדל"ן הזולים יחסית והתפרשות השכונה מזרחה, הגיעו לשם תושבים אמידים מאזור הצפון: יוצאי קיבוצים ומושבים. כמובן, הישוב סבל מירי קטיושות לא פוסק של הפת"ח והחיזבאללה. בשנת 2003 נהרג נער בשלומי כתוצאה מירי של חיזבאללה.

אמנם מדובר בישוב קטן, זניח על מפת ישראל אך בכל זאת, בשלומי באים לידי ביטוי הרבה מהאתגרים של העם הזה: ריבוד אוכלוסיות, קיטוב ופערים כלכליים, אתגרי השכלה, ביטחון ועוד… בעשור האחרון הוקם בית הספר העל יסודי הראשון בישוב, דבר המבטא את הצמיחה ההכרחית שעובר הישוב. המתנ"ס של שלומי הוא אחד השוקקים בארץ: עם חוגי מוזיקה, הרכבים פעילים, תרבות לילדים, נוער ומבוגרים ועוד. לאחרונה הכריז שר האוצר משה כחלון על פרויקט דיור במקום, בו תינתן עדיפות לבני המקום. שלומי על המפה – והמערכה הפוליטית חוגגת.

רוצות עוד תוכן פמיניסטי מעולה? תרמו לנו, כדי שנוכל להרחיב את הפעילות

ב16 השנים האחרונות מכהן גבי נעמן כראש המועצה. סגניתו, שיפרה וקנין, התפטרה מתפקידה לאחרונה על מנת להתמודד מולו.

ראיון שערכה עמה אילה גרצמן.

"כבוד היא מילת המפתח שלי. חשוב לי שאנשים שירוצו לצידי ידעו לכבד כל אדם, גם אם לא ירצה להצביע בשבילי. בכלל, חשוב לי לומר תודה גם "לאנשים השקופים" שאף אחד לא רואה. אני שליחת ציבור, עלי להיות הכתפיים המגוננת והמחבקות. להנהיג מדיניות של דלת פתוחה ולהנגיש את השירות לתושבים ככל האפשר".

וקנין היא חיפאית שהגיעה לשלומי בעקבות בעלה לפני שלושים שנה ומאז מאוהבת במקום. בעשרים השנים האחרונות הפכה לפעילה בפוליטיקה המקומית, ברוב תפקידיה – בהתנדבות. כסגנית ראש המועצה המשיכה בעבודתה הקודמת בעיריית חיפה בתאגיד המים, תפקדה כחברה בוועדות מועצה, דירקטורית באיגוד ערים וחברת הנהלה במתנ"ס שלומי.

"כבר שנתיים, כל פעם כשאני באה למספרה של הבן שלי, הוא משוויץ לכל הלקוחות: תכירו את אמא שלי, ראשת המועצה הבאה בשלומי!"

שפרה וקנין, שלומי, בחירות מקומיות, פוליטיקלי מקומית, פוליטיקה מקומית, מועצמה מקומית, נשים בפוליטיקה

וקנין מתמודדות ללא שיוך מפלגתי, היא מבקשת שלא להיות מוכתבת על ידי אף גוף פוליטי. "התפטרתי מתפקידי כסגנים כי חשוב לי שלא יהיה מצב של חוסר אמון אם אמשיך לשבת באופוזיציה. אבל אין לי ספק שדרוש בשלומי שינוי".

אילו שינויים היית בוחרת לבצע?

"לתושבים חשובה מאד חזות הישוב. זה שינוי הכרחי, שיפור פני הישוב שלנו, שלתושבים תהיה "גאוות ישוב". מעבר לזה, חשוב לי שיפסיק להתקיים הבידול הזה בין שלומי לשלומית, שנוכל להפוך לישוב אחד, פורח – בעל ריאות ירוקות, גני שעשועים ומסודר".

האם את חושבת שיש משמעות לעצם היותך אישה בפוליטיקה המקומית?

"אני מאמינה שאני מביאה פוליטיקה שונה. פחות תוקפת, פחות משמיצה. בבחירות הקודמות, אני חושבת, הכנסתי לתודעה של התושבים שגם אישה יכולה"

וקנין הקימה את קבוצת "נשים מנהיגות מחר" בשלומי – לעידוד יוזמה ועשייה חברתית במקום.

"אחד הדברים המרכזיים שאני חושבת עליהם הוא תגבור מערך הסייעות והמחליפות בגני הילדים. אני חושבת ומאמינה שהן צריכות להיות גאות במקצוע שלהם ואנחנו צריכים לדאוג שהן תצאנה להשתלמויות בו".

מה את חושבת על תופעת ההטרדות המיניות?

"אני מאמינה שכאישה יש לי אחריות גבוהה מאד להגן על נשים. כשאבחר אדאג לנציגה שתהיה זמינה וביחד נוכל לכוון את הנפגעות והנפגעים לכוחות מקצועיים. מעבר לזה, יש צורך לטפל בבעיה בכללותה – במערכת החינוך ובמקומות העבודה".

מה עמדתך בנושא חינוך?

"יש צורך בעיני לנווט תקציבים לתכניות העשרה, לימודית ונפשית, לאוכלוסיות מוחלשות – מבוגרים, זקנים, נשים חד הוריות… בכללי חשוב שנדאג שלא תהיה שחיקה, חשוב שהלימוד יהיה מעניין, שנוציא דבש מהמקום הזה".

שיפרה היא אישה נמרצת ונלהבת. ממוקדת מטרה ולהוטה אך נקייה במילותיה. לאורך כל הראיון הקפידה לדבר על דרכה, אמונתה ותכניותיה, ללא השוואה לראש המועצה המכוון וללא אצבעות מאשימות.

איזה מסר יש לך לנשים שקוראות את הראיון הזה?

"להעז, לא לפחד, לא להסס לעשות שינוי, מהפכה. אם אני הצלחתי בחודש אחד להיכנס למועצה, כל אחת יכולה. גם כשהייתי בעיצומו של התואר, אמא לשלושה ילדים, לא חשבתי לרגע להפסיק ושעטתי קדימה. זה בהחלט אפשרי. זה גם המסר שאני מנסה להעביר בניסיונות לגייס עוד נשים לרשימה. זה לא פשוט, אבל אני לא מתייאשת".

באוקטובר הקרוב יתקיימו בחירות ברשויות המקומיות. דוח של עמותת כ"ן חושף שנשים מהוות רק 13% מהמועצות המקומיות ורק 2% מראשות המועצה. מדובר בתת-ייצוג מחריד, בתחום שהכי משפיע על החיים של כולנו. אנחנו רוצות להיות שם כדי לשמוע על נשים שמתמודדות ועל הדרך שבה הן יקדמו נושאים שחשובים לנו.

אנחנו מזמינות אתכן להצטרף לסיקור – כל אחת לפי מקום מגוריה, דעותיה הפוליטיות וההזדהות שלה עם מועמדות שהיא מכירה.

מעוניינת לסקר? מתמודדת ומעוניינת לספר על עצמך? פני ליערה – yaara@politicallycorret.co.il

 

תגובות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

מה עוד מעניין אותך היום?

חיילות המועמדות לתפקיד תצפיתניות מסרבות להתגייס לתפקיד והן נכנסו לכלא במעמד גיוסן. כתבת המשך למעצרן של חיילות מפי נ', שפנתה אלינו בעקבות הכתבה הקודמת. על תנאי המעצר והסירוב לשרת בתפקיד אך לא לכולן זה מתאפשר. נ' התחילה את ההכשרה למרות שהיא זכאי לתנאי שירות קרובים לבית.

לראות את התמונה המלאה

פעם בשבוע אנחנו שולחות מייל שמחבר בין הכתבות ומציע לך דיון פמיניסטי מורכב.  

הדיון הזה חייב להתקיים ואנחנו זקוקות לעזרתך כדי להמשיך אותו

גם במלחמה, התפקיד שלנו הוא להביא את הסיפור האנושי ולתת במה לקולות של הנשים שלא תשמעו בשום מקום אחר.