מאת: ליאת כהן
בספטמבר 2022 העולם מציין שבעה חודשים לפלישת רוסיה לאוקראינה ולתחילתה של מלחמת התשה נוראית, הכוללת אינספור מקרי סבל ומוות. לצד החורבן והייאוש שאופפים את המדינה המזרח אירופאית, ישנה נקודת אור קטנה של נחת – מקומן של הנשים באוקראינה התחזק.
זה לא סוד שמלחמה נתפסת כתחום גברי. בכל מלחמה מראשית ההיסטוריה הסיפורים המרכזיים והתמונות מציגים חיילים אמיצים וסיפורי קרב הירואיים. הנשים, לרוב, יהיו בעורף ויוצגו דומעות ומתרגשות בצל הלוחמים.
אבל כעת, לאחר 7 חודשי לחימה, ניתן להכריז באופן רישמי שבשדה הקרב הזה – משהו שונה. הנשים תופסות מקום מרכזי ומשמעותי בכותרות המלחמה ובהסברה האוקראינית. החל מתקשור רחב של נשים שהצטרפו והתגייסו ללחימה ושסרטוניהן הפכו להיות ויראליים ברשת, ועד נשים בחזית ההסברה ובמוקדי קבלת ההחלטות הפוליטיים.
Women of #Ukraine addressing the invaders: We join the men and the Ukrainian Army. We have already taken our children to safety. We will destroy the enemy on every inch of Ukrainian land. #FreeUkraine #UkraineUnderAttaсk #UkraineRussianWar #NoWarInUkraine pic.twitter.com/fqtupxYxQ1
— Anonymous Operations (@AnonOpsSE) March 7, 2022
הסיבות לכך מגוונות. אולי זה קורה כי המסר של המלחמה הוא של חופש, ערכים ליברליים ודמוקרטיה. אולי כי היא מתרחשת בלב אוקראינה – לא בגבולות המדינה אלא בשכונות מגורים שהפכו לשדה קרב בוער. כך או כך, דבר אחד ברור – הנשים תופסות מקום חשוב ומרכזי בחזית המלחמה.
לוחמות אוקראיניות בחזית ובעורף
הדרך לנשים בחזית באוקראינה החלה כבר ב-2014, כאשר רוסיה סיפחה את חצי האי קרים והמתח גבר בין רוסיה ואוקראינה. בשנים של לפני הפלישה נשים למעשה לא הורשו לשרת בתפקידים קרביים ובמהלך השנים עלו דיווחים על אפליה על רקע מגדרי. בעקבות הסיפוח של חצי האי קרים יותר ויותר נשים אוקראיניות החליטו להתגייס ולקחת חלק במאמץ המלחמתי. השינוי שהביאו עמן נשים לצבא היווה זרז לחקיקת החוק. לאחר 4 שנים של ריבוי חיילות אוקראיניות התקבלה במדינה, ב-2018, חקיקה לשוויון מגדרי בצבא, ונשים קיבלו זכויות זהות לאלו שקיבלו הגברים.
בעקבות החקיקה המספרים של המתגייסות גדלו עוד יותר, ונשים הורשו לשרת ביחידות קרביות, כולל בשריון, חי"ר ועוד. ב-2020 שירתו בצבא 24,897 נשים, ב-2017 – יותר מ-23 אלף, וב-2008 היו 1,800 בלבד. נכון למרץ 2021, המספרים מדברים על כך שנשים מהוות 22.5 אחוזים מכלל הצבא האוקראיני. לשם השוואה, נשים מהוות 14.4 אחוז מכוחות הצבא הפעילים בארה"ב. הדיווחים, נכון להיום, מדברים על כ-50,000 נשים אוקראיניות שנלחמות בשדה הקרב.
Ksenia Hutsulka from Verkhovyna is a machine gunner in the Ukrainian army
She is the only woman in a platoon in a company of the 72nd Separate Mechanized Brigade. Now, on an equal footing with men, she's fighting against the Russian invaders in Donetsk Oblast! pic.twitter.com/jQejjGs4Jn
— The New Voice of Ukraine (@NewVoiceUkraine) August 16, 2022
במקביל לנוכחות הנשית בצבא ובשדה הקרב, נשים אוקראיניות בכל הגילאים, עם או בלי מדים, מתועדות נלחמות בדרכים שונות. בכמה סרטונים שהופצו ברשתות החברתיות רואים נשים שהתעמתו עם חיילים רוסים, ואילצו אותם להתקשר לאימהות ולהסביר מדוע הם נלחמים. סרטון ויראלי של אישה בת 80 מתועדת כשהיא מתעמתת לבדה מול חיילים רוסים חמושים מצוידת בפה מלוכלך והרבה אומץ.
סבתא בפרבר של קייב מצולמת מראה את בקבוקי התבערה שהיא מכינה עם הוראות שמצאה בגוגל ואומרת: "תנו לחארות הרוסים האלה לבוא לכאן, אנחנו מוכנים לברך אותם".
"להתנגדות הנוכחית שלנו יש פנים נשיות במיוחד"
גם חברות הפרלמנט תופסות מקום בחזית. בבחירות לפרלמנט באוקראינה 2019, 87 נשים נבחרו לפרלמנט, מדובר במספר שיא באוקראינה, 20.52% מכלל הצירים. ואכן, נוכחותן הרבה של הנשים ניכרת בדיווחים שמגיעים אלינו מאוקראינה. חברת הפרלמנט קירה רודיק מתראיינת לכלי תקשורת בכל העולם ובעצמה עסוקה במאמץ ההסברה ברשתות החברתיות, מצייצת תמונה שלה עם קלצ׳ניקוב ומספרת שהיא מוכנה לירות כי היא נחושה להגן על הבית.
הייצוג הפוליטי של נשים באוקראינה הוא תוצאה של תהליך של שנים. מאז הפלישה של 2014 החלו יותר ארגונים פמיניסטיים אקטיבסטיים לפעול בחברה האזרחית האוקראינית והדבר השפיע על כניסת נשים לפוליטיקה. כמו כן, ככל שפחתה ההשפעה הרוסית באוקראינה יכלו להיכנס למשחק הפוליטי מפלגות נוספות ולהתמודד בבחירות דמוקרטיות, מה שהיווה פתח ליותר נשים להתמודד על משרות פוליטיות.
הכניסה של זלנסקי לזירה הפוליטית נתנה פוש רציני לנושא כי הוא אחד הנשיאים שיותר מקדמים נשים, ואפשר לראות את זה גם במעורבות הפוליטית של אשתו. אולנה זלנסקי, הגברת הראשונה של אוקראינה (שנמצאת גם היא עם ילדיה תחת הפצצות) הפכה לקולן של הנשים באוקראינה. מצויידת במעל ל-3 מיליון עוקבים באינסטגרם, זלנסקי כתבה:
״לפני המלחמה כתבתי פעם שיש יותר שני מיליון נשים באוקראינה מגברים. עכשיו זה מקבל משמעות חדשה לגמרי, כי זה אומר שלהתנגדות הנוכחית שלנו יש פנים נשיות במיוחד.
לאלו שנלחמות, לאלו שמרפאות, מצילות, מאכילות. ולמי שממשיכות לעשות את עבודתן הרגילה – בבתי מרקחת, בחנויות, בתחבורה, בשירותים, כדי שהחיים יימשכו וינצחו״.
לצד סיפורי אומץ וגבורה של הנשים האוקראיניות בשדה הקרב, זורמים גם הדיווחים על פשעי מלחמה נוראיים שמבצעים החיילים הרוסים באזרחים ואזרחיות אוקראינים. בדו"ח של האו"ם מחודש יוני האחרון דווח כי נשים אוקראיניות מהוות את מרבית הקורבנות של אלימות מינית בידי חיילים רוסים.
הדו"ח כולל דיווחים מזעזעים, החל מאונס קבוצתי ועד תקיפות המתרחשות באיומי אקדח ואונס שבוצעו מול ילדים. כך בכפר הסמוך לחרקיב, שהיווה מוקד קרבות מרכזי במלחמה, דווח לארגון Human Rights Watch על אישה שנאנסה באכזריות שוב ושוב בידי חייל רוסי, באיומי סכין. והיא לא היחידה. מאות נשים (וגם גברים) נותרו מצולקים בגוף ובנפש מהמלחמה הנוראית שעודנה מתרחשת על אדמת אוקראינה, ומותירה קורבנות חדשים בכל יום שעובר.
בתחילת החודש הכריזה אולנה זילנסקי על אפליקציה חדשה שנועדה להילחם בתופעה. האפליקציה, ששמה חסוי מסיבות ברורות, מתפקדת ככפתור חירום, ומזניקה כוחות הצלה למקום האירוע בתוך דקות ספורות.
נשים משנות את כללי המשחק
על-אף הדיווחים המזעזעים, רוחן של הנשים האוקראינות לא נשבר. יש את מי שיולדות בתחנת המטרו תחת הפצצות, עיתונאיות שנשארו במדינה כדי להמשיך ולדווח, צלמות שיוצאות לחזית לתעד, רופאות ואחיות שעובדות מסביב לשעון. ואי אפשר לשכוח כמובן את מאות אלפי הנשים שנאלצות לעקור מהבית ולעשות מסע מסוכן של שעות בקור וצפיפות כדי להוציא את ילדיהן בשלום מהתופת.
כל אלו באים לידי ביטוי בקו הסברה אנושי ואותנטי שמאפיין את כלל התקשור האוקראיני במלחמה הזו והצליח לסחוף את אזרחי העולם. אין פה רק דוברים רשמיים שמקריאים דף מסרים. אנחנו מוצאות כאן הסברה שמשקפת את המציאות מהעיניים של האוקראינים – והאוקראיניות – באופן אנושי ואמיתי. גם חברות הפרלמנט שעוסקות בהסברה מצייצות את רגעים הקשים שלהן במלחמה, ומאפשרות גישה לחיי היומיום שלהן באופן שלא נראה כמותו בעבר.
בזמן שפה עדיין מתקוטטים על כמות הנשים בפאנלים ועל ייצוג נשים בהנהלה ובתפקידי מפתח, באוקראינה כנראה הבינו שהכוח והעוצמה שהמנהיגות הנשית מביאה הוא גיים צ׳יינג׳ר בבניית החוסן של האזרחים, העורף האזרחי החזק, הלחימה בשטח וההסברה העולמית בעת מלחמה.
וזה משאיר אותנו לתהות, איך היו נראים מבצעי הלחימה שלנו כאן אם נשים היו מובילות. במדינה שבה צמרת הצבא, הממשל, התקשורת וההסברה היא גברית, אפשר רק לחלום על זה.
(*) ליאת כהן היא מנכ"לית חברת הדיגיטל FUNIA וחוקרת טרנדים דיגיטליים
לקריאת חדשות חוץ נוספות לחצו כאן
תמונה בראש הכתבה: חיילות אוקראיניות, מתוך פוסט בטוויטר
אותך