כיצד ניתן לחזק נוכחות נשים ופמיניזם במרחב המוניציפלי

מאת: חמוטל גורי

עורכת: שירה סיטון פרידפרטיג

לפני ארבעה חודשים, בארצנו למודת הסערות, הסערה התורנית נסובה סביב חוק הארנונה. הצעת החוק, שעיקרה העברת כספי ארנונה מעסקים, מסחר ותעשייה מרשויות מקומיות לידי קרן ממשלתית, עוררה מחאה נמרצת של ראשי וראשות רשויות, נגד החוק ועל הפגיעה ביכולתם לנהל את הכנסות הרשות לטובת התושבות והתושבים.

הסערה הזו חלפה בינתיים. חוקים רעים – כולל אלה שפוגעים במעמדן של נשים – באו לעולם. אבל לכמה ימים, היא שמה זרקור על ההשפעה העצומה שיש לשלטון המקומי במגוון עצום של תחומים: החל בתכנון, בנייה ותשתיות עירוניות, דרך דיור ותעסוקה, ועד חינוך, רווחה, תרבות ופנאי.

משום כך, הייתי מודאגת לנוכח האווירה המנומנמת משהו לקראת הבחירות לרשויות המקומיות שיתקיימו בעוד חודש וחצי, ב-31 באוקטובר. ליתר דיוק, נדמה שהציבור מנומנם, וגם התקשורת, עד לאחרונה. אבל הפוליטיקאים.ות והמפלגות ממש לא נמנמו אף לא לרגע. הפוליטיקאים.ות  – מכל המפלגות – ידעו כבר בנובמבר אשתקד שהבחירות המוניציפליות הן הזדמנות של פעם בחמש שנים לשנות את מאזן הכוחות בין הפוליטיקה המקומית והפוליטיקה הארצית. 

אחד התחומים בהן הבחירות המוניציפליות הן הזדמנות לתיקון התמונה הפוליטיקה הארצית הוא שינוי מאזן הכוחות המגדרי – כלומר, העלאת הייצוג לנשים, הן כראשות מועצה ועיר, והן כחברות מועצה. 

רבות גם כבר נכתב ועוד ייכתב על החסמים והאתגרים שעל נשים לצלוח כדי להיבחר, לכהן ולהשפיע. בהמשך, אני מציעה כמה מהלכים ופעולות שחברה אזרחית ופעילות ופעילים ברמה המקומית יכולים לבצע, כדי לתמוך במועמדות ולפעול במלוא הנחישות לקראת מועצת עיר שוויונית יותר.

ירושלים,  עירי האהובה, היא מאתגרת במיוחד בתחום זה. במועצה הנוכחית יש רק 5 חברות מתוך 31 מושבים. ויש כמה סיעות שאין בהן ייצוג לנשים כלל. נכון, ירושלים היא עיר מורכבת במיוחד. כל השסעים, המתחים והמחלוקות הפוליטיות והדתיות מתקיימים בה ביתר שאת. אבל מצב הייצוג לנשים כראשות עיר, ראשות מועצה או חברות מועצה איננו מזהיר גם ביתר חלקי הארץ.

צילום: תומר נויברג, פלאש 90

את המציאות הזו בחרנו לשנות. יצאנו – שותפות של ארגוני חברה אזרחית ופעילות ירושלמיות – במהלך  "לקראת מועצת עיר שוויונית יותר". תשאלו, למה "שוויונית יותר" ולא פשוט "שוויונית"? כי במצב בו יותר ממחצית המושבים במועצה מוחזקים על ידי סיעות שאין בהם ייצוג לנשים כלל, הדרך לשוויון עוד ארוכה.

 

הערות חשובות

הערה חשובה: לארגוני חברה אזרחית אסור לתמוך במועמדת מטעם סיעה או מפלגה זו או אחרת. ההחלטה של הארגון שלנו, בירושלים, היא לתמוך בכלל המתמודדות, מכל הסיעות והרשימות, מפני שהן מייצגות מגוון של קהילות בעיר.

ועוד הערה חשובה: לא פעם אנו נשאלות, "למה דווקא נשים?" או "ומה בנוגע לנשים שאינן פועלות למען נשים כנבחרות ציבור?" ובכן, זוהי דילמה אמיתית שראוי להקדיש לה מאמר נפרד. נכון, יש נבחרות ציבור שאינן פועלות כלל למען נשים ואף ההיפך. נכון, חשוב לדבר על ייצוג מהותי ולא רק מספרי. ועדיין, נשים, ילדות ונערות מהוות 51% מהאוכלוסייה בכל עיר ובכל ישוב ולכן הן צריכות להיות מיוצגות במוקדי קבלת ההחלטות. וגם, ככל שיותר נשים ראויות יגיעו לעמדות השפעה במועצת העיר, כך הן יוכלו לבנות כוח פוליטי משמעותי בתוך המועצה. ככל שיותר נשים ראויות יגיעו לעמדות השפעה בפוליטיקה המקומית הן יהוו השראה לנשים ראויות אחרות.

אז מה אפשר לעשות?

אז מה אנחנו, החברה האזרחית, יכולות לעשות כדי להגביר את הייצוג לנשים? הנה כמה תובנות שצברנו במהלך העבודה המשותפת לקראת מועצת עיר שוויונית יותר בעיר מאתגרת כמו ירושלים:

לעודד נשים להתמודד ולפרגן להן לאורך כל הדרך: עד מועד סגירת הרשימות, התמקדנו באיתור מועמדות ובעידודן להתמודד. כפעילות בארגונים ובמרחבים קהילתיים, כולנו מכירות נשים מוכשרות שעושות ימים ולילות למען הקהילה – לרוב, בהתנדבות. התמודדות למועצת העיר יכולה להיות הזדמנות להעצים ולהרחיב את ההשפעה שלהן. מכירות מישהי ששוקלת להתמודד? תעודדו אותה. מכירות מישהי נהדרת שאולי לא חשבה על זה אבל התפקיד תפור עליה? תעודדו אותה. אבל, אם אנו מעודדות נשים להתמודד ולצאת למסע קשה ותובעני, אנחנו צריכות להיות שם לצידן לאורך כל הדרך. 

לדרוש מראשי סיעות ליצור רשימת ריצ'רצ' שוויונית: בפגישות יזומות או בפגישות אקראיות, להעלות שוב ושוב את הדרישה לרשימת ריצ'רצ' 5050 (ותודה למורתי ורבתי יעל יחיאלי) ולהציע שמות של נשים שהביעו עניין להתמודד. 

תמיכה וסיוע: התמודדות בבחירות מקומיות דורשת משאבים כספיים ותובעת השקעת זמן ניכרת. וזו אגב, אחת הסיבות המרכזיות שנשים אינן ממהרות להיכנס למשחק הפוליטי. התפקיד שלנו, כאמור, הוא לתמוך בהן לאורך כל הדרך. איך? להמשיך לפרגן להן, לתת במה, לחזק אותן ברשתות החברתיות, במיוחד כשהן "חוטפות" מיריבים פוליטיים. ומה עוד? להנגיש ידע וכלים מקצועיים לניהול קמפיין אפקטיבי, או לצילומי סטודיו עם צלמת נהדרת. ובשוטף, להיות שם בשבילן, עם אוזן קשבת ועצה טובה. 

להשפיע על סדר היום של הבחירות: לארגוני חברה אזרחית יש תפקיד מרכזי בקביעת סדר היום העירוני: משוויון מגדרי, דרך קיימות ועד לסוגיות של דת ועיר, ועוד. השותפות שלנו, שפעלה תחת השם "כיכר ספרא" כתבה נייר עמדה בנושא סטנדרט מגדרי עירוני ודרשה מראשי וראשות הסיעות לאמץ אותו כחלק מהמצע שלהם.ן. אחרי סגירת הרשימות ועם כניסת המירוץ לישורת האחרונה, הדרך הטובה ביותר להשפיע על סדר היום היא באמצעות פאנלים בהשתתפות מועמדים ומועמדות הפתוחים לציבור. 

לעודד הצבעה לסיעות עם רשימות ריצ'ר'צ 5050 : סדר היום, המטלות וחוויות היום יום הם שונים בעבור נשים וגברים. ילדות ונערות חוות את המרחב הציבורי באופנים שונים מאלה של ילדים ונערים. בכל גיל ושלב בחיינו, המגדר מעצב חלק מההוויה שלנו ומאורחות חיינו. היעדרן של נשים ממוקדי קבלת החלטות במרחב העירוני פירושו שהקולות, הצרכים והזדמנויות הצמיחה של נשים אינם נלקחים בחשבון. התפקיד שלנו, כארגונים ופעילות הוא להעמיק את ההבנה של תושבות ותושבים כיצד פועלת הרשות המקומית ומדוע חשוב כל כך להצביע ולהשפיע על הרכב המועצה ולתת את הקול לסיעות שיש בהן ייצוג שוויוני לנשים ואשר מתחייבות לקדם מרחב עירוני שוויוני ובטוח לכולן וכולם. 

לטעימה מהפעילות שלנו בירושלים לקראת מועצת עיר שוויונית יותר: https://kiverstein.org/events/meeting/

תגובות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

מה עוד מעניין אותך היום?

לראות את התמונה המלאה

פעם בשבוע אנחנו שולחות מייל שמחבר בין הכתבות ומציע לך דיון פמיניסטי מורכב.  

הדיון הזה חייב להתקיים ואנחנו זקוקות לעזרתך כדי להמשיך אותו

גם במלחמה, התפקיד שלנו הוא להביא את הסיפור האנושי ולתת במה לקולות של הנשים שלא תשמעו בשום מקום אחר.