מאת: שירה כהן
בקרוב, אישה שתבקש לעבור הפלה תחויב להקשיב לפעימות לב העובר שבבטנה. זו הדרך שמצאה ממשלת הונגריה ברשות ויקטור אורבן למנוע מנשים חופש על גופן. לפי ההוראות החדשות רופאים יצטרכו לאשר כי טרם ביצוע ההפלה, הקשיבה האישה לסימני החיים של העובר. אפשר רק לדמיין את הכאב הנפשי שמעשה כזה יביא על נשים בשעתם הקשה.
קולות רבים נשמעו בעולם עם פסיקת בית המשפט העליון בארה״ב -המאפשר לאסור על ביצוע הפלות – אלא שישנן דרכים רבות ומתוחכמות למנוע מנשים לבצע הפלה. גם אם ״החוק היבש״ מאפשר זאת. בארץ אנו מכירות ארגונים כמו לילך או אפרת ופרסומי עוועים של עוברים על גבי אוטובוסים. ארגונים כאלו מנסים בכל דרך אפשרית להערים קשיים פיזיים ונפשיים על נשים ונערות ולהניע אותן מבחירתן החופשית
בעקבות ההנחיות האלו, חמישה עשר עמותות וארגונים חברתיים, בראשם Patent Association, חברו לפעולות מחאה. ניתן לראות פעילים של אמנסטי הונגריה, עמותות מהקשת הלהטב"ית , ארגוני נשים ועוד. אירוע המחאה הראשון התקיים ב28.9 , באחת הכיכרות שמול הפרלמנט ההונגרי עמדו אלפי אזרחיות ואזרחים, בדרישה לבטל את הצו
בשונה מהפגנות בארץ הנוגעות לנושאים ״נשיים״ בלט מספר הגברים בקהל. על אף החשש מנוכחות המשטרה ההונגרית ועל אף הנושא הבוער, האירוע עצמו התנהל באופן נעים ומסודר והסתיים בשירה של מקהלת נשים ששרו באנגלית ובהונגרית
ביצוע הפלה הוא תהליך קשה עבור נשים רבות
שוחחתי עם בוגלרקה פטרס Boglárka Petrás – חברה פעילה ב Patent Association ארגון אשר מוביל את המחאה. זהו ארגון פמיניסטי שאינו נתמך ע"י הממשל ומטרתו העיקרית היא לספק ייעוץ ותמיכה משפטית לנשים נפגעות אלימות.
האם תוכלי לספר על מעמדן החוקי והחברתי של הפלות בהונגריה טרם הצו החדש?
בהונגריה החוק מאפשר ביצוע הפלות עד השבוע ה 12 כבר מ1953. ולפי תיקונים מסוימים שנעשו ב1992 בנסיבות מסוימות אף מעבר לכך".
למרות ששמונים אחוז מתושבי הונגריה תומכים בזכות להפלות, כיום ביצוע הפלה הוא תהליך קשה עבור נשים רבות: החוק קובע כי על נשים לעבור שתי "התייעצויות" – כאשר הייעוץ הראשון הוא תהליך פוגעני ומשפיל בו מנסים לשכנע את הפונה ללדת. מבחינה כספית עלות הפרוצדורה היא 30.000 HUF (כ €70 ) בשעה שהשכר החציוני של נשים עומד על כ 275.000 huf (כ €650) כך שעבור נשים שמצבן הכלכלי קשה מדובר בעלות גבוהה. היבט נוסף הוא, שבשונה ממדינות אחרות בהן הרחבת צוואר הרחם נעשית ע"י תרופות בהונגריה הדבר נעשה באמצעים מכניים ולא תרופתיים – בנסיבות האלו ואף לפני ההוראות החדשות , גם נשים שיכולות להרשות לעצמן את ההליך כלכלית, בכל זאת מעדיפות לבצעה הפלה במדינות שכנות – כמו אוסטריה".
ומה קובע הצו החדש?
כעת, על פי ההנחיות החדשות, נשים המבקשות לבצע הפלות מחויבות להציג מסמך אשר הונפק על ידי גניקולוג המוודא שהוצגו בפניהם "אינדיקציות לתפקודים חיוניים של העובר", מה שאומר ככל הנראה שהן הקשיבו לקצב הלב של העובר. החקיקה החדשה לא נעשתה בהמלצת מומחים, מטרתה היחידה היא להוסיף להשפלה של נשים שרוצות לבצע הפלות. אנו סבורות שזה חלק מתהליך שמכונה "שיטת הסלאמי " (sneaking restriction) הם נוקטים בצעדים אלו על מנת להקשות יותר ויותר על ביצוע הפלות, מבלי לשנות את החוק, כי הם יודעים שהחברה ההונגרית בעד חופש בחירה."
האם לנשים יהיה אסור לבצע הפלה לפני שהמוניטור ישמיע להן סימני חיים?
"זה עדיין לא ברור, דיברנו עם כמה גינקולוגים, והם לא קיבלו הנחיות ברורות. ידוע לנו על בית חולים שבו נדרשו נשים להאזין לקצב הלב עוד לפני כניסת הגזירה לתוקף. הממשלה גם לא הסבירה למה בדיוק הכוונה ב"תפקודים חיוניים של העובר", והרופאים רק מנחשים שזה צליל הלב."
מה שאת אומרת זה שלמעשה אין חקיקה או הנחיות ברורות בנושא כל כך מהותי
"זו אסטרטגיה של הממשל – גם בנושאים מעוררי מחלוקת נוספים לא נקבעים כללים ברורים – זאת במגמה לעורר פחד כך שאנשים יצייתו לחוק הלא ברור"
יש לך דוגמא נוספת?
"בקיץ שעבר התקבל חוק לפיו רק ארגונים מוכרים (accredited organizations) יוכלו להעביר תכניות חינוך מיני בבתי הספר, אך לא נקבע אילו ארגונים ומה הקריטריונים , אנחנו לא יודעות בדיוק מה אסור, מי יכול לקבל היתר, ואין הליך הסמכה. גם לנו יש תכנית לחינוך מיני אך מי שמזמין אותנו לוקח על עצמו את הסיכון והחוק אף מאפשר להעניש אותנו"
הקשיים בלהיות אישה ואם
העצרת הייתה מאד מרשימה , תוכלי לספר על הנואמות?
הדוברת הראשונה הייתה Angéla Murinai – שהיא אם ובלוגרית מחברת הספר "10 Reasons to be Angry" העוסק באופן בו פועלת הפטריארכיה. הנאום שלה עסק במיזוגניה של הממשלה, ומה הם הקשיים בלהיות אישה ואם בהונגריה. הדוברת השנייה הייתה הגניקולוגית Dr Júlia Benkovics , היא אמרה שאין הצדקה רפואית למגבלות החדשות ושהיא עצמה לא תאלץ אף אישה להקשיב ללב העובר. לדבריה, על הממשלה לאפשר תנאי חיים נאותים לילדים שכבר נולדו. הדוברת השלישית הייתה Barbara Visnyei שהיא אם, דולה ואקטיביסטית, היא הדגישה בדבריה את הצורך בחופש בחירה וסיפרה על היחס הגרוע לנשים בבתי יולדות. יחס שפעילי תנועת pro life מתעלמים ממנו. כמו גם ממצבם הרע של שירותי הבריאות ״בעד החיים זה שקר- נשים עלולות למות״ אמרה. הדוברת הרביעית Via Molnár פעילה בעמותת NANE Association הפועל נגד אלימות המופנית כלפי נשים הדגישה כי החקיקה החדשה לא תקטין את מספר ההפלות ורק תפגע בנשים עניות ותסכן אותן.
מה ניתן לעשות?
לסיום אני רוצה לשאול אם אנו כנשים ישראליות יכולות לסייע במאבק זה?
"תרומה כספית תתקבל בברכה, אך אתן גם יכולות לעקוב, לדבר ולהביע סולידריות עם נשים במזרח אירופה. יש נטיה לחשוב שבמדינה החברה באיחוד הארופאי המצב לא יכול להיות גרוע כל כך, אך המציאות מראה שאנו רחוקות מאוד ממצב של שוויון בין המינים" .
דבריה של בוגלרקה מזכירים לי סטריאוטיפים של נשים ישראליות כלוחמות או קיבוצניקיות על טרקטור, שגרמו לדעת הקהל להאמין שבישראל תמיד היה שוויון מגדרי. ללא מודעות למצב האמיתי של הנשים שסבלו מאפליה ומידור. מילותיה מהדהדות את הצורך בקשר בין קהילות נשים בעולם והצורך בעיתונות חוקרת שתביא לידיעת הציבור נושאים שעדיין נחשבים לשוליים.
לאתר העמותה http://support.patent.org.hu/en
גלריית תמונות מהמחאה
צילום: Lili Panna Nagv