מאת: עו"ד אורפז מזל טוב אביטן

ג' הייתה נערה צעירה, חייכנית ונמרצת שהתאהבה בד', בחור נאה וכריזמטי שהבטיח לתת לה את הירח. שבועיים אחרי החתונה הוא שבר לה וואזה על הראש. ג' סברה כי מדובר במעידה חד פעמית, "כנראה כל עניין הנישואין חדש לו, זה יעבור" חשבה בלבה, על כן לא פנתה למשטרה ולבטח לא סיפרה לאיש על  המאורע. ואכן, חודשים של שקט שררו בביתם הקט, זאת עד ללידת בתם הבכורה.

ד' נהג לומר לג' כי: "אין לך שום דבר לחפש בחוץ, את תטפלי בילדה ואני אדאג להביא כסף לאוכל". "איזה יופי" חשבה לעצמה ג', "יש לי על מי לסמוך". וכך נעל ד' את ג' והילדה שעות בביתם עד אשר שב בשעות הלילה הקטנות מדושן מאלכוהול. "זה בטח הלחץ מהעבודה" חשבה ג', "שישתה קצת, יפרוק מתח".

מפתח לדלת הבית לא היה לג', גם לתיבת הדואר לא. בפעם היחידה שהעזה לבקש מד' שישכפל לה מפתח וייתן לה מעט כסף לקנות מטרנה לילדה הוא צרח עליה שהיא נצלנית וגנבת, ואם תעז לבקש זאת בשנית, היא כבר תראה כוכבים.

רק פעם אחת איפשר ד' לג' לצאת מהבית. היה זה כאשר לקח אותה לסניף הבנק הקרוב בו פתחו חשבון בנק על שמם טרם נישואיהם. באותו יום חתמה ג' על ניירת, הרבה ניירת. כאשר שאלה קודם לכן על מה הנה מתבקשת לחתום, ענה ד' בנוכחות הפקידה :"אני אסביר לך בבית, עזבי, הנה קחי עט תחתמי". הסבר לעולם לא הגיע.

וכך התנהלו חייה של ג' במשך שנים אחדות; היא – נעולה בבית ומגדלת את בתם, בעודה סמוכה ובטוחה כי ד' עובד שעות רבות להבטחת כלכלת עתיד המשפחה, והוא – יוצא בשעות הבוקר המוקדמות וחוזר בשעות הלילה המאוחרות.

אני סבורה כי חולפת בראשכם המחשבה שאדם סביר היה מנסה לפנות לשכנים, לצור קשר טלפוני עם המשטרה – נכון? לא כך הן נשים נפגעות אלימות, אבל את זה נשאיר לפעם אחרת.

עם כל מהלומה כואבת ג' תהתה מה יעלה בגורל ביתה

נחזור לסיפור. לאחר מספר שנים הגיע זמנה של הילדה לעלות לכיתה א'. כמה שמחה וגאווה היו בלבה של ג'. משלא הצליחה לעצום עין מהתרגשות, השכימה קום ממיטתה, התארגנה והלבישה את בתה בשמלה צבעונית שתפרה לה בהיחבא יומיים קודם לכן. "את נראית כמו נסיכה מהאגדות" אמרה ג' לבתה בעודה קולעת לה צמה. "אמא, את תלווי אותי לכיתה?" שאלה הילדה. לפתע הרגישה ג' מן פרץ של אופטימיות, כזה שמחמם את מעמקי הבטן התחתונה וענתה בבטחה: "כן ילדתי".

באותו בוקר ד' לא השקים קום לעבודה. בעודו רואה את השתיים מתקרבות לדלת הכניסה, קפץ ממיטתו כאילו זו עלתה באש ושעט אל עבר הדלת. "מה את חושבת שאת עושה?" צעק לעברה של ג' בעיניים פעורות לרווחה. "חשבתי שהיום זו הזדמנות שאצא… תראה איזו יפה הבת שלנו". ג' לא הספיקה לסיים את המשפט והרגישה מהלומה כבדה חובטת בראשה, ולאחר מכן עוד ועוד מהלומות כואבות יותר האחת מן השנייה ושברקע נשמעות צעקותיו של ד' : "זה הסוף שלך, כאן ! עכשיו! לא יישאר ממך זכר, אני נשבע!". ג' לא זוכרת מתי, אך היא איבדה את הכרתה בעודה תוהה מה יעלה בגורל בתה.

ד' שחשב כי השיג את מטרתו, נעל את נעליו ועזב את המקום. בתושייה של ממש הצליחה הילדה במהלך האירוע לשלוף מכיסו של ד' את מפתחות הבית, מבלי ששם לב לדבר. למראה אמה שרועה על הרצפה פתחה את דלת ביתם ורצה אל עבר השכנה בעודה זועקת כי "אמא לא נושמת, הצילו, הצילו, בבקשה".

בתוך מספר דקות הגיעו השכנים, ניידת משטרה ואמבולנס אשר פינו את השתיים לבית החולים. לבית הן לא חזרו עוד. לאחר שיקום פיזי ארוך, עברה ג' יחד עם בתה להתגורר במקלט לנשים מוכות בעיר מרוחקת בדרום הארץ. במקביל התנהל הליך פלילי במסגרתו הוגש כתב אישום כנגד ד' על ניסיון לרצח.

אך הגיהינום טרם נגמר. זוכרים שלג' לא היה מפתח לתיבת הדואר? באחת הפעמים שהגיעו השכנים לבקר את ג' בבית החולים הביאו עמם חבילת ניירות. "מה זה?" שאלה ג' בחצי עין פקוחה מבעד לתחבושות. "חובות" ענתה השכנה, "מכתבים מהוצל"פ, בנקים, חברות כ"א".

הסתבר כי ד' לא עבד כלל, ובמשך שנים פיזר שיקים ללא כיסוי על שמה של ג' (זוכרים את הביקור בבנק?), נטל הלוואות על שמה שלעולם לא יהיה להם כיסוי ועוד התחייבויות רבות ומרובות. וכך גילתה ג' כי מלבד היותה פצועה פיזית ונפשית, היא חייבת כספים בשווי של עשרות אלפיי שקלים, סכומים שיכלה רק לחלום עליהם.

ומה עם ג' כיום אתם שואלים? את החובות היא הצליחה ברובם לבטל, וביומן האחרון במקלט חגגו ג' והילדה יחד עם כל הצוות את עלייתה לכיתה א' לבית ספר אליו נרשמה, עם עוגה, שמלה וברכה גדולה. גם דירה הצליחה ג' לשכור, דירה נחמדה לה ולבתה , רחוק מכל הפחד והאימה.

"אמנת זמינות בנקאית" מסייעת לנשים לצאת מהבור הכלכלי

התהליך התאפשר באמצעות אמנה שקיימת בישראל, ושרובנו לא יודעים ויודעות עליה, שמסייעת לנשים נפגעות אלימות לצאת מהבור הכלכלי אליו נקלעו. במהלך שנת 2016, לאחר דרישות של ארגונים חברתיים, עמותות ומקלטים לנשים נפגעות אלימות החליטו חברות האשראי והבנקים לסייע ולהעניק ליווי פיננסי לנשים ששוהות במקלטים או בדירות מעבר באמצעות "אמנת זמינות בנקאית".

מה כולל הליווי הפיננסי הזה? תחשבו שזה ממש כמו ללמד ילד לרכב על אופניים – מלמדים אישה לפתוח חשבון בנק, להתנהל עם פנקס שיקים, דברים שנראים לכאורה מאוד פשוטים לרוב האוכלוסייה, אך לא לאישה שתלתה את כל הביטחון הכלכלי שלה בגבר.

מרבית הנשים שסובלות מאלימות כלכלית מפתחות תלות בגבר ולכן כאשר הן נסות על נפשן ועוקרות את חייהן לעיר אחרת, הן למעשה מתחילות מאפס ללא כלים וללא כל ביטחון כלכלי. למעשה, ללא הכלים והליווי הנכון שקיבלה ג' בזכות "אמנת זמינות בנקאית", היא הייתה יוצאת לעולם ובמהרה חוזרת לגור תחת אותה קורת גג עם ד' – עצוב אך אמיתי לחלוטין.

אמנת זמינות בנקאית: מאתר בנק ישראל
מתוך אתר בנק ישראל, תיאור "אמנת זמינות כלכלית"

איך השפיעה האמנה על החיים של ג'?

כשהיא הגיעה למקלט מסרה לה ר', העובדת הסוציאלית שאלון "הערכת מצב פיננסי" שמורכב משאלות בסיסיות. ג' הביטה בה בתמיהה ור', שמניסיונה זיהתה את המבט המפוחד נטלה בידה עט והחלה לעבור על השאלות. "האם יש לך מספר חשבון בנק?.. האם יש לך כתובת אימייל עדכנית?" שאלה. היא הייתה אדיבה. בסובלנות רבה הסבירה לג' שזה בעצם כמו שמאי שמגיע לאמוד נזקים. נכון, דוגמא לא נאותה, אבל בתכלס, מטרת השאלון לבחון מהי רמת התלות שגרמה לג' לאבד את עצמאותה מ – 1 עד 10.

בהמשך עדכנה ר' את איש הקשר שקיים בכל בנק לטיפול רק בנושא הזה, ובמקביל מסרה לג' דפי מידע לקריאה. "השלב הבא" הסבירה ר', "הוא בניית תוכנית כלכלית שתשקף לך את האפשריות העומדות בפניך לצאת לדרך חדשה בעקבות התשובות שענית לי".

ג' ידעה שמצבה רע, מאוד רע. לא היה לה שקל למחייה. ועדיין, בין כל הפחדים והחששות, עצם המחשבה שהיא ובתה חופשיות גרמה לה לזרוח, ממש כמו שמש שיוצאת אחרי הסערה. "אם רע לך קומי, לכי, את לא עץ נכון? את לא נטועה באדמה" נזכרה ג' בשיחה עם אביה כשהייתה ילדה.

אלימות מגדרית ורצח נשים בישראל

"אז מה עושים עכשיו? אני עדיין בחשבון משותף והוא סגר לי הכול, את כל הברזים" אמרה ג' לר' בעוד דמעות זולגות מעיניה. "אנחנו ננתק את הישן מהחדש" אמרה ר'. "אנחנו נפתח לך חשבון בנק חדש, רק על שמך". ג' לא ידעה אם לבקש שהאדמה תבלע אותה מרוב פחד, או לשמוח על ההזדמנות החדשה שניתנה לה.

"מלבד פתיחת חשבון, נפעל לבטל את ההרשאה ההדדית בחשבון המשותף שלכם, כך שהמעשים הכלכליים שלו לא ישפיעו עלייך יותר." אמרה ר'. "אבל אין לי כסף להפקיד בחשבון" אמרה ג'. ר' הביטה בה, תפסה את ידה ואמרה: "אני יודעת, בשביל זה אני פה, המקלט פה, כולנו פה לסייע לך, את לא לבד". מבעד לדמעות אפשר היה לראות שביב של חיוך בפנייה של ג'. עצם המשפט "את לא לבד", משפט שלא שמעה כמעט אף פעם בחייה, הדהד בראשה שוב ושוב.

"כמו שאי אפשר לבנות בניין על יסודות רעועים, אי אפשר לשקם ולבנות עצמאות עם נפש פצועה"

נשים ששוהות במקלט לא עובדות, הן זכאיות לסיוע מינימאלי מהמקלט ומהמוסד לביטוח לאומי, אך אין הדבר מספיק לדאוג לכל צרכיהן ולבטח שלא להרים את הראש מעל פנים המים.

"כאן הידע והניסיון של הבנק נכנס לתמונה" הסבירה ר'. "קיימות המון אפשריות לסייע לך להשתקם כלכלית. למשל לחלק את החובות בין שניכם, להקפיא את תשלומי המשכנתא לחצי שנה. את יכולה אפילו לקבל הלוואה או כרטיס אשראי שיסייעו לך בתחילת הדרך. הבנק גם יכול לסייע בהקפאת הליכי הוצאה לפועל שנפתחים לגביית החובות וזאת למשך כשנה וחצי מיום הכניסה למקלט".

"בנוסף לכך" הוסיפה ר', "בשנת 2017 הורחבה האמנה והוסכם שכל בנק יאמץ מקלט אחד או יותר, ואחת לתקופה יועברו הרצאות לנשים בנושאים פיננסים. את תוכלי ללמוד ולקבל המון מידע שיעזור לך להתנהל בזכות עצמך". "ללמוד", חזרה ג' בקול…"אני אוכל ללמוד להיות בזכות עצמי" סיננה מבין הדמעות.

"כמו שאי אפשר לבנות בניין על יסודות רעועים, אי אפשר לשקם ולבנות עצמאות עם נפש פצועה" אמרה ג' בהרצאה שהעבירה לנשים במתנ"ס בעיר מגוריה כשנתיים לאחר מכן. היא הביטה מבעד לחלון והרגישה איך השמש מלטפת ומחממת את פנייה, ממש כמו אחרי הסערה.

"אמנת זמינות בנקאית" – נקודות בונוס:

– הליווי של הנשים ע"י הבנקים נעשה עד שנה לאחר יציאתן מהמקלט או עד חצי שנה לאחר יציאתן מדירת המעבר.

– הליווי הורחב גם לקהילה, הכוונה היא לנשים שלא יצאו למקלטים או לדירות מעבר, וכך החשיפה גבוהה יותר.

– כל המידע על "אמנת זמינות בנקאית" אמיתי ומצוי באתר של בנק ישראל

– ג' היא דמות בדיונית, אך סיפורה מבוסס על אלו של נשים אמיתיות.

אמנת זמינות בנקאית לנשים נפגעות אלימות היא יוזמה של "רוח נשית", שגם מובילה את הרחבת אמנת הזמינות הבנקאית לנשים נפגעות אלימות. אמנה זו, של בנק ישראל ואיגוד הבנקים, היא כלי באמצעותו נרתמים הבנקים וחברות האשראי, באופן וולונטרי, לתת מענה מותאם עבור נשים נפגעות אלימות. אנשי קשר ייעודיים בבנקים ובחברות האשראי פועלים להקל על נפגעות אלימות את ההתמודדות הפיננסית עם חובות שנוצרו ע"י בן הזוג האלים ולסייע בהסדרתם.

עד 2019, חלה אמנת הזמינות הבנקאית רק על נשים ששהו במקלטים. לאור העובדה שרוב נפגעות האלימות בישראל כלל אינן מגיעות למקלטים, רוח נשית המליצה להרחיב את האמנה גם לנשים נפגעות אלימות בקהילה. משנת 2019 האמנה חלה, במסגרת פיילוט, גם על נשים בקהילה, המלוות ע"י המרכזים למניעת אלימות במשפחה (אלמ"בים) של משרד הרווחה והביטחון החברתי. ב- 2020 הורחבה האמנה משמונה מרכזים ל- 16 מרכזים. ב- 2021 הורחבה האמנה ל- 60 מרכזים נוספים, כשהמטרה היא להרחיבה לכלל המרכזים למניעת אלימות במשפחה בישראל. במקביל לקריאה להרחבת תחולת האמנה, ב"רוח נשית" פועלות להטמעתה בקרב עובדות ועובדי המרכזים למניעת אלימות במשפחה ברחבי הארץ.

לכתבות נוספות בנושא אלימות במשפחה לחצו כאן

תמונות בכתבה: Pixabay

תגובות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

מה עוד מעניין אותך היום?

פגיעה מינית ברשת היא אחת מהעבירות של העידן החדש. עם ריבוי רשתות החברתיות וקבוצות חסויות, הדרך לסחיטה מינית, הפצת תמונות ואיומים, הפכה לדבר שבשגרה. עמותת מא'את מצליחה לאתר את עברייני הרשת ומסייעים ליחידת הסייבר במשטרה להגיש כתבי אישום אחרי חקירה ממושכת.

שלחו לי פעם בשבוע את הכתבות החדשות למייל

לראות את התמונה המלאה

פעם בשבוע אנחנו שולחות מייל שמחבר בין הכתבות ומציע לך דיון פמיניסטי מורכב.  

הדיון הזה חייב להתקיים ואנחנו זקוקות לעזרתך כדי להמשיך אותו

גם במלחמה, התפקיד שלנו הוא להביא את הסיפור האנושי ולתת במה לקולות של הנשים שלא תשמעו בשום מקום אחר.