ביפו פועלת מהימים הראשונים של תקנות ההרחקה החברתית קבוצת "סיוע הדדי ביפו", קבוצת מתנדבים בעיר, שמתקשרת בעזרת וואטסאפ וטלגרם ומרכזת מאות פניות ומאות מתנדבות ומתנדבים לתמיכה קהילתית. ליסה חנניה, דנה אבטה, מתן קמינר, ענת גוטמן, שלומי ווהבה אחמד חסונה, עבד אבו שחאדה, נועה מורגנשטרן, ענת יצחקי, רותי רותם ועוד יפואיות ויפואים רבים מרכזים את הפעילות הזאת ומשקיעים בה שעות ארוכות. ביקשנו מענת לספר לנו איך הקבוצה עובדת ולתת טיפים והנחיות למי שרוצות להקים קבוצות סולידריות דומות בשכונות, בישובים ובקהילות שלהן.
ספרי על קבוצת סיוע הדדי ביפו – מתי קמה, מי יזמו ולמה? כמה פעילות ופעילים בקבוצה?
מתן, שגר בשכנות אליי שלח לי הודעה ב-18.3, כשהתחילו הידיעות על סגר מתוכנן והנחיות שמונעות יציאה מהבית. הוא שאל אם אני מעוניינת להקים קבוצה לסיוע הדדי לשכנים ולשכנות שנמצאות בבידוד ולמבוגרים שלא יכולים לצאת מהבית. אצלי בבניין כבר הייתה התגייסות לסייע לשכן שחזר מחו"ל ישירות לבידוד וחשבתי לעצמי שאני צריכה לבדוק עם עוד חברות וחברים בשכונה מי צריכה עזרה. לכן, כשמתן פנה אליי, מיד קפצתי על ההזדמנות. פתחנו קבוצת ווטסאפ ושיתפנו את היוזמה בקבוצת הווטסאפ "השכונה הוירטואלית" שהוקמה כמה ימים לפני כן על ידי המישלמה ליפו וגם בקבוצות פייסבוק של יפו. אנשים התחילו להצטרף. כדי לפרסם את היוזמה ולהגיע גם למי שלא נמצא ברשתות החברתיות, בעיקר אנשים מבוגרים, ניסחנו פלייר בארבע שפות (עברית, ערבית, רוסית ואנגלית) וגייסנו מתנדבים דוברי כל אחת מהשפות כדי לענות לפניות. שלומי, מנהל מרכז צ'רנר של עיריית ת"א התגייס לעזור לנו, ודאג למימון ולהדפסת הפליירים והפוסטרים. רחל התגייסה לאסוף אותם מבית הדפוס ומתנדבים נוספים מהקבוצה באו לחלקם ולתלותם ברחבי יפו. כולם קיבלו כפפות כדי לא להפיץ בטעות את הנגיף תוך כדי החלוקה, תוך הקפדה לחלק רק בשכונה שלהן, כדי לא להפיץ בטעות את הנגיף לאיזורים אחרים. היום קבוצת הווטסאפ "סיוע הדדי ביפו" מלאה ומונה 257 מתנדבות ומתנדבים אבל כל יום אנחנו מקבלות פניות מאנשים נוספים המעוניינים להצטרף. כשאני חושבת על זה בדיעבד, אולי היה עדיף לפתוח דווקא קבוצה טלגרם, שם ניתן לצרף אלפי חברות.מה התחומים שאתן עוזרות בהן? האם בפועל הם שונים ממה שחשבתן כשהתחלתן את ההתארגנות?
מהר מאוד הבנו שהצרכים רחבים ובסיסיים יותר. הידיעה עברה מפה לאוזן והתחלנו לקבל עשרות פניות מכל יפו מא.נשים שנזקקו לתרומות מזון, משחקים, מחשבים ובגדים. בהתחלה הפניות הטלפוניות הגיעו ישירות אל אנשי הקשר שפירסמנו בפליירים, אך גם דרך הפרסומים בפייסבוק. נועה, מתנדבת שמרכזת מספר רב של פניות ממספר בתי ספר, חלקם ביפו, יצרה איתי קשר בעקבות אחד הפוסטים והצטרפה גם היא לקבוצה. תמנה שמרכזת פניות כחלק מיוזמת נשים שמכינות אוכל מבושל ומחלקות את הארוחות למשפחות, הצטרפה גם היא.איך הגעתן לאנשים שצריכים עזרה? מאיפה מגיעות הפניות?
התחלנו לקבל פניות מעובדות סוציאליות או מאנשים שהופנו אלינו על ידי הרווחה כדי לסייע בנושאים בהם לא ניתן להם מענה. ככל שהקבוצה גדלה הגיעו עוד ועוד פניות דרך מתנדבים נוספים שהצטרפו לקבוצה ודרך יוזמות מקבילות ואנשים פנו אלינו בבקשה להצטרף לקבוצה ולעזור בחלוקת המזון וב"משלוחים". כשפתחנו את הקבוצה חשבנו להגביל את הסיוע לאיזור שלנו, בלב יפו, כדי לא להפיץ בטעות את הנגיף לשכונות אחרות. חשבנו גם שהצורך העיקרי יהיה סיוע בשליחויות של תרופות וקניות עבור א.נשים שלא יכולים לצאת מביתם ובשיחות טלפון או וידאו כדי לעודד את מי שהבידוד מקשה עליה. בעקבות הגידול במספר הפניות והצורך הגדל והולך בתרומות מזון, יצרנו חיבורים עם התארגנויות ממוסדות או עצמאיות בניסיון לתת מענה לכל הפניות וחיפשנו מתנדבים לרכז את הנושאים השונים כדי שלא יווצר עומס גדול מדי על קבוצה קטנה או על אדם אחד: ענת ודנה לקחו על עצמן את ריכוז הפניות לתרומות מזון. אחמד ממרכז הנוער בעג'מי הסכים שנעביר לו תרומות ציוד, בגדים ומשחקים. יעל התחילה לרכז את הפניות הדחופות ורותי את הבקשות לציוד. אני ממשיכה לרכז את הפניות ל"שליחויות". כך נוצרה קבוצה שדואגת לתכלל את פעילות הקבוצה בניסיון ליעל את העבודה ולתת מענה לכל הפניות.תוכלו לתת כמה עצות למי שרוצות לארגן מערך סיוע שכונתי/אזורי בישוב שלהן? – איך להתחיל, איך לגייס פעילים, איך לעזור בצורה שבטוחה לכולם, מה הבעיות שעלולות לצוץ?
- אם אתן מעוניינות להקים יוזמה דומה אצלכן בשכונה, אנחנו ממליצות לשאול בקבוצות הפייסבוק המקומיות אם קיימת כבר התארגנות מקומית שאפשר להצטרף אליה.
- אם יש לכן אפשרות, תדפיסו ותפיצו פליירים ופוסטרים בשכונה (כל אחת ליד הבית שלה, תוך הקפדה על מיגון). ציינו מספרים של נשות קשר שיכולות לתת מענה טלפוני בשפות השונות. כאן תמצאו טמפלט לפלייר בארבע שפות שתוכלו להתאים לקהילה שלכן.
- כדאי לפתוח קבוצת טלגרם להצטרפות מתנדבים ולהפיץ את הלינק בפייסבוק, בפלייר, בקבוצות אחרות ודרך שכנים. נשמח אם תוסיפו את הפרטים ודרכי ההתקשרות לטבלה כדי שקבוצות בערים ושכונות שונות יוכלו לתקשר ולהעביר פניות למקום המתאים.
- כדאי להכין טופס גוגל או טבלה לריכוז כל הפניות, כדי לעקוב ולדעת שהדברים מטופלים.
- צרו קשר עם הרשות המקומית וגורמים נוספים שיכולים לעזור ואפשר להעביר להם פניות (למשל, חלוקת מזון לבני הגיל השלישי דרך הרשות המקומית, חלוקת מזון דרך עמותות וכו').
- חלקו ביניכן תפקידים. מי מרכזת פניות בנושא בקשות למזון? לתרומות אחרות? מי מרכזת פניות SOS? מי מרכזת בקשה ל"שליחויות" עבור מבודדים? מי מרכזת מתנדבים לחלוקת מזון? אל תשכחו לבקש עזרה אם אתן לא מצליחות להשתלט על הכל ובקשו שיחליפו אתכן כשאתן צריכות מנוחה.
- זיכרו: אתן אוספות מידע אישי על אנשים וחשוב מאוד לשמור על צנעת הפרט. אל תעבירו פרטים אישיים בקבוצה, אלא ישירות למי שהתנדבו לסייע. בקשו רשות מהפונים למסור את הפרטים שלהם לעירייה או להתארגנויות, אם אתן עובדות איתן, והסבירו להם לשם בדיוק אתן מעבירות את הפרטים.
- אל תתפרסו על איזור רחב מדי, כדי לא להפיץ בטעות את הנגיף. אם מגיעות אליכן פניות מאיזורים אחרים, צרו קשר עם התארגנויות דומות או עם עמותות שיכולות לסייע.
- הצרכים רבים ורק הולכים וגדלים. אל תשכחו שאתן עושות ככל יכולתכן ולא תצליחו לתת מענה בכל אחד מהמקרים. זו לא אשמתכן. שימרו על עצמכן ואחת על השנייה, ההתמודדות לא פשוטה וגם רווחתכן חשובה!
- תפעילו לחץ על הרשויות להתערב ולקחת את האחריות על מיפוי הצרכים שעולים מהשטח ותכלול המענים. הצטרפו ליוזמות השונות ולקמפיינים בדרישה למענה אמיתי. לכולנו מגיעה רשת ביטחון סוציאלית והאחריות לספק אותה מוטלת על המדינה.