מאת: מיטל פלג מזרחי

לפעמים אנשים טועים לחשוב שאני לא אוהבת אופנה. בגלל שאני כותבת, מרצה ומציפה את הבעיות של עולם האופנה, נדמה להם שאני נגדו, אבל האמת לא יכלה להיות יותר רחוקה מזה. אופנה היא הכלי הראשון והנגיש ביותר לביטוי עצמי, אמצעי תקשורת ויזואלי שחוגג את ההנאה שביופי ומאפשר לנו ללבוש ולפשוט צורה. יותר מזה, אופנה משקפת מציאות חיים ובאותה נשימה מייצרת מציאויות. לא במקרה האופנה הייתה בחזית של כל המהפכות החברתיות, מהפמיניסטיות שתוארו כשורפות חזיות, דרך ילדי הפרחים והפאנק שסימנו את עצמם והמחאות שלהם בעזרת אופנה אלטרנטיבית. הדבר האחרון שהייתי רוצה זה לבטל את עולם האופנה ולשלוח את כולם ללבוש שק אחיד ופונקציונאלי.

מתלבשת טוב: כשהארון שלי נשבר האקטיביזם והאופנה נפגשו

אז איך כן עושות את זה? איך מתלבשות טוב ונהנות מאופנה מבלי לקחת חלק בניצול והרס את כדור הארץ? התשובה היא אופנה איטית, כלומר האלטרנטיבה המקיימת לאופנה מהירה. ראשיתו של רעיון האופנה האיטית בשנת 2007, כאשר קייט פלטשר, הסופרת ויועצת האקו-טקסטיל, פרסמה מאמר בכתב העת "ECOLOGIST", בו השוותה בין תנועת האופנה המקיימת לתנועת ה"אוכל האיטי" וקראה לאנשים לצרוך אופנה מקומית, שאפשר להתחקות אחרי המקורות שלה.

הרעיון תפס תאוצה עם המודעות ההולכות וגוברת לנזקי תעשיית האופנה המהירה וכיום תפיסה זו, על כל זרמיה, מהווה את האלטרנטיבה המרכזית לאופנה מהירה.  אם בשלב הזה זה נשמע כמו מיליון אפשרויות מבלבלות, זה ממש בסדר, זה רק אומר שיש המון אפשרויות לבחור מהן ואם לא התחברת לאפשרות אחת, את מוזמנת לעבור לכל אחת אחרת.

דרכים מהירות לעשות אופנה איטית

בגדי יד שניה– אחד הנתונים היותר משוגעים על עולם האופנה, הוא שאם כל חברות האופנה יפסיקו לייצר בגדים מחר בבוקר, יש מספיק בגדים בעולם לעוד 50 שנה קדימה. ככה שיד שניה היא אפשרות נהדרת ומקיימת במיוחד להתחדש בסטייל. היתרון הגדול, מלבד התרומה הסביבתית, הוא שתזכי למראה מיוחד, שמציב אלטרנטיבה לטרנדים הגנריים של רשתות האופנה המהירה. חנויות יד שנייה יש בשפע ורובן גם מחזיקות חשבונות אינסטגרם פוטוגניים במיוחד. השתיים האהובות עלי הן אדרת, מחנויות היד שנייה הוותיקות והמוצלחות בישראל, וארבליטה החדשה שמספקת בגדי יד שנייה לילדים ופתרון מעולה לאימהות אקולוגיות.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by מתלבשות (@mitlabshott)

עיצוב מקומי ואופנה שמיוצרת בכמויות קטנות – יש שורה של סיבות שהופכות מעצבים מקומיים לאופנה איטית. בראש ובראשונה, בניגוד לתאגידים שמוציאים 52 קולקציות בשנה – מעצבים מקומיים מוציאים לרוב בין שתי קולקציות לשמונה. הסיבה השנייה היא שקנייה ממעצבים מקומיים חוסכת את עלויות השינוע הסביבתיות. אבל הסיבה העיקרית והחשובה ביותר היא שקניה ממעצבים מקומיים מאפשרת לנו לדעת מי ייצר את הבגדים שלנו ובאיזה תנאים.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Locali © (@locali.official)

אקו קולקציות- כל תאגיד אופנה גדול שמכבד את עצמו מוציא היום קולקציה ירוקה מחומרים מתחשבים יותר בסביבה, כמו כותנה אורגנית ובמבוק. הקולקציות האלו רחוקות ממושלמות ואני לא יוצאת פה בקריאה לקנות את הקולקציה הירוקה של H&M. אבל אם אתן בוחרות בכל זאת, לצרוך אופנה מתאגידי רשתות האופנה המהירה, מוטב שתקנו את האקו קולקציות, על פני הקולקציות הרגילות. ולו בשביל להראות למנהלי החברות שלנו כצרכניות כן אכפת מהדרך בה הבגדים שלנו מיוצרים.

בגדים ממוחדשים– מחדוש הוא האחות הקטנה והשיקית של מיחזור. הרעיון הבסיסי הוא לקחת מספר בגדים, לפרק אותם לרמת הקונסטרוקציה ולייצר מהם בגד חדש מבחינה ויזואלית. אלו בגדים אשר עשויים מבגדים אחרים אשר פורקו לרמת הקונסטרוקציה (בשונה מרמת הסיבים בתהליך המיחזור) והפכו לבגד חדש מבחינה ויזואלית. לדוגמא שמלה שהופכת לתיק, חולצות שהופכות יחד למעיל וכו' בארץ יש מספר מעצבות מוכשרות מאוד שעושות את זה, אבל הדרך הפשוטה והזולה לעשות את זה היא להגיע לתופרת טובה עם בגדים שאנחנו כבר לא רוצות ולהתייעץ איתה למה אפשר להפוך אותם. ובכלל לאמץ תופרת טובה, זו עצה חשובה לחיים. אגב, אם אתן מחפשות מקום לקבל השראה למיחדוש, אתן מוזמנות לשטוף את העיניים בפרויקט המיחדוש של שנקר "קיימות או נמות", בו הסטודנטים של המחלקה לעיצוב יצרו בגדים משאריות טקסטיל של פיתחון לב וערד טקסטיל.

מלתחת קפסולה – לטרנד הזה יש הרבה מאוד גרסאות ברשת, אבל העיקרון זהה בכל הגרסאות. מוציאים מתוך הארון קבוצה מוגבלת של בגדים ולובשים אותה ורק אותה במשך תקופה. היתרון הגדול של מלתחת קפסולה הוא שהיא מאפשרת לנו לצאת לקניות בארון שלנו ושהיא מלמדת אותנו להוציא את המקסימום מכל פריט ופריט.  המקפסלת הישראלית בה' הידיעה, זו שהציתה בי את הניצוץ הראשוני של אופנה בת קיימא, היא שני ספיבק. אוצו רוצו לבלוג שלה לראות את מקפסלות בסטייל וכמה יפה אופנה בת קיימא יכולה להיות.

ואחרי כל האפשרויות המדהימות האלו, אני רוצה להזכיר שהבגד הכי מקיים הוא הבגד שכבר יש לנו בארון, בין אם נרכש בחנות יד שניה, בZARA או ממעצבת מקומית. בסוף של יום הפעולה הכי מקיימת שאנחנו יכולות לעשות ביחס לארון שלנו הוא לשנות את דפוסי הצריכה והשימוש שלנו. דפוסי צריכה ששואפים לצמצום כללי של מספר הפריטים הנרכשים, נכונות לשלם יותר עבור מספר קטן יותר של פריטים והארכת השימוש בפריטים שברשותנו, באמצעות טיפול וכיבוס נכון, יתרמו רבות לארון, לחשבון הבנק שלנו ולמאבק במשבר האקלים.

לטורים נוספים של "מתלבשת טוב" לחצו כאן

איור "מתלבשת טוב": טל בן מנחם

תגובות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

מה עוד מעניין אותך היום?

אחת הטענות המושמעות ביותר כנגד אופנה בת קיימא היא שרק נשים פריווילגיות יכולות להרשות לעצמן לקנות אותה. מיטל פלג מזרחי חושבת אחרת ומספרת לנו מדוע הפריווילגיה האמיתית היא דווקא הקנייה ב"זארה" ולא ההתנגדות לה.

לראות את התמונה המלאה

פעם בשבוע אנחנו שולחות מייל שמחבר בין הכתבות ומציע לך דיון פמיניסטי מורכב.  

הדיון הזה חייב להתקיים ואנחנו זקוקות לעזרתך כדי להמשיך אותו

גם במלחמה, התפקיד שלנו הוא להביא את הסיפור האנושי ולתת במה לקולות של הנשים שלא תשמעו בשום מקום אחר.