מאת: כלנית שרון
אני כלנית שרון, אני בת 36, גרה בתל אביב. מי שמכירה אותי, זה כנראה כי אני ממובילות ארגון "החזית הוורודה", ארגון לשינוי חברתי באמצעות כלים אמנותיים.
בדרך כלל אנחנו ברחוב, יוצרות מייצגים, עושות רעש ונמצאות בחזית המאבק על הדמוקרטיה הישראלית והמאבק להשבת החטופיםות.
לפני כתשעה חודשים, יזמנו כמה פעיליםות משורות המאבק ומהארגונים "החזית הוורודה" ו"בונות אלטרנטיבה", את המיזם "מפגינות נוכחות בכנסת". זה אולי נשמע סאחי, ולא כל כך קשור לחזון הוורוד, אבל האמת היא שהבנו, שהמאבק הזה הוא עוד שלב בהתפתחות של מאבק השטח, המאבק ברחוב.
על זכויות ועל חובות
במשך שנים הזנחנו, המחנה הליברלי-דמוקרטי, את הפוליטיקה הישראלית. היה לנו נוח שיש מי שמקבל את ההחלטות על חיינו ולא העמקנו עד כמה מהן באמת לטובתנו. כמה מהן תואמות לחזון שלנו ושל מדינת ישראל?
בערך מאז רצח רבין, היינו עסוקים באחדות שתכסה על המשבר הגדול שהיה כאן לפני, גם במחיר מחיקת עצמנו ודעתנו מהזירה הפוליטית ומזירות נוספות.
מה שקרה לי (ולנו) הוא שמאז 2023, התעוררנו בגדול. הבנו שחלק מהתפקיד שלנו כאזרחיםות במדינה דמוקרטית, זה להיות מעורבות, להיות בקיאות בפרטים, לשים לב למה שמתרחש מעל הראש שלנו.
זו זכות כאזרחית וכאזרח במדינה דמוקרטית, לפעול למען מה שאני מאמינה בו. זו זכות להצליח ליצור שינוי במציאות ולהתאים אותה לתפיסת עולמי. זו זכות לדאוג לזכויות אדם, לזכויות הפרט, לשוויון מגדרי, מעמדי. זו זכות – וזו גם חובה.
ההבנה הזו שנחרטה בי גרמה לי, ולנו הפעילות, להבין שאי אפשר להיאבק רק בזירה אחת, שבשביל שהמאבק ברחוב יוביל לשינוי פוליטי, הוא חייב לפגוש את הפוליטיקאים, להופיע בפני נבחרות ונבחרי הציבור, להקשיב למה שקורה בכנסת, להשפיע על חקיקה.
אנחנו חייבות וחייבים להתחבר, הציבור ונבחריו. זו הדרך היחידה שבה נוכל להבטיח שכציבור, כעם, יהיה לשלטון אכפת מאיתנו והוא ידאג לנו. זו בעצם, המשמעות של המונח ״שלטון העם״.
מיזם מפגינות נוכחות בכנסת בא לתת מענה להבנה הזו. באופן מפתיע, (לפחות עבורי) הכנסת היא אחד המקומות הכי שקופים בדמוקרטיה הישראלית. דיוני הוועדות מצולמים, המליאה מועברת בשידור ישיר, יש כתבים בכנסת באופן קבוע וכל אחת ואחד מאיתנו יכול להיכנס אליה ללא הגבלה, רק צריך אישור מראש. אם אנחנו רוצות ורוצים לדעת – אנחנו יכולות.
אז איך עושות את זה?
נרשמות מראש בלינק לוועדה שרוצות להיכנס אליה, מחכות לקבלת אישור במייל ואז עם תעודה מזהה פשוט נכנסות לכנסת. נשמע פשוט, לא? אז כן, זה פשוט.
אם כך, למה צריך אותנו? מכמה סיבות, אבל קודם כל, כי כמו בכל אתגר חדש, יותר קל ביחד. אנחנו מעבירות הדרכות הכנה שמאפשרות הכרות עם המשכן, עם האופי השונה של הוועדות, עוזרות להבין איך לחפש מידע באתר הכנסת, איך להתמצא במשכן עצמו, איך אפשר להשפיע בזמן דיונים, ובעיקר נוכחות לכל שאלה. אפשר להכיר דרך המיזם נשים ואנשים נוספים ולעלות יחד, יש לנו פעילות ופעילים קבועים שהכירו בכנסת עצמה ונפגשות בדיונים.
סיבה נוספת היא ההשפעה, כשאת או אתה נמצאים בדיון, מצלמים רגע, שולחים לנו ואנחנו מוציאות לתקשורת ולרשתות החברתיות העיניים שלך הן בעצם עיניים של עוד נשים ואנשים. היכולת להדהד מתוך חדר הוועדה בלייב מייצרת אימפקט גם מחוץ לכותלי הכנסת.
יחד יש לנו יכולת גבוהה יותר להשפיע על המציאות.
ומה בעצם עושים כשאנחנו שם? כשם המיזם – מפגינות נוכחות בכנסת. מצלמות, יושבות בשולחן הדיונים, מקשיבות באופן אקטיבי ומדברות אם נושא הוועדה הוא בתחומנו וביקשנו רשות דיבור. אפשר גם לפגוש ח״כים במסדרון או במזנון (שאגב יותר זול מכל ארוחה או קפה שתקנו בחוץ).
כשאנחנו נוכחות בכנסת, אנחנו משפיעות על חדר הוועדה, אנחנו משנות את אופי ה״קהל״ שנמצא בו. אנחנו יכולות לצלם ו״לתפוס״ רגע שאולי לא הגיע לתקשורת, אנחנו יכולות להסתכל לח״כים ולחברות וחברי הקואליציה בעיניים. תופתעו לגלות כמה אנשים מושפעים רק מעצם הנוכחות שלכןם.
יש לנו כוח, יותר משנדמה לנו, וכאזרחיות ואזרחים במדינה דמוקרטית יש לנו גם אחריות.
בואו איתנו לכנסת, בפעולה יחסית קטנה, תוכלו להרגיש השפעה גדולה, ובימים אלו זה נותן המון המון תקווה.
לטבילת מים ראשונה, מוזמנות להצטרף לסיור בכנסת ומפגש עם ח״כ הרב גלעד קריב מסיעת הדמוקרטים, ביום שני, 9.6, בשעה 16:00. להרשמה, היכנסו ללינק | לינק הצטרפות לקבוצות הוואטסאפ שלנו