מאת: מיקה ורדי

השנה בגיל 19 אני עומדת להצביע בפעם הראשונה, ולמרות שהציבור התעייף, אני נרגשת. השתתפות פעילה בדמוקרטיה היא חשובה ובין אם תהיה ממשלה לראות עיניי או לא, או בין אם היא תחזיק או לא, לקול של כל אחד ואחת מאיתנו יש חשיבות ויש מקום לתקווה.

בשלוש וחצי השנים האחרונות, השיח הפוליטי הפך להיות סביב כן ביבי או לא ביבי, התרחקנו קצת מהמטרה המרכזית של הבחירות: לממש את הזכות שלנו לבחור בנציגות ונציגים שיקדמו את הערכים והאינטרסים שלנו בכנסת. ההתלבטות היא רבה ולעיתים יש אפילו בלבול גדול. תסכול וייאוש רב מתלווה לתחושות הללו כאשר מדובר בבחירות חמישיות.

אלה הדברים שאני הולכת לחשוב עליהם לקראת ההגעה לקלפי: מי הייתי רוצה שתייצג אותי? מהן האג'נדות החברתיות שמציגה כל מפלגה במצע שלה? וכמה נשים פמיניסטיות, המקדמות סוגיות פמיניסטיות, נמצאות במקומות ריאלים בכל רשימה?

דמוקרטיה - הזכות לייצוג

כשאנחנו מדברות על בחירות אנחנו מדברות דבר ראשון על דמוקרטיה. בייצוג דמוקרטי אפשר להתעסק בערך של "מיהו המייצג" או "מי עושה את הייצוג" ואפשר להתעסק בנקודת מבט של "מה מיוצג". במאמר שפורסם בשנה שעברה במכון ליר בנושא הפערים המגדריים בפוליטיקה בישראל (בעריכת שמיר, פרופ' חנה הרצוג ופרופ' נעמי חזן) נכתב כי "כאשר מדובר בקבוצות מיעוט או בקבוצות מקופחות בחברה, ובאופן ספציפי בנשים, נוכחות פיזית של חברי קבוצות כאלה בפוליטיקה נחוצה אף היא ויש לה משמעות דמוקרטית". 

כלומר ישנה הצדקה לערך של ייצוג של נשים בכנסת בשביל לקדם את השיח הפמיניסטי.

בין ייצוג נשי לעשייה פמיניסטית

אם אנחנו רוצות לקדם אג'נדה פמיניסטית ורעיונות שחותרים לשוויון מגדרי במגוון תחומי החיים כמו יחס הולם לנפגעי ונפגעות פגיעה מינית או סל תרופות הוגן לנשים יש צורך בקול של נשים/!

לכן בשביל שנוכל לקבל ייצוג ראוי בכנסת ההצבעה שלנו צריכה להיות מושפעת משני גורמים עיקריים:

  1. עלינו מונחת החובה להצביע למפלגה שאכפת לה משוויון זכויות ומוכיחה זאת במילים (במצע שלה) ובמעשים (ע"י קידום חוקים ששואפים לקיום הערכים וייצוג שווה ברשימה בין גברים לנשים).
  2. אנחנו צריכות לזכור שבישראל השיח הפוליטי מתוקשר לרוב סביב נושאים של ביטחון וחשוב שנזכור שיש לכל מפלגה אידיאולוגיה רחבה יותר בעלות משמעות כלכלית וחברתית.   

בסופו של יום אנחנו לא מצביעות רק לביבי, לפיד או מיכאלי, אלא לרשימת מועמדות שלמה ולמצע של מפלגה; חשוב שנתייחס לזה כשאנחנו בוחרות.

המפלגות, מה הן מציעות?

סקרתי עבורי ועבורכן את המצע והרשימה של המפלגות השונות העומדות לעבור את אחוז החסימה ואספתי מידע על חלק מן הנשים הנמצאות במקומות הריאליים להיכנס לכנסת ע"פ הסקרים. 

לא נישה, אלא החיים עצמם

מפלגת העבודה מציינת בחזון שלה שהיא ציונית וסוציאל-דמוקרטית המייצגת את החברה הישראלית כולה, מתוך אמונה בשוויון ודמוקרטיה. עוד מצע המפלגה מפורסמים נושאים רבים בהם היו רוצים לחולל שינוי ובניהם מצוינים תכנית "בית בטוח" המקדמת מאבק למען שלומן, ביטחונן האישי וזכויותיה של נשים בישראל ותכנית המפלגה לקידום שיוויון מגדרי על כל היבטיו: ביטחון אישי, שכר הוגן, ייצוג הולם, הסרת חסמים בשוק העבודה, מאבק בהדרה ובהפרדה על רקע מגדרי, שינוי דיני המשפחה המפלים ועוד.  

העבודה בראשות מרב מיכאלי הידועה כשרה הפועלת רבות למען זכויות נשים שקידמה חוקים רבים בנושא כמו ניתוק מספרי הטלפון על כרטיסי זנות ותיקון החוק לשיפוט צבאי של עברייני מין בוחרת בפריימריז שלה ע"פ שיטת הריצ'רץ' שמקדמת ייצוג שווה של גברים ונשים. בין הנשים במעלה הרשימה נמצאת חברת הכנסת נעמה לזימי אשר מקדמת שיוויון מגדרי וחברת הכנסת אפרת רייטן, גם היא דמות פמיניסטית  שפעלה לקידום חוקים למינוי שווה של שופטות ושופטים. 

גם בליכוד, המפלגה הגדולה ביותר בישראל כרגע ע"פ סקרים, רואים את הנשים כשוות ערך לגברים בחברה הישראלית ומעודדים קידום שיוויון במגוון תחומים כמו יציאה אל שוק העבודה על ידי הכרה בהוצאות הטיפול בילדים בגיל הרך, מיגור האלימות נגד נשים, הוצאת נשים ממעגל הזנות וייצוג שווה של נשים במוקדי הכח.

עם זאת הרשימה של הליכוד שנבחרה בפריימריז מכילה 19% רק של נשים במקומות הריאליים להיכנס לכנסת כאשר האישה הראשונה ברשימה היא מירי רגב הממוקמת רק במקום התשיעי.

להשפיע במקסימום

ב"יש עתיד", המפלגה השנייה בגודלה, מצויינת התייחסות מפורטת במצע לסוגיית הנשים ושם מובטח טיפול בנושאים כגון רפורמת ההפלות, שכר שווה בין גברים לנשים ומדובר רבות על שוויון זכויות וייצוג מגדרי שווה שאותו ניתן לראות גם דרך הרשימה שלהם המכילה עשר נשים שעומדות להיכנס ככל הנראה לכנסת.

בתוך החמישייה הפותחת של יש עתיד ישנן שלוש נשים, ביניהן אורנה ברביבאי, קארין אלהרר הפועלת רבות למען זכויות אדם ומירב כהן השרה לשוויון חברתי.

עוד ביחסה של מפלגת "יש עתיד" לסוגיית המגדר במהלך פועלה בממשל קידמה רבות את נושא המגדר כמו הטלת חיסיון על תיק רפואי של מתלוננת על פגיעות מיניות או העברה של יותר מ200 מיליון ש"ח לקידום נושא האלימות במשפחה. 

במפלגת ה"מחנה הממלכתי" בראשות גנץ תואר בקצרה שיאבקו באלימות בנשים ויפעלו לקידום שוויון מגדרי. ברשימת המפלגה מופיעות שלוש נשים בלבד במקום ריאלי לכנסת, פנינה תמנו , יפעת שאשא ביטון ואורית הכהן פרקש.

הציונות הדתית היא מפלגה התומכת בציונות, בלאומיות, באחדות ושלמות העם והארץ ובקשר בלתי מתנצל עם המסורת וההיסטוריה היהודית. במצע של המפלגה לא מצוינת באופן מפורש רפורמה או עמדה כלפיי בעיית חוסר השוויון המגדרי ואין התייחסות כלל לקידום הנושא. ברשימה של הציונות ישנן את אורית סטרוק במקום החמישי ואחריה רק עוד שתי נשים שעתידות להיכנס.

ממשו את זכותכן הדמוקרטית וצאו להצביע

אולי אני נאיבית וצעירה אבל חשוב לי לעודד הצבעה ויותר מזה הצבעה מושכלת. בבחירות הקרובות אני עתידה לגשת לקלפי ולשים פתק שמייצג את הדעה שלי כאזרחית במדינה, ובכנות, מי בגיל 19 גיבשה את דעתה הסופית? כמה מאיתנו מבינות עד הסוף מה המשמעות של הפתק שאנחנו הולכות לשים בקלפי?

אני מאמינה שבהצבעה שלנו חשוב לראות גם את ההתייחסות של כל מפלגה לייצוג דמוקרטי של נשים כפרמטר להחלטה. ההצבעה הזהותית היא בלתי נמנעת'  אך אני לא שמה בצד את הערכים שמפעילים אותי, העקרונות האישיים שלי. לכל מפלגה יש אג'נדה ורעיונות משלה שהיא מקדמת בתחום אי שוויון מגדרי וזכויות נשים. 

ממני אל בנות גילי שאמורות להצביע פעם ראשונה, תקראו, תעמיקו, תחליטו. אתן תופתענה כמה המידע נגיש. לכו לפי הערכים שלכן ונטיות לבכן.אני מקווה שתממשו את זכותכן הדמוקרטית ותצאו להצביע באופן שייצג אתכן ואת האינטרסים שלכן כנשים צעירות בישראל.

תגובות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

מה עוד מעניין אותך היום?

מאז תחילת המלחמה הגדה בוערת. המתנחלים שכעת שולטים דה פקטו בשטחי C הופכים את חייהם של הפלסטינים לגיהנום, וכעת משגירשו בהצלחה עשרות כפרים, הם עוברים לשלב הבא- שטחי B. גלי אלון מתעדת את שראתה וחוותה בכפרי הגדה.

שלחו לי פעם בשבוע את הכתבות החדשות למייל

לראות את התמונה המלאה

פעם בשבוע אנחנו שולחות מייל שמחבר בין הכתבות ומציע לך דיון פמיניסטי מורכב.  

הדיון הזה חייב להתקיים ואנחנו זקוקות לעזרתך כדי להמשיך אותו

גם במלחמה, התפקיד שלנו הוא להביא את הסיפור האנושי ולתת במה לקולות של הנשים שלא תשמעו בשום מקום אחר.