במערכת פוליטיקלי קוראת אנחנו עובדות על אלפי תכנים שרלוונטיים לחיים שלנו כנשים, ומוודאות שתוכלו לצרוך את החדשות הפמיניסטיות שלכן בפייסבוק, באינסטגרם, בטלגרם, בטוויטר, וכמובן באתר האינטרנט שלנו. בתוך ערימות הידיעות והכתבות, כיף לעצור פעם בשנה. בדקנו מהן 10 הכתבות הנקראות ביותר בשנת 2020, והחלטנו לנסות לנחש מה גרם לכן לאהוב כל כך את המאמרים האלו.

מקום עשירי: עירומה בברלין, ולא לבד, מאת תמר פריאל  

מה בכתבה? תמר פריאל בילתה יום עירום בסאונה בברלין, מוקפת בעשרות אנשים ערומים מכל המינים, הגילאים וסוגי הגוף.

למה אהבתן? דווקא ביום העירום שלה תמר גילתה שאפשר להיות עירומה ובטוחה מהטרדות גם בקרב עשרות גברים, ואם זה לא מספיק: במקום שלא ציפתה לו היא גילתה שהבושה שלה לגבי הגוף שלה נעלמה, ומסיבות מפתיעות במיוחד.

עירומה בברלין, ולא לבד

 

מקום תשיעי: "זאת הסיבה שמי שרוצים לשמר את הפטריארכיה מרבים להתעלל בנו: אנחנו מפחידות אותם, מאוד", מאת לילך בן דוד

מה בכתבה? לילך בן דוד מגיבה ל"שיח הטרפיות": אמירות של פמיניסטיות שיוצאות כנגד נשים טרנסיות, שהתחזק השנה בישראל. לדעתה האפליה, ההתעללות ושיח השנאה הם תוצאות של הפחד בקרב שומרי הסף של הפטריארכיה, המרגישים שטרנסיות וא.נשים עם מגדר פלואידי מאיימים על כוחם.

למה אהבתן? לילך מצליחה להסביר מי הם הצדדים בדיון הסוער. היא מתדיינת עם מין ביולוגי, מגדר, מעמד, הבניות חברתיות, פמיניזם, טרנסיות, סולידריות ופלואידיות וקושרת אותם זה בזה. המאמר הרדיקלי מכוון זרקור על דיון מהותי בפמיניזם של ימינו ומצליח לנהל אותו באופן מורכב, בלי להתנצל על האג'נדה.

"זאת הסיבה שמי שרוצים לשמר את הפטריארכיה מרבים להתעלל בנו: אנחנו מפחידות אותם, מאוד"

מקום שמיני: איך לעשות תקשורת בתרבות האונס: "פרשת" הכדורגלנים והנערות, מאת ליטל עמוס  

מה בכתבה? ליטל עמוס מנתחת דיווחים עיתונאיים במדיה החברתית ובגופי תקשורת ממוסדים, שעסקו בפרשה בה כדורגלנים קיימו יחסי מין עם קטינות.

למה אהבתן? ליטל מצליחה להראות כיצד חלק מיסודות התרבות שלנו, העיתונות והתקשורת, מקדמים את תרבות האונס: החפצה מינית של נערות, האשמת הקורבן, וחיזוק האשמים. קשה להתפלא לאחר מכן שבחברה הישראלית  ממשיכות ומצטברות העדויות על פגיעה בנשים.

איך לעשות תקשורת בתרבות האונס: "פרשת" הכדורגלנים והנערות

מקום שביעי: "מיתוסים שמולידים אם: לפרוץ את כבלי ה'אימא המוצלחת" מאת יעל סטרוגו

מה בכתבה? יעל סטרוגו מדברת על מה שמרכיב "אם מוצלחת": ההנקה הנכונה, הלידה הטובה ביותר, השינה המוצלחת. אבל סטרוגו עושה טוויסט, מכנה אותם מיתוסים ומזמינה אותנו לחשוב עליהם אחרת.

למה אהבתן? מעטים הנושאים שמעוררים כל כך הרבה דיונים בערוצים השונים שלנו כמו אימהות. כל שיחה עוסקת במה נכון וטוב ויותר ופחות, ובלחץ שכמעט כל אם חווה לעשות משהו כך ולא אחרת. המילה "מיתוסים" גרמה לקוראות לבדוק כמה בחירה יש לאימהות בחברה הישראלית שלנו.

מיתוסים שמולידים אם: לפרוץ את כבלי ה"אימא המוצלחת"

מקום שישי: "המערכת השבורה שלנו נחשפה": מה קרה באיה נאפה, מאת נועה בורשטיין חדד

מה בכתבה? בתחקיר מעמיק ויחיד מסוגו בארץ, נועה בורשטיין חדד מביאה מבית המשפט בקפריסין, את קולה של האישה שבמרכז הפרשה. בכתבה, שנכתבה מאיה נאפה, המקום בו התרחש הסיפור – ממנו התקשורת הישראלית גזלה לחלוטין את "הצד שלה", משרטטת נועה קו זמן שעוקב אחרי הטיפול הלקוי של המערכת הגברית בתלונה של הנאנסת הבריטית, שנאלצה לבסוף לבטל את תלונתה ולסבול מהאשמה בעדות שקר – שהובילה אותה לחצי שנה של מאסר "בית", באי בו נאנסה.

למה אהבתן? נועה תיעדה את השברים במערכות בקפריסין ובישראל. בחסותן, היא הראתה, נשים שסובלות מאלימות מינית נופלות בין הכיסאות, מושתקות והופכות לשקופות במקרה הטוב, ולנאשמות במקרה הרע. הנשים הנפגעות, לצערנו, מתחלפות. המערכת שמאפשרת את זה, עדיין נשארת.

"המערכת השבורה שלנו נחשפה": מה קרה בקפריסין, איה נאפה

מקום חמישי: "הפעם הראשונה שנגעתי בזין": התסריט הטרגי של גברים ונשים, מאת דניאל שוורץ

מה בכתבה? דניאל מספרת על הפעם הראשונה שלה במגדל השמירה בצבא, ועל החיברות המגדרי שמוביל גברים ונשים לגלם תפקידים – שלא בהכרח בחרו בהם – באינטראקציות מיניות ובכלל, שמותירים צלקות וסימני שאלה לשנים ארוכות.

למה אהבתן? דניאל מצליחה לתאר במילים ברורות חוויה שרובנו חווינו ולא תמיד הצלחנו להסביר: איך מתוך תחושות של חוסר ערך, חוסר שייכות או יציבות, צמחה אצל רבות מאיתנו כמיהה ליחס מיני, אפילו שיהיה לא קשוב, ולא נעים ולא מדויק. כי אם אנחנו נחשקות אז יש לנו ערך, וכשמישהו נמשך אלינו רוצה בנו, אנחנו ראויות לחיים ולאהבה.

"הפעם הראשונה שנגעתי בזין": התסריט הטרגי של גברים ונשים

מקום רביעי: "מאמא שאכטה", מאת דיקלה משעלי

מה בכתבה?  דיקלה משעלי מראיינת אימהות שמעשנות גראס בהריון ו/או בהנקה, כל זאת לצד נתונים עדכניים (ומפתיעים) על השפעות העישון על התפתחות העובר והילד.

למה אהבתן? לראשונה, אימהות מעשנות מסכימות לתת לנו הצצה ליומיום שלהן, ומספרות בעילום שם על ההשפעה החיובית מחד ועל החששות, הבושה וההסתרה מאידך. דרך החוויות שלהן, והתגובות שלנו כקוראות, משתקפים לנו הסטנדרטים הגבוהים שיש לנו לאימהות, והביקורתיות שנלווית להם.

מאמא שאכטה

מקום שלישי: איך קומדיות רומנטיות מסכנות חיים של נשים?, מאת תמר פריאל 

מה בכתבה? סקירה של קווי העלילה הנפוצים בקומדיות רומנטיות, מראה כיצד הן מנרמלות תופעות כמו חדירה לפרטיות, מעקב, רדיפה לא רצויה, לא לקבל "לא" נשי כתשובה, ועוד והופכות אותן לרומנטיות, רצויות, ומוכיחות אהבה.

למה אהבתן? אנו שומעות יותר על הבלבול שבין חיזור להטרדה, בין אהבה וביטחון. בכתבה אנחנו מגלות שבסרטים שאנחנו אוהבות לראות, ושגדלנו עליהן, נמצאים זרעי המעשים שפוגעים בנו, ואלו מצמיחים גברים  שלמדו להתעקש ונשים שחונכו לקבל את ההתעקשות כמחמאה.

ואם זה מעניין אתכן, ממליצות להקשיב לפודקאסט שלנו "סרטי בנות", בו אנו צופות מחדש בקומדיות הרומנטיות שגדלנו עליהן!

איך קומדיות רומנטיות מסכנות חיים של נשים?

מקום שני: מגיעה לנו גינקולוגיה אחרת, מאת שרון אורשלימי

מה בכתבה? עדויות של נשים שסבלו מיחס לא רגיש, מטריד ולא מותאם מצד גניקולוגים, דיווחו כולן על תוצאה זהה: היעדר טיפול או טיפול לא מתאים. הסיבה? מקצוע הגניקולוגיה התפתח וחי, בין השאר, גם במסגרת יחסי כוח גזעיים, כלכליים, ומגדריים.

למה אהבתן? שרון, שמכירה היטב את המערכת, מסבירה כיצד העדויות של נשים מכל המגזרים והגילאים מראות שגם היום ההכשרה וההתמחות במקצוע הגניקולוגיה לא מותאמים לצרכים של נשים ופוגעים בנו. היא גם קוראת לגניקולוגיה הפמיניסטית שמגיעה לנו לעתיד.

לא רק אתן אהבתן! בעקבות הכתבה יצרו גופים רפואיים שונים קשר עם שרון אורשלימי והחלו לבנות מערכים וסדנאות המחברים בין הגינקולוגיה לבין הציבור אותו היא אמורה לשרת.

מגיעה לנו גינקולוגיה אחרת

מקום ראשון: "אני שונה מפורנו": מיה ונטורה על ההצלחה העולמית ב"אונליפאנס", מאת גל כץ

מה בכתבה? ראיון עם מיה ונטורה, דוגמנית ואושיית אינסטגרם שפתחה ב-2020 פרופיל באונליפאנס, פלטפורמה שמאפשרת פרסום תכנים, בעיקרן עם אופן מיני, תמורת תשלום. בחצי שנה, ונטורה הפכה לישראלית המצליחה ביותר בפלטפורמה.

למה אהבתן? ונטורה מדברת בפתיחות על עולמות ועל נושאים שלרוב לא זוכים לשיחה לא מתנצלת שכזו. היא מספרת בבירור על דרכים חדשות לעסוק בדימוי גוף נשי, בחושניות, עירום ומיניות, וגם בפורנו. היא חוצה גבולות מוכרים וקוראת תיגר על הגדרות ומוסכמות, ובכך היא מאתגרת אותנו כקוראות לבדוק עם עצמנו איך מרגישה שיחה חדשה שכזו.

"אני שונה מפורנו": מיה ונטורה על ההצלחה העולמית ב"אונליפאנס"

ניחשנו נכון מדוע אהבתן את 10 הכתבות הנקראות ביותר בשנת 2020? ספרו לנו בתגובות למה אתן אהבתן (או אהבתן פחות) את הכתבות!

תמונה בראש הכתבה: הכתבות הנקראות ביותר בשנת 2020, תמונות מהכתבות

תגובות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

מה עוד מעניין אותך היום?

לראות את התמונה המלאה

פעם בשבוע אנחנו שולחות מייל שמחבר בין הכתבות ומציע לך דיון פמיניסטי מורכב.  

הדיון הזה חייב להתקיים ואנחנו זקוקות לעזרתך כדי להמשיך אותו

גם במלחמה, התפקיד שלנו הוא להביא את הסיפור האנושי ולתת במה לקולות של הנשים שלא תשמעו בשום מקום אחר.